Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Hitem sociálních sítí jsou cookie cups: Sušenkové kelímky si zamilujete! Jak na ně, aby se povedly?
Zdroj: Unsplash, American Heritage Chocolate

Víte, jak si nejlépe vychutnáte sušenky? Přece se sklenicí mléka… A co kdybyste mléko nalili rovnou do nich? Nebo třeba čokoládu či nějaký našlehaný krém? Vznikne přímo dokonalý dezert. Vždyť co může být lepšího, než si vychutnat lahodný vnitřek a pak moct sníst i samotný kelímek?

Mléko a sušenky v jednom

Na obyčejných sušenkách vám už nepřipadá nic zajímavého a zvládnete je levou zadní? Chcete-li vyzkoušet něco nového, vymodelujte ze sušenkového těsta křupavé kelímky, mističky nebo klidně i malé hrnečky. Jejich vnitřek pak můžete potáhnout vrstvou čokolády a okraje navíc dozdobit třeba barevným cukrovým zdobením. Po upečení už do kelímků stačí jen nalít mléko, ponořit do něj brčko a máte netradiční pohoštění, které nadchne každé dítě. Sušenkové kelímky je možné také naplnit krémem, pudinkem, nutellou, šlehačkou, ořechovým máslem, čokoládou, ovocem nebo nějakou jinou úžasnou náplní.

Vylepšené sušenky

Cookie cups jsou vlastně takovou lepší verzi sušenek, stejně jako jsou cup cakes vylepšením muffinů. Tímto netradičním zákuskem překvapíte každého a oslníte jím nejen hosty na dětské oslavě. Na mísách či stojanech se zákusky vypadají přímo nádherně. A úžasné je na nich hlavně to, že je jedlá nejen náplň, ale i kelímek. Pokud by vás zajímalo, kdo tuto netradiční dobrotu vymyslel, byl to stejný člověk, který poprvé upekl další moderní dezert, o kterém jsme již psali. Tím dezertem byl cronut (kříženec donutu a croissantu) a jeho vynálezcem podle webu Delscookingtwist.com úspěšný newyorský cukrář s francouzskými kořeny Dominique Ansel.

Upečte je jako muffiny

Na první pohled se sice mohou cookies cup zdát jako náročný dezert, jejich příprava je ale velmi snadná, stejně jako je příprava samotného sušenkového těsta. Navíc je můžete udělat v mnoha příchutích a k přípravě přizvat i své potomky, které výroba malých roztomilých sušenkových kelímků bude dozajista bavit. A mnohem víc si na nich děti pochutnají, když budou vědět, že se na nich samy podílely. Cups se dají upéct v obyčejných formičkách nebo v prohlubních plechu na muffiny, vzniknou vám ale spíš mističky. Pokud byste chtěli udělat vyšší kelímky, dají se koupit i speciální formy na pohárky. Většinu jsou ze silikonu, takže z nich sušenkové poháry snadno vyklopíte.

Vyberte si sušenkové těsto

Na přípravu sušenkových kelímků se hodí jakékoliv sušenkové těsto, tedy těsto na americké sušenky cookies. Vyzkoušet můžete třeba toto jednoduché s vůní vanilky a s kousky čokolády, klidně jej ale můžete ozvláštnit i třeba lentilkami. Budete potřebovat: 240 g změklého másla pokojové teploty, 100 g světle hnědého cukru, 70 g krystalového cukru, 1 velký žloutek, 2 lžičky vanilkového extraktu, 240 g prosáté hladké mouky, 1/2 lžičky soli a 175 g mini čokoládových lupínků. Dovnitř košíčků si připravte: 175 g hořké čokolády a ještě dovnitř 360 ml mléka a 1 a 1/2 lžičky vanilkového extraktu. Troubu předehřejte na 180 °C. Formičky raději nejprve vymažte tukem. Ve velké míse smíchejte změklé máslo, hnědý a krystalový cukr. Přidejte žloutek a vanilkový extrakt a míchejte, dokud se vše nespojí. Postupně přidejte mouku a sůl a dobře promíchejte. Zapracujte do těsta čokoládové lupínky a opět propracujte. Těsto by mělo být v této fázi trochu drobivé. Nesmí být příliš husté ani řídké.

Jak udržet tvar

A jak samotné cookies cups připravíte? Do každé formičky vmáčkněte trochu těsta, přimáčkněte je ke dnu a ke stěnám a vymodelujte tvar kalíšků. Stěny nesmí být příliš tlusté ani tenké. Před pečením je nechte 30 minut chladit v lednici nebo 20 minut v mrazáku. Mrazák pomůže těstu lépe udržet tvar i během pečení. Pečte asi 20 minut nebo dokud sušenky nezačnou hnědnout. V případě, že byste použili menší formičky, budou se kalíšky péct kratší dobu. Vyjměte je z trouby a nechte zcela vychladnout. Pokud byste dělali košíčky ve formě na muffiny, nemusíte ani nic složitě tvarovat. Z těsta pouze uválejte malé kuličky a ty položte do vymazaných prohlubní plechu na muffiny. Těsto samo přijme tvar formy. Jen je pak nutné po upečení pomocí nějakého malého předmětu, třeba čajové lžičky, stlačit střed těsta, aby se vytvořil důlek. Těsto můžete i trochu přitlačit ke stěnám formiček, aby si kalíšky udržely správný tvar. Ujistěte se při tom, že je střed zcela propečený. V opačném případě vraťte košíčky ještě na pár minut do trouby. Poté je nechte 10 minut ztuhnout, než je vyjmete z formiček. Tímto způsobem získáte dokonalý tvar.

Nakonec rozpusťte hořkou čokoládu v mikrovlnné troubě a rozpuštěnou čokoládu nalijte do jamky každé sušenky. Nechte ji minutu ztuhnout a pak přebytečnou čokoládu vylijte. Čokoláda by měla pokrýt vnitřní stěny košíčků, aby mléko nevytékalo ven. Chlaďte košíčky na sušenky, dokud čokoláda neztuhne. Do sušenkových košíčků nalijte mléko a podle chuti přidejte vanilkový extrakt.

Zdroje informací: 
Delscookingtwist.com