Holka u plotny radí: Jak na nejlepší štěpánskou omeletu? Tenhle postup funguje!
28. 3. 2022 Vaření
Štěpánská omeleta je pro pamětníky pojem! Dříve dokonce bývala součástí dezertního menu mnoha restaurací, podobně jako palačinky nebo zmrzlinový pohár. Pak se na omelety trochu zapomnělo. A to je škoda. Pojďme dnes společně vrátit zašlou slávu obyčejnému, ale lahodnému moučníku, který běžně dělávaly naše babičky.
Piškotová neboli štěpánská
V odborných kruzích se jí někdy říká suflé východu a tohle přirovnání není daleko od pravdy. Podle knížky The Soufflé Cookbook je totiž suflé (francouzsky soufflé) kulinářská specialita, která při přípravě v troubě zvětší svůj objem. A to se přesně děje u omelety. Ta nejslavnější ze všech je omeleta štěpánská. Je jednoduchá na přípravu a chuťově ohromující. Aby byl ale výsledek dokonalý, je potřeba dodržet při přípravě několik zásad. Suroviny na omeletu jsou nenáročné. Na samotné těsto stačí jen vejce, mouka a cukr. Na opečení pak potřebujete trochu másla. Výsledná omeleta má být lehká, velmi nadýchaná, do zlatova upečená a nesmí být zespodu připálená. Proto vás dnes provedu postupem krok za krokem.
Mohlo by vás zajímat
Jednoduchý recept
Na jednu omeletu budete potřebovat: 2 vejce, 2 lžíce krupicového cukru, 1 lžíci polohrubé mouky, máslo na smažení a zavařeninu k podávání. Jelikož se piškotová omeleta nedělá jen na pánvi, ale peče se také v troubě, začít musíme tím, že si předehřejeme troubu na 180°C. Pak z vajec oddělte žloutky a bílky. Následně nejdříve ušlehejte žloutky s trochou cukru, případně při šlehání přidejte lžíci horké vody. Takto se do těsta dostane více vzduchu a omeleta bude nadýchanější. Zvlášť, v čisté suché nádobě a s čistými metlami, ušlehejte sníh z bílků opět s trochou cukru. Díky tomu bude bílkový sníh pevnější.
Jakmile máte žloutky vyšlehané do pěny a bílky krásně na sníh, jde se do finále. Ke žloutkové pěně přidávejte mouku střídavě se sněhem. Mouku je vhodné do žloutkové pěny spíše přes sítko rozprašovat a vmíchávat postupně. Jednak tím předejdete vzniku hrudek a jednak tento postup opět přidá omeletě na nadýchanosti. Sníh přidávejte opatrně, spíš jej stěrkou do žloutkové směsi „zabalujte“.
Mohlo by vás zajímat
V pánvi, kterou lze dát do trouby, rozehřejte máslo nebo ghí. Ghí je lepší varianta, protože u másla hrozí, že se přepálí, a pak by byla omeleta zespodu připálená. Přepuštěné máslo nic takového neudělá a navíc dodá omeletě nádhernou vůni. Do pánve na rozehřáté máslo nebo ghí nalijte těsto, velmi krátce je nechte smažit, stačí tak minutka, a pak dejte omeletu v pánvi zapéct do předem vyhřáté trouby. Druhou možností je pánev máslem jen vymazat, vysypat polohrubou moukou, nalít do pánve těsto a pak hned upéct. Omeleta se peče v troubě předehřáté na 180°C dozlatova. Propečení zkuste špejlí. Zapíchněte ji do těsta a pokud vyjde ven suchá, je hotovo.
Pocukrovat, servírovat!
Piškotová omeleta se podává ihned po upečení. V retro verzi ji stačí jen potřít zavařeninou, přeložit napůl, pocukrovat, případně doplnit čerstvým nebo kompotovaným ovocem a podávat. Jak vidíte, je to velmi jednoduché a suroviny na přípravu má většinou každý z nás běžně doma. I proto by štěpánská omeleta měla být moučníkem, který si zaslouží mít čestné místo ve vašem kulinárním repertoáru.
Zdroje informací:
The Soufflé Cookbook
gastronomická novinářka Šárka Adámková
„Vaření je moje vášeň!“
Šárka Adámková je dlouholetá kulinární redaktorka a gastronomická novinářka. Vaří, peče, sbírá kuchařky, vede kurzy vaření i online kurzy pečení, více než 15 let píše o jídle a je autorkou mnoha set článků z kulinárního prostředí. Založila facebookovou skupinu Skromné vaření a pečení pro každého, kde se věnuje tradiční a úsporné kuchyni, a má instagramový profil Holka u plotny.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat