Jak na zákusek Paris Brest z Prostřeno: Originální recept a rady pro božský výsledek
22. 3. 2022 Vaření
Sledujete pořad Prostřeno? Pak vás možná zaujme delikátní francouzský zákusek Paris Brest. Připravuje se stejně jako naše věnečky z odpalovaného těsta, ale náplň je jiná. Máme pro vás recept od soutěžícího Adama a přidáváme i naše vlastní tipy a rady, jak si poradit s těstem i krémem, aby byl výsledek dokonalý.
Prostřeno u Adama
V úterním díle pořadu Prostřeno zazáří student Adam, kterému je sice teprve 17 let, ale miluje vaření a jeho koníčkem je cukrařina. A připravil si pro hosty skutečnou lahůdku, slavný francouzský zákusek Paris Brest. Jak už jsme psali v našem předchozím článku, moučník známý jako Paris Brest se jmenuje podle cyklistického závodu, který se konal v roce 1910 právě mezi francouzskými městy Paříží a bretaňským Brestem. Závod tehdy inspiroval cukráře Louise Duranda, který na počest závodu upekl obří věneček, naplnil jej speciálním krémem a dal mu název, pod kterým dezert známe dodnes. Cukrárna pana Duranda mimochodem funguje dodnes, stále ji provozují jeho potomci a tvrdí, že jen oni mají recept na pravý dezert Paris Brest.
Mohlo by vás zajímat
Vlastní cukrárnu si chce v budoucnu založit i soutěžící Adam, který vsadil právě na tento moučník. Za nás musíme říct, že má našlápnuto dobře. Adamův recept na Paris Brest vám dnes exkluzivně nabízíme. Moučník je vylepšený pistáciovou drobenkou a karamelovým krémem.
Co budete potřebovat?
Na těsto si připravte: 125 ml vody, 125 ml mléka, 165 g hladké mouky, 100 g másla, 3 g soli a 250 g vajec.
Na základní krém pak nachystejte: 30 g lískových oříšků, 30 g mandlí, 60 g cukru krupice (na karamel), 150 g mléka, dřeň z vanilkového lusku, 25 g kukuřičného škrobu, 3 žloutky, 60 g cukru krupice (na pudink) a 25 g másla.
Na oříškovou drobenku: 75 g rozmixovaných pistácií, 50 g hladké mouky, 50 g cukru krupice, 30 g měkkého másla
Na karamelový krém: 100 g cukru krupice, 50 g másla, 50 g smetany ke šlehání, 1 lžíci medu, moučkový cukr a pistácie na ozdobu
Jak na to? Nejdříve je potřeba připravit základní krém. Na ten si z lískových ořechů a mandlí udělejte griliáš (karamel), který rozmixujete v mléce. Z mléka a škrobu uvařte hustý puding se žloutky a máslem. Pozor, aby se žloutky "nezdrcly", připravujte pudink raději v misce nad párou. Vychladlý puding pak vyšlehejte se změklým máslem do krému a krém uchovejte v lednici. Připravte drobenku smícháním všech ingrediencí. Náš tip: Pokud by pro vás byl tento krém moc složitý, připravte žloutkový krém podle našeho receptu a jen do něj přimíchejte rozmixovaný griliáš z lískových oříšků.
Na odpalované těsto přiveďte k varu vodu a mléko se solí a máslem. Pak kastrůlek odstavte a mimo sporák do tekuté směsi vsypte mouku a promíchejte. Pak hmotu vráťe na sporák a provařte, respektivte propařte. Provařenou hmotu nechte vychladnout a po jednom do ní vmíchávejte vejce. Takto vytvořené těsto dejte do sáčku s hladkou trubičkou a na pečicí papír nastříkejte věnečky o průměru asi 8 cm. Posypte je pistáciovou drobenkou a pečte v rozpálené troubě na 200 °C prvních 10 minut, pak snížte teplotu na 170 °C a dopékejte asi 30–40 minut.
Mohlo by vás zajímat
Na karamelový krém nechte cukr se lžící medu zkaramelizovat, zkaramelizovaný cukr zalijte teplou smetanou a přidejte máslo. Karamel vymixujte a necháme zchladnout. Dejte jej do sáčku s malou hladkou trubičkou. Nakonec věnečky rozřízněte a po obvodě vlnovkou nastříkejte krém. Do středu krému nastříkejte proužek karamelu. Přiklopte druhou půlkou věnečku a lehce posypte moučkovým cukrem. Po obvodu nastříkejte karamel a posypte drcenými pistáciemi.
Zdroje informací:
Paris-brest.fr
Témata
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jak připravit odpalované těsto? Není to nic složitého, stačí dodržet několik zásad
Hornickej knedlík ve vajíčku podle Adama Runduse. Připravený jako sendvič se šunkou a okurkami chutná skvěle
Peče celá země: Jak na fantastickou bublaninu podle Josefa Maršálka? Chce to dost ovoce a správné těsto!