Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Velikonoce v Německu: Na Zelený čtvrtek nesmí chybět zelená omáčka podobná špenátu. Víme, jak ji připravit!
Zdroj: zdroj: Wikimedia Commons/|| UggBoy♥UggGirl || PHOTO || WORLD || TRAVEL || - Own work, CC BY 2.0

Přestože v jednotlivých spolkových zemích i regionech najdeme drobné rozdíly, německé Velikonoce jsou ve znamení beránka, zajíčka i vajec. A samozřejmě také dobrého jídla. Zkuste třeba atypickou zelenou omáčku z bylinek a vajec!

Vajíčka nosí kukačka i zajíc

Ze všech tradic spojených s Velikonocemi je i tam nejznámější vejce coby symbol nového života. Vaření vajec a jejich zdobení pestrými barvami má podle gourmetpedia.net symbolizovat jarní sluneční světlo a nový život. Tato vajíčka spolu s dalšími velikonočními dárky přináší dětem v Německu zajíček. První písemné zmínky o velikonočním zajíčkovi pocházejí z roku 1500. Německé děti věří, že pokud budou hodné, „Osterhase“ přinese barevná vajíčka a ukryje je po celém domě. Dnes dává většina dětí přednost vajíčkům čokoládovým nebo jiným sladkým dobrotám. Každý německý region má své tradice. Velikonoční vajíčka někdy nosí jeho divoký příbuzný – tedy zajíc, v německých Alpách slepice, v Bavorsku kohout, v Hannoveru kukačka a v Durynsku nebo Vestfálsku dokonce liška! Součástí německých velikonočních oslav jsou stromy zdobené kraslicemi a barevnými stuhami.

Na Zelený čtvrtek zelené jídlo!

Čtvrtek před Velikonocemi se v Německu nazývá Gründonnerstag. Ačkoli v překladu jde o „zelený čtvrtek“, ve skutečnosti tento termín pochází ze slova „greinen“, což je starý německý výraz pro smutek nebo pláč. V tento den se tradičně jedí zelené pokrmy, například polévka z čerstvých bylinek a zelených natí (mj. se tam dává špenát, petržel, pórek, pažitka, pampelišku či šťovík). A protože nějaké bylinky většinou zbydou, připraví se z nich Eier in gruener Sosse, vejce v zelené omáčce. Tato zelená omáčka je tradiční přílohou k vejcím, ale můžete ji podávat také s bílým chřestem, v některých rodinách ji servíruji s vejci a s vařeným bramborem.

Snadný recept na zelenou omáčku

Budete potřebovat

  • 5 vajec
  • 1–2 lžičky pálivé hořčice
  • 100 ml rostlinného oleje
  • 200 g husté zakysané smetany
  • 1 velký svazek směsi bylinek na frankfurtskou zelenou omáčku nebo 150 g bylinek (kerblík, petržel, lopuch, šťovík, pažitka, řeřicha a brutnák…)
  • sůl a pepř

A jak na to? Vejce vařte asi 10 minut natvrdo, propláchněte studenou vodou, oloupejte a rozpulte. Oddělte žloutky od bílků a malou naběračkou nebo lžící žloutky protlačte přes síto do mísy. Žloutky osolte, opepřete, přidejte hořčici a promíchejte. Nejprve vmíchejte 100 ml oleje a poté po částech zakysanou smetanu. Bylinky omyjte a dobře osušte. Odstraňte hrubé stonky. Bylinky nasekejte velmi jemně sekacím nožem nebo velkým kuchyňským nožem. Bílek nakrájejte na malé kostičky. Do zelené omáčky vmíchejte bylinky a přibližně ⅔ bílků, znovu okořeňte, nalijte do mísy a ozdobte zbylým bílkem.

Pečeně i sladký beránek

Na Velký pátek (Karfreitag) se pak k rodinné večeři podávají ryby. Vrcholem německých velikonočních oslav je však samozřejmě velikonoční neděle. Celá rodina se sejde, aby společně oslavila Ježíšovo zmrtvýchvstání a konec půstu slavnostním jídlem. Velmi častým pokrmem je jehněčí, protože představuje nevinnost a pokoru. Jak se dočtete na brigitte.de, velikonoční beránek má v křesťanské víře dlouhou tradici. Přestože o Velikonocích se stále konzumuje jehněčí pečeně, Němci maso mladých beránků stále častěji nahrazují jinými druhy masa.

S beránkem se v Německu často setkáváme – stejně jako u nás  –  v podobě sladkého moučníku. Moučník ve tvaru beránka je příjemnou alternativou pro ty, kteří nechtějí o Velikonocích jíst jehněčí – a navíc je jednoduchý. Sladký beránek je vedle kynutých pletenců a věnců skutečným tradičním receptem. Němečtí sousedé ho obvykle připravují z piškotového těsta. Pokud však chcete experimentovat, můžete stejně jako oni do těsta přidat vaječný koňak, mleté ořechy, rum, amaretto nebo kakao.

Zdroje informací:
gourmetpedia.net: Happy Easter from Germany, or Frohe Ostern!
brigitte.de: Bedeutung und Tradition

Recepty k tomuto článku