10 nejlepších tipů na studené pohoštění: Recepty na pomazánky, saláty i chlebíčky pro každou návštěvu
25. 3. 2022 Vaření
Chlebíčky, obložené mísy, jednohubky a další dobroty nesmějí chybět na stole, když čekáte návštěvu. Není nutné dělat vždy všechno. Inspirujte se našimi recepty a vyberte si podle typu události i podle množství hostů, co budete servírovat vy.
Jednohubky
Snad nejrychlejší a někdy i nejlevnějši občerstvení vůbec. Na kolečka nakrájené rohlíky stačí potřít máslem nebo margarínem a ozdobit salámem, sýrem, šunkou a zeleninou, případně různými druhy pomazánek. Jednohubky byly a jsou vděčné na přípravu. Nakrájené rohlíky jsou rychle hotové a pomáhat v kuchyni můžou i děti. Hotové jednohubky se podávají s párátky, aby je šlo snáze „nabrat“. Ve slavnostnější verzi se jednohubky dělají třeba s pomazánkou z nivy a zdobené mandarinkovým kompotem nebo s česnekovou pomazánkou a polovinou kuličky hroznového vína. Ale možností je v podstatě nepřeberně. Místo rohlíku lze použít jakékoliv jiné pečivo, nakrájené na jedno sousto, anebo lze jednohubky dělat i bez pečiva, třeba jen ze sýru a zeleniny.
Chuťovka na tři kousnutí
Francouzi mají obložené bagety, Španělé jednohubky tapas, Italové si často dávají bruschettu s rajčaty. Náš český chlebíček se tomu všemu zcela vymyká. Kombinaci veky s bramborovým či jiným salátem, šunkou, sýrem či vajíčkem navrch nenajdete v žádné jiné kuchyni. Vynález chlebíčku se připisuje pražskému lahůdkáři Janu Paukertovi. Jeho lahůdkářství za první republiky navštěvovaly takové osobnosti jako Ema Destinnová, Hugo Haas, Vlasta Burian či Lída Baarová nebo tehdejší slavný malíř a operní pěvec Jan Skramlík. Právě ten jednou pro Paukerta dělal výzdobu vitríny a pochutnával si při tom na místních jednohubkách. Ty mu sice chutnaly, ale z hlediska zahnání hladu ho příliš neuspokojily, proto Jana Paukerta požádal, zda by pro něj nevytvořil něco většího „alespoň na dvě tři zakousnutí”. A tak se roku 1916 zrodil chlebíček a nic jej doteď nepřekonalo. V nejjednodušší verzi můžete veku potřít máslem a obložit salámem, šunkou, vajíčkem a okurkou, anebo si můžete se zdobením hrát více, podle nálady a domácích zásob. Inspiraci najdete zde:
Obložené mísy
Zdroje informací:
Svět potravin.cz
Tgthr.cz
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Čajové pečivo stříkané sáčkem se zdobičkou s námi zvládne téměř každý
Těsto má jiný postup přípravy i jiné složení než klasické linecké. Obsahuje hodně tuku, je křehké a v puse se rozplývá. Můžeme jej tvarovat sáčkem,… Číst více
S marcipánem i modelovací hmotou musíme správně zacházet, abychom je nezničili
Jedná se o několik jednoduchých pravidel, která se opravdu vyplatí dodržovat, pokud má být výsledek dokonalý. Většina z nich platí pro pravý i… Číst více
Retro okénko: Arabesky aneb vánoční chuť dětství. Oblíbené želé bonbony úspěšně konkurovaly kolekcím i salonkám
Věšíte každoročně na stromeček kromě kouliček… Číst více
Pohlreich prozradil, kdo u nich doma peče cukroví i co nemá rád v bramborovém salátu: Dělám si takový polovlašák, říká
Příprava na Vánoce, především pak na Štědrý den,… Číst více
Ochutit nebo obarvit marcipán můžete produkty koupenými nebo přírodními. Vyberte si
Umělá ochucovadla koupíme v drogeriích nebo na cukrářských webech. Máme na výběr pestrou paletu barev, a dokonce i několik příchutí. Více ceněné jsou… Číst více
Falešný vařený marcipán: Naučíme vás vyrobit levnou potahovací hmotu
Základem této hmoty je mouka zpracovaná obdobně jako u odpalovaného těsta. V horké tekutině "odpálíme" mouku a po zchladnutí zapracujeme příchuť a… Číst více
Příběh vánoční kolekce: Prodávaly se v Tuzexu a sloužily i jako úplatky. Jednopatrová stávala 48 Kčs
Pestrobarevné figurky zvířátek a dalších… Číst více
Špaldové rohlíčky, žitné perníčky nebo pohankové linecké aneb Jak se peče z jiných druhů mouky
Vánoční cukroví sice většinou pečeme z klasické… Číst více
Estonský věnec kringel: Severský vánoční moučník je krásně vláčný, omamně voní skořicí a příprava je překvapivě snadná
Skořicové rolky z kynutého těsta určitě znáte.… Číst více
Svátky slavných: Šéfkuchař Roman Paulus šokoval svou alergií na cukr a prozradil, proč dělá dva bramborové saláty
Na vánoční svátky se těší i populární šéfkuchař… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
„Na povrchu klouzavý a uvnitř kyprý a vláčný….“ Jak vypadá knedlík a jak nok? Film Pelíšky nabídl před 25 lety jasnou odpověď
Čím pohostíte své blízké na Vánoce? Vyzkoušejte slané pochoutky na vánoční stůl originálně, jednoduše a ze základních ingrediencí
Na Vánoce patří vaječňák: Nejlepší je z kvalitního rumu a smetany. Pravá vanilka z něj udělá delikatesu