Prostřeno v tomto týdnu: Těšte se na slaný závin, svíčkovou i lívance se žahourem. Poradíme, jak na něj!
28. 3. 2022 Vaření
Sledujete pořad o vaření Prostřeno? Připravili jsme pro vás přehled toho, co vás tento týden čeká. Veronika zahřeje plotnu s cibulovými kroketami, Ivana usmaží lívance a Simona vsadí na delikátní italský dezert panna cotta. Co ještě se bude vařit?
Dámský souboj
Prostřeno bude i v tomto týdnu stát za to. Na rozdíl od minulého týdne se následujících pět dní mezi sebou utkají jen samé dámy! K plotnám se totiž postaví pět žen různého věku i profesí, které se budou snažit ukázat, že právě jejich kuchyňská praxe je přesně tím, co si zaslouží výhru. Seznamte se s nimi v naší galerii! Tentokrát to bude pořádně napjaté a je jasné, že i úkol týdne, na první pohled velmi snadný, může zamíchat kartami.
Mohlo by vás zajímat
Cibulové krokety
V pondělí se k plotně postaví Veronika. Vařit bude ve svém bytě a v jejím menu se objeví kanapky, polévka z pečené zeleniny nebo vepřová roláda s cibulovými kroketami. Krokety jsou oblíbenou, byť trochu náročnější, přílohou. Zkuste si třeba podle našeho receptu připravit plněné bramborové krokety. Hodí se jako příloha nebo i jako předkrm.
Mohlo by vás zajímat
Lívance s žahourem
V úterý pozve do svého bytu Ivana své hosty. Kuchyní zavoní lívance s žahourem. Znáte tuhle typickou jihočeskou borůvkovou specialitu? Žahour se nejčastěji připravuje v létě, kdy je na jihu Čech dostatek čerstvých borůvek. Ale udělat jej můžete klidně kdykoliv, třeba i na sklonku března. Jak na lívanečky si přečtěte tady, co je to žahour zjistíte zde:
Mohlo by vás zajímat
Salát z červené řepy
Ve středu bude vařit Vlasta a připraví mimo jiné salát z červené řepy, krémovou česnečku a kynuté máslové koláčky. Pokud jste právě na ně dostali chuť, upečte si máslové koláčky podle našeho receptu. Anebo vsaďte na salát z červené řepy, ten se pro předjarní období skvěle hodí.
Mohlo by vás zajímat
Slaný závin
Ve čtvrtek bude vařit Blanka. Udělá slaný závin z listového těsta, kuřecí vývar s játrovými knedlíčky, zapečená kuřecí prsíčka s rajčaty a nepečený dortík s ovocem a zakysanou smetanou. Nepečené dorty obecně patří mezi velmi oblíbené. V nejsnazší verzi stačí jen naskládat do formy piškoty, přidat zakysanou smetanu, případně ovoce, a nechat odležet. Ale variací je více a každý si zvolí podle náročnosti i toho, co mu chutná.
V pátek se ke sporáku u sebe doma postaví Simona. Bude dělat hovězí vývar s nudlemi, kuřecí se šťouchanými bramborami a jako dezert panna cottu s ovocem. Lahodný italský dezert panna cotta se smetanově jemnou chutí je lehký dezert, který zvládente připravit doma taky. Zkuste to třeba podle našeho videa:
A jak to dopadne v Prostřeno? To se nechte překvapit! Těšte se na páteční pokličky, nad kterými bude vše odhaleno!
Témata
Mohlo by vás zajímat