Polévka pho jako z Prostřeno: Vietnamská kuchařka poradí, jak udělat ten nejlepší vývar a jak jej ochutit
6. 4. 2022 Vaření
Pokud se dnes chystáte dívat na Prostřeno, pak asi už víte, že soutěžící Petr bude podávat vietnamskou polévku pho, známou i u nás z asijských bister. Aby ovšem tenhle silný vývar s kořením chutnal fantasticky, je potřeba dodržet správný postup. Jak na to pro Toprecepty prozradila lektorka kurzů vaření vietnamské kuchyně Minh Luongová.
Vietnamský zázrak
Vývar Pho Bo pochází původně z province Nam Dinh, ale pak se stala tahle polévka populární i v Hanoji a v severní části země a dnes ji vlastně milují gurmeti na celém světě. Asi i proto si právě přípravu pho vybral v pořadu Prostřeno jako součást svého menu soutěžící Petr Šindelář. Lze ale tuhle polévku připravit v časovém limitu? Výrazná chuť pho je totiž dána mimo jiné i dlouhým vařením masa a kostí spolu s kořením. Pokud "phočko" milujete, pak víte, že v asijském bistru dáte za porci nejméně 100 korun, v Praze klidně i 180 korun. Doma to s našimi radami zvládnete levněji i lépe! A možná i lépe než Petr. Pro čtenáře Topreceptů jsme totiž získali exkluzivní tipy od vietnamské lektorky vaření Minh Luongové. Tady je její návod, jak na to v šesti krocích:
- Kupte si originální suroviny
Nemáte-li všechno potřebné koření a bylinky, uvařte raději něco jiného. Skutečně dobrý vývar Pho získáte jen, když použijete suroviny, které tam patří, a nebudete nic ničím nahrazovat. Podle Minh Luongové na pho potřebujete: morkové kosti, hovězí kližku a odřezky z masa, dále cibuli, zázvor, česnek, citronovou trávu, badyán, skořici a kardamom, sůl, cukr a pepř. To je základ pro uvaření vývaru, k dochucení a dozdobení jsou pak nutné rybí omáčka, hovězí svíčková nebo falešná svíčková (hovězí váleček), rýžové nudle Pho, svazek čerstvého koriandru, mungo klíčky, chilli, jarní cibulka, červená cibule a limetka - Nic nenahrazujte ani nepřidávejte
Pokud vám z dochucovacích přísad některá nechutná, třeba čerstvá cibule nebo chilli, klidně ji vynechejte, ale ničím nenahrazujte. Koriandr je specifická bylinka, která k dochucení mnoha pokrmů asijské kuchyně patří, ale pokud ji vyloženě nesnášíte, nemusíte se k její konzumaci nutit. Rozhodně ale nevynechávejte žádnou ze surovin, která patří přímo do vývaru. A nic ani nepřidávejte. Více v tomto případě neznamená lépe. Více morkových kostí znamená příliš tučnou polévku, více koření zase přebije chuť dalších ingrediencí. Do polévky Pho zároveň nepatří ani žádná kořenová zelenina.Mohlo by vás zajímat
- Připravte suroviny předem
Než začnete vařit Pho, musíte opéct koření (skořici, badyán a kardamom), na polovinu rozkrojenou cibuli (i se slupkou), zázvor a česnek ve woku nebo nasucho na pánvi. Opečení zvýrazní chuť koření a dodá pokrmu krásnou hnědou barvu. Pokud chcete, můžete také kosti s masem, kořením a cibulí upéct do tmavě hnědé barvy v troubě a pak je zalít vodou a spolu s masem, solí, pepřem a cukrem vařit. Tuk z vypečených kostí neslévejte, dodá polévce chuť. - Nechte polévku táhnout
V tomhle případě je to stejné jako se slepičím vývarem. Na spěch zapomeňte. Správné pho se vaří pomalým varem několik hodin. Jen tak dosáhnete silné chutě a vůně. Obvyklá doba přípravy je zhruba 5 hodin. Práci si usnadníte, když vývar necháte táhnout v pomalém hrnci. Klidně i 10 hodin, třeba přes noc. - Dochuťte pho a dolaďte
Máte vývar uvařený? Pak si k dokončení nejdříve nakrájejte syrové maso na tenké plátky, přes vlákna, a nechte je při pokojové teplotě, zakryté folií. „Já dávám maso před krájením na půl hodiny do mrazáku,“ říká pro Toprecepty Minh Luongová a dodává, že lehce zmrzlé maso jde snáze krájet. Koriandr opláchněte, nechte jej okapat, mungo klíčky umyjte pod tekoucí vodou. Červenou cibulku oloupejte a nakrájejte na plátky, jarní cibulku na kolečka. Polévku sceďte a udržujte horkou. - Připravte nudle
Namočte rýžové nudle do vlažné vody aspoň na 10, lépe 20 minut. Poté je dejte do vroucí osolené vody, zhruba 3 minuty povařte, sceďte a rovnou připravte jednotlivé porce do misek. Položte na ně plátky syrového masa, přidejte mungo klíčky, nakrájenou jarní cibulku a červenou cibulku a vše přelijte vroucí polévkou. Dozdobte koriandrem a servírujte. Pho bo tai je hotové! Ke každému talíři polévky zvlášť přidejte chilli, limetu, rybí omáčku a případně i nakládaný česnek (není nutné), které slouží k individuálnímu dochucení podle preferencí strávníka.
Zdroje informací:
Vietnam na míru: Pho bo tai a nejčastější chyby při vaření
lektorka Minh Luongová
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat