Co s vykoledovanými vejci? Ďábelská vejce nebo vajíčkové sendviče si zamilujete!
16. 4. 2022 Vaření
Máte doma ošatku vykoledovaných vajec? Nemusíte z nich připravovat jen tradiční vajíčkový salát. Z vařených vajíček jde vykouzlit spousta dalších zajímavých i lehce pikantních jídel.
Pomazánka s avokádem
Je ideální k pivu nebo vínu, ale můžete ji podávat i jako studenou večeři. Co budete potřebovat? 4 natvrdo uvařená vajíčka, 1 zralé avokádo, trochu dijonské hořčice (podle chuti), ½ kelímku bílého jogurtu, sůl, pepř, šťáva z čerstvě vymačkaného citronu (podle chuti), nadrobno nakrájená čerstvá pažitka, chilli koření nebo čerstvá chilli paprička, toasty. A jak na to? V míse smíchejte nadrobno nakrájená vajíčka, rozmačkané avokádo, bílý jogurt, hořčici dle chuti, citronovou šťávu, přidejte čerstvou pažitku, chilli, sůl a pepř podle chuti. Pomazánku pořádně vymíchejte, případně vyšlehejte ručním šlehačem a natírejte na toasty. Můžete ještě dozdobit kousky čerstvé zeleniny – nakrájené koktejlové rajčátko, na proužky nakrájená paprika nebo jen snítky čerstvé petrželky.
Mohlo by vás zajímat
Vajíčkové sendviče
Rychlá a jednoduchá svačina pro děti i dospělé. Budete potřebovat 8 vařených vajec, 2 lžíce majonézy, 200 g krémového sýra (žervé nebo lučina), trochu dijonské hořčice, 2 lžíce nadrobno nakrájené pažitky, sůl. Jak na to? Vejce oloupejte a nastrouhejte na hrubém struhadle. Přidejte majonézu, krémový sýr, podle chuti dijonskou hořčici, pažitku a osolte. Namažte na tousty nebo na čerstvé pečivo.
Vejce v tamarindové omáčce
Thajskou specialitu podávanou s rýží ocení nejen vegetariáni. Plody tamarindu, lusky, jsou u nás běžně k dostání, v asijských prodejnách lze koupit i lisovaný tamarind nebo tamarindovou pastu. A co budete potřebovat? 25 g lisovaného tamarindu, 8 vařených vajec, 100 g šalotky, 4 lžíce rostlinného oleje, 2 lžíce hnědého cukru, 2 lžíce rybí omáčky.
Jak na to? Tamarind namočte na 10 minut do 200 ml vlažné vody. Šalotku oloupejte, podélně rozpulte a nakrájejte na jemné tenké plátky. Namočený tamarind ve vodě důkladně promačkejte, propasírujte přes cedník a odstraňte vlákna. V pánvi rozehřejte olej a 3–4 minuty na něm smažte šalotku dozlatova. Přilijte propasírovanou tamarindovou šťávu, přidejte cukr a rybí omáčku a za stálého míchání vařte při střední teplotě 4–5 minut, dokud omáčka nezhoustne. Pak vmíchejte šalotku. Vejce oloupejte, rozkrájejte na čtvrtky a rozdělte na 4 talíře a polijte omáčkou. Servírujte s rýží.
Ďábelská vejce
Plněná vejce vonící kari kořením pocházejí z newyorského jazz restaurantu Blue Smoke. Budete potřebovat 10 vařených vajec, 7 lžic majonézy, 1 lžičku sektu (případně bílého vinného octa), ¼ lžičky mletých hořčičných semínek, 2 lžičky dijonské hořčice, ¼ lžičky kajenského pepře, ¼ lžičky kari koření. Jak na to? Vejce oloupeme, na každém konci trochu seřízneme, aby po naplnění půlky vajec dobře stály. Vejce napříč rozpůlíme na dvě stejné poloviny. Bílkové „mističky“ odložíme stranou. Žloutky dáme do mixéru, přidáme majonézu, sekt, hořčici, kajenský pepř a kari a mixujeme dohladka. Osolíme a opepříme. Žloutkovou náplň vložíme lžičkou (nebo pomocí cukrářského sáčku nastříkáme) do bílkových mističek a ihned podáváme. Dobře zakryté fólií vydrží v ledničce dva dny.
Zapékaná vejce s bramborovou kaší
Jednoduchý, ale přitom nesmírně chutný oběd! Budete potřebovat 750 g moučnatých brambor (varný typ C), 4 vařená vejce, 3 jarní cibulky, 2 lžíce másla, 150 ml mléka, sůl, pepř, nastrouhaný muškátový oříšek, 2 lžíce čerstvých nasekaných bylinek (petrželka, pažitka, majoránka, oregano, estragon apod.), 100 g nastrouhaného ementálu. Jak na to? Brambory oloupeme, nakrájíme na kousky a uvaříme. Jarní cibulku očistíme, omyjeme a i s natí nakrájíme na kroužky. Vejce oloupeme a rozčtvrtíme. Troubu předehřejeme na 220 °C (horkovzdušnou na 200 °C). Zapékací formu vytřeme ½ lžičkou másla. Uvařené brambory scedíme a rozmačkáme na kaši. Vmícháme zbytek másla a mléko. Osolíme, opeříme, vmícháme bylinky. Kaši dáme do zapékací formy a posypeme jarní cibulkou. Vejce lehce vmáčkneme řezem nahoru do kaše a vše posypeme sýrem. V rozehřátí troubě zapékáme dozlatova asi 10 minut.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jaké houby do kuby. Ideální jsou hřiby, jde to však i bez nich
Sušené hřibovité houby Nejčastěji používáme sušené tmavší hřibovité houby. Obvykle to bývá směs, kterou jsme si sami nasbírali. Pokud máme nasušené… Číst více
Tradiční pokrmy na vánočním stole: Milujeme rybí polévku, kapra se salátem a vánočku
Stolování o vánočních svátcích je dominantou všeho dění, stůl je krásně prostřený vánočním ubrusem, doplněný svíčkou, dekorací, případně adventním… Číst více
Velikonoční nádivka podle redaktorky Hanky: Dokonale vláčná a vonící uzeným masem
Snad žádná jiná tradiční velikonoční specialita… Číst více
Velká houbová mapa 2023: Kde v září rostou hříbky, kde bedly a kam vyrazit na zdravé kozáky a křemenáče
Snad žádný jiný měsíc v roce si nespojujeme s… Číst více
Lékařka radí, co dělat při otravě houbami: Pomůže aktivní uhlí, v určitých případech ale jeďte hned do nemocnice, varuje
Pokud patříte k těm, kteří zásadně sbírají jen… Číst více
Základní symboly Velikonoc v kuchyni: Pečeme zajíčky, beránky, kuřátka a zdobíme kraslice
Proč je symbolem zajíček Zajíček byl už v pohanství symbolem štěstí a je spojován s Matkou Zemí, protože si nory a hnízda staví pod zemí. Zajíček… Číst více
Co se tradičně vaří na Štěpána? Na druhý svátek vánoční pečeme pernatou drůbež
I na druhý svátek vánoční se pokračuje v hodování. Podle tradice by se měla péct drůbež např. kachna či husa. V některých krajích se připravuje… Číst více
Jak na to, aby mazanec při pečení nepopraskal: Pomůže naříznutí i správné propracování a kynutí těsta
Mazanec se na první pohled zdá být jednodušší než… Číst více
Jak připravit tradiční hubník? Kouzlete se sušenými houbami a se starším pečivem
Hubník je velmi sytým pokrmem, proto se podává jako hlavní chod, samostatně nebo s malým zeleninovým salátkem. K jeho přípravě lze použít houby nejen… Číst více
3 tipy na chutnou bábovku: Vyměňte kakaové mramorování za svěží špenátové
Bábovku lze připravit z jakéhokoli těsta kynutého, třeného nebo piškotového. Dále můžeme přidat ořechy, čokoládu, rozinky, či kokos. Na Velikonoce… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Vajíčka na Velikonoce: Jak poznat ta z volného chovu i to, zda je snesla česká slepice
Dijonská hořčice: Dochucovadlo, které zbožňoval už francouzský král Ludvík XI. a básnil o něm i Shakespeare!
Vejce 7 krát jinak! Umíte připravit ztracená vejce, vejce Benedikt nebo vejce v kokotce?
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno před 3 hodinami
Melounové chuťovky s balkánským sýrem
Přidáno před 5 hodinami
Palačinková roláda s tvarohem
Přidáno před 6 hodinami
Knedlo zelo králík s bůčkem
Přidáno před 8 hodinami
Ořechové řezy s tvarohovo-višňovým krémem a šlehačkou
Přidáno před 10 hodinami
Červená řepa s balkánským sýrem a balsamicem
Přidáno před 11 hodinami