Velikonoční vaječná tlačenka: Co udělat, aby dobře ztuhla a jak ji bez úhony vyklopit?
12. 4. 2022 Vaření
Těšíte se na velikonoční svátky hlavně kvůli vaječným dobrotám? Vaječná tlačenka mezi ně rozhodně patří. Někdo ji připravuje jako pohoštění pro koledníky, pro další je jednou z možností, jak využít vykoledovaná vajíčka. Díky mozaice ze zeleniny a vajec vypadá báječně a ještě lépe chutná.
Vaječná tlačenka jako pohoštění i lehká večeře
Vaječná tlačenka je jednou z nejoblíbenějších velikonočních specialit. Přestože je mnoho lidí považuje za novodobou pochoutku, v oblibě byla již v období první republiky, kdy byla populární součástí slavnostních tabulí. Tato dobrota plná vajíček, majonézy a zeleniny, případně dalších pochutin, je vynikající delikatesou, kterou si vychutnáte nejen jako pohoštění někde na párty, ale i jako lehkou večeři s rohlíkem a zeleninovým salátem. Většinou se dává do formy na chlebíček nebo na srnčí hřbet, ale klidně můžete směs nalít do malých mističek a vytvořit tak efektní bábovičky.
Mohlo by vás zajímat
Do vaječné tlačenky patří i zelenina
Základem vaječné tlačenky jsou samozřejmě vajíčka. Pokud máte doma úspěšné koledníky, máte vyhráno, jinak si je musíte uvařit natvrdo. Vejce je pak třeba do tlačenky rozpůlit, vydlabat žloutek z bílků a obojí nakrájet na menší kostičky. To však není vše. Stejně jako vejce je v tlačence důležitá i zelenina. Právě díky ní je po nakrájení na plátky vaječná tlačenka tak hezky barevná. Zelenina jí také dodává svěžest a křupavý element. Obvykle se používají různé nakládané zeleninové směsi ve spojení s kyselými okurkami.
Místo nakládané použijte zeleninu čerstvou
Mnohem lepší je použít čerstvou zeleninu, kterou nakrájíte na drobné kostičky a pak povařte krátce ve vodě. Navíc vám tak vznikne vývar, který později využijete. Ze zeleniny se do tlačenky hodí mrkev, celer, petržel či červená řepa. Zvolit můžete i krátce povařený mražený hrášek či kukuřici nebo na drobné proužky nakrájenou červenou papriku (kapii) či jarní cibulku. Pro nakyslou chuť pro vaječnou tlačenku typickou použijte kyselé okurky, zkusit můžete i zkvašenou zeleninu. Nechcete-li mít tlačenku jen zeleninovou, přidejte nějakou uzeninu – na kostičky nakrájenou šunku či jiný salám. Chuť jí vylepší i strouhaný sýr. A pokud byste chtěli vytvořit úplnou delikatesu, použijte místo uzenin třeba koktejlové krevety.
Jak pracovat se želatinou do vaječné tlačenky?
Všechny již zmiňované ingredience je třeba spojit s nějakým nálevem, který je zase nutné něčím zpevnit, aby měla celá hmota konzistenci třesoucí se huspeniny, respektive tlačenky. V případě vaječné tlačenky se obvykle používá želatina. Vybírat můžete mezi tou v prášku nebo plátkovou, případně si můžete koupit rovnou želatinu na vaječnou tlačenku. Želatinu je třeba smíchat s nějakou tekutinou, v niž se nechá nabobtnat a pak se v ní zahřeje, aby se rozpustila (nesmí se ale vařit). Na vaječnou tlačenku se obvykle jako tekutina používá nálev z nakládané zeleniny, který dodává tlačence nakyslou chuť. Pro ještě zajímavější a pikantnější chuť je ideální lák z okurek.
Pokud nakládanou zeleninu nepoužíváte, můžete si extra připravit nálev z vody, cukru, octa a koření, který se připravuje na nakládání okurek. Pro zmírnění kyselé chuti je možné smíchat nálev s vývarem ze zeleniny nebo masa, pro zlepšení chuti nálevu se používá i masová bujon v kostce. Aby měla vaječná tlačenka pěknou krémovou barvu, nakonec se nálev smíchá s majonézou, kterou můžete odlehčit trochou kysané smetany nebo jogurtem.
Mohlo by vás zajímat
Místo želatiny zkuste domácí rosol
Chcete-li si dát s vaječnou tlačenkou větší práci, připravte ji hezky postaru bez želatiny, ale z přírodního rosolu podle našeho receptu. Jde o vývar uvařený z masa bohatého na kolagen – kližky, vepřových kůží a nožiček. Ten po vychladnutí ztuhne a vytvoří se rosol. Při vaření se do vývaru rovnou přidává zelenina, koření, aby měl výsledný rosol lepší chuť. Pokud byste měli obavy, že vám s domácím rosolem tlačenka dostatečně neztuhne, můžete do něj vmíchat ještě trochu práškové želatiny.
Jak zajistit, aby šla tlačenka dobře vyklopit?
Tomu, aby se vám tlačenka na talíři neroztekla, předejte i tím, že ji necháte v lednici dostatečně dlouho tuhnout. I když vás honí mlsná, je třeba vydržet aspoň 3 hodiny, nejlépe však přes noc. Jen tak bude vaječná tlačenka pevná a půjde dobře vyklopit. Snadnému vyklápění rovněž napomůže, když formu předem necháte trochu vychladit v lednici, vypláchnete ji studenou vodou a pro jistotu ještě předem vyložíte potravinářskou fólií. Po vyklopení už fólii z tlačenku snadno sundáte.
Tip: Chcete si letos také na velikonoce připravit vaječnou tlačenku? Pusťte se do toho podle našeho ověřeného receptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jak udělat vaječnou tlačenku? Dobrota v barvách jara patří k velikonočním svátkům a vaječnému hodování
Retro šunkové předkrmy: Vzpomínáte na vejce s pěnou nebo závitky v aspiku?
Na co je dobrá kurkuma a jak ji zařadit do jídelníčku? Oblíbené koření krásné barvy prospívá zdraví