Slupky z pomerančů do koše nepatří. Vyleštíte jimi zašlé sklo, vyčistíte mikrovlnku a provoníte lednici. Na co ještě se hodí?
15. 4. 2022 Domácnost
Zkusili jste už někdy kompostovat pomerančovou kůru? Pak jste si možná všimli, že čerstvé slupky měly příjemné aroma a vytékala z nich šťáva. A to jsou hlavní důvody, proč je škoda slupky z pomerančů vyhazovat. Přinášíme vám pár tipů, jak je můžete doma docela šikovně zužitkovat.
Slupky z pomerančů jako domácí deodorant
Dejte vařit kůru asi z pěti pomerančů do hrnce s horkou vodou spolu s jakýmkoli dalším kořením, jako jsou například hřebíček, badyán nebo skořice. Směs nechte chvíli povařit. Během chvilky zatočíte se zápachem v kuchyni. Celým bytem se totiž rozšíří příjemná vůně, a to všechno bez použití jakékoliv chemie.
Mohlo by vás zajímat
Vyleštěte svou nerezovou ocel
Kůru nebo vnější stranu slupky použijte k vyleštění šmouh a mastných skvrn na nerezovém povrchu lednice, varné desky či sporáku, dřezové baterii nebo kuchyňském dřezu. Ty se pak budou dokonale lesknout, a navíc tak snadno docílíte zrcadlového efektu, který oceníte zvláště v malých kuchyních. Přitom platí, že čím čerstvější pomeranč, tím lépe tento trik funguje. Vnitřní, bílou stranu můžete také použít k leštění stříbrných příborů.
Vyčistěte vnitřek mikrovlnné trouby
Před čištěním mikrovlnné trouby naplňte misku pomerančovou kůrou s trochou vody a zahřívejte asi 60 sekund na vysokou teplotu. Usazené zbytky uvnitř mikrovlnky se uvolní a půjdou snadno otřít. Navíc aroma ze slupek přehluší všechny případné nepříjemné pachy, které se v mikrovlnné troubě usadily.
Vyrobte si přírodní čistič
Pomerančové slupky můžete také použít k výrobě čistě přírodního čističe kuchyňských spotřebičů. Stačí dát několik slupek do sklenice a zalít bílým (vinným) octem. Směs nechte dva týdny stát, a pak ji sceďte do láhve s rozprašovačem. Získáte čistič, který skvěle funguje na varné desky, dveře lednice, mikrovlnné trouby a kamenné i laminátové pracovní desky. V žádném případě však nepoužívejte tento sprej na dřevěný nábytek, protože by ho mohl poškodit.
Slupky z pomerančů provoní lednici
Lednice snadno absorbuje všelijaké pachy ze skladovaných potravin, které se z ní pak obtížně odstraňují. Jestli chcete, aby vaše chladnička stále krásně voněla, vyrobte si zázračný prášek z pomerančové kůry. Rozprostřete slupky na pečicí plech a pečte je v elektrické troubě při 100 stupních Celsia asi dvě hodiny. Poté slupky rozdrťte na prášek a smíchejte ho s jedlou sodou. Směs pak dejte do misky a umístěte ji do zadní části lednice. Z lednice se pak při každém otevření bude šířit příjemné citrusové aroma. Když to přestane fungovat, je nutné prášek vyměnit za čerstvý.
Mohlo by vás zajímat
Vyleštěte zakalené sklo
Naplňte dřez teplou vodou a přidejte do ní co nejvíce pomerančové kůry. Pak tam naskládejte sklenice, které mají na sobě nevzhledné šedivé mapy a nechte je asi 15 až 20 minut namáčet. Potom je stačí už jen opláchnout pod tekoucí vodou a sklenice se budou krásně lesknout. Pokud vás trápí, že máte vnitřek šálků zašlý od čaje, zkuste je vytřít bílou stranou pomerančové slupky. Uvidíte, že hrnky budou zase jako nové.
Náš tip na závěr
Opravdu je zbytečné, aby slupky z pomerančů končily v odpadkovém koši. Pak budete zbytečně utrácet peníze nejen za chemické čisticí prostředky, ale i za předražené osvěžovače vzduchu. Ale pokud se vám zrovna do žádných experimentů s pomerančovou kůrou nechce nebo na ně nemáte čas, tak můžete vyzkoušet úplně obyčejný fígl. Slupky ze spotřebovaných pomerančů ukládejte do plátěného sáčku, který položíte na topení. A vaše kuchyň bude minimálně po zbytek topné sezony nádherně vonět po citrusech.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
7 tipů, jak na ten nejlepší velikonoční mazanec: Takhle nepopraská a bude nádherně nadýchaný!
Sezóna kůzlečího masa je tady! Připravte je na Velikonoce s nádivkou nebo na zelenině podle těchto receptů
Prostřeno vás pošle na cestu kolem světa: Marocký Tajine vystřídá wagyu steak. A víte, jak se správně dělá caesar salát?