Čokoládové brownies podle Katharine Hepburnové: Vláčné a na jazyku se rozplývající!
24. 4. 2022 Historie a zajímavosti
Herecká hvězda, která na hollywoodském nebi zářila několik desetiletí, proslula také láskou k sladkým moučníkům. Když Katharine Hepburnová dostala chuť na něco sladkého, neměla problém si nějakou tu dobrotu sama upéct.
Je tam moc mouky!
Katharine Hepburnová je známá z filmového plátna. Filmy Hádej, kdo přijde na večeři?, Obchodník s deštěm, Lev v zimě nebo Africká královna ji katapultovaly do hollywodských výšin. Láska k sladkým moučníkům zase do těch cukrářských! Proslulý se stal recept na čokoládové koláčky brownies. Popularitu získal okamžitě potom, co byl zveřejněn na stránkách New York Times.
Recept pochází z dopisu, který 6. července 2003 redakci poslala Katharinina newyorská sousedka Heather Hendersonová. Vzpomínala v něm na jejich dlouholeté přátelství. Kromě jiného popisovala příhodu, kdy se herečka zotavovala po autonehodě a otec Hether jí přinesl brownies. Hepburnová je ochutnala a řekla, že je tam moc mouky a že byly zbytečně dlouho v troubě. A tak si je upekla sama podle vlastní chuti.
Mohlo by vás zajímat
Co vlastně jsou brownies?
O původu brownies koluje řada legend. Podle jedné kuchař omylem přidal rozpuštěnou čokoládu do dávky sušenek, podle jiné zase hospodyňka pekla koláč a zjistila, že nemá dost mouky. Nejoblíbenější mýtus, citovaný v knize Betty Crocker's Baking Classics a v knize Johna Marianiho The Encyclopedia of American Food and Drink, vypráví o hospodyni z Bangoru ve státě Maine, která pekla čokoládový koláč, ale zapomněla přidat prášek do pečiva. Když jí koláč pořádně nevykynul, nakrájela a podávala ploché kousky. V kuchařské knize se recept poprvé objevil v The Boston Cooking-School Cook Book z roku 1896, kterou napsala známá americká kuchařka a kulinární redaktorka Fannie Merritt Farmer.
Brownies podle Katharine
Když si přečtete složení, překvapí vás hodně másla, hodně cukru a jen malé množství mouky. Co budete potřebovat?
- ½ šálku másla
- 60 g hořké čokolády na vaření nebo ½ šálku kvalitního kakaa
- 1 šálek cukru
- 2 vejce
- ½ lžičky vanilkového pasty nebo vanilkového extraktu
- ¼ hrnku hladké mouky
- špetka soli
- 1 šálek nasekaných vlašských nebo pekanových ořechů (není nutné)
A jak na to? Předehřejte troubu na 170 °C (horkovzdušnou na 150 °C). V hrnci rozpusťte máslo a čokoládu. Odstavte hrnec z plotýnky. Vmíchejte cukr, přidejte vejce a vanilku. Dobře promíchejte. Vmíchejte mouku, sůl, případně vlašské nebo pekanové ořechy. Těsto na brownies přelijte do máslem vymazané a moukou vysypané čtvercové formy. Pečte cca 35 až 40 minut, nebo dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá. Vnitřek koláče by měl zůstat vlhký a vláčný až lepkavý, proto ho „nepřepečte.“ Koláč nechte vychladnout a nakrájejte na čtverce. A rada pro ty, kterým by snad přílišná lepkavost koláče vadila: jednoduše dejte do těsta víc hladké mouky!
Zdroje informací:
pbs.org: Katharine Hepburn’s Favorite Brownie Recipe
thenibble.com: The History Of Brownies
thekitchn.com: I Tried Katharine Hepburn’s Favorite Brownie Recipe and I Have Some Thoughts
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Čím nahradit prášek do pečiva? Máme pro vás několik tipů. Pomohou šlehaná vejce, jedlá soda i alkohol
Holka u plotny radí: Jak na dokonale vláčné čokoládové brownies? Chce to dost vajec i čokolády!
Někdo to rád sladké! Hořká čokoláda pomáhá při hubnutí a připravíte z ní skvělé dezerty!
Přečtěte si Zobrazit více
Je vaše trouba v tak dobré formě, že vydrží přípravy vánočních dobrot?
12 nejlepších receptů na muffiny: Dáte si vláčný banánový, hříšně čokoládový nebo borůvkový?
Queen Mother’s Cake: Vláčný čokoládový dort královny matky Alžběty ozdobí každou oslavu. Upéct jej není vůbec těžké!