Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

V unikátní expozici plné dobových vyobrazení a 3D rekonstrukcí projdete historií vaření od pravěku až po současnost. Ve sto let staré hospodě a baru objevíte historii piva a destilátů. Poznáte životní příběhy i recepty nejslavnějších českých a světových kuchařů. Nejen děti, ale i dospělí se potěší starými kuchyňkami a obchůdky pro panenky.

V unikátní expozici plné dobových vyobrazení a 3D rekonstrukcí projdete historií vaření od pravěku až po současnost. Ve sto let staré hospodě a baru objevíte historii piva a destilátů. Poznáte životní příběhy i recepty nejslavnějších českých a světových kuchařů. Nejen děti, ale i dospělí se potěší starými kuchyňkami a obchůdky pro panenky.

Muzea zabývající se historií gastronomie jsou novinkou a doposud jich ve světě moc nenajdete. Ani Česko není v tomto ohledu výjimkou. Proto je nově otevřené Muzeum gastronomie, které seznamuje s historií kuchařského umění a pohostinství nejen u nás, unikátní. Neomezuje se na prezentaci sbírek tradičním muzejním způsobem, ale vytváří prostor, ve kterém poutavým způsobem představuje široké veřejnosti historii vztahu člověka k přípravě pokrmů a jejich konzumaci od dob objevení ohně až po současnost.

Základní linií muzea je historie úpravy pokrmů – od pravěkého ohniště a vaření bez nádob přes dýmnou a krbovou kuchyň až po nejmodernější současnou kuchyň. Obrazové rekonstrukce pravěku měl na starosti uznávaný „pravěký“ výtvarník Libor Balák. V muzeu projdete v několika místnostech všemi epochami vaření. Návštěvníci mohou vidět také klasickou hospodu, bar, vinný sklípek nebo kupecký krámek, na jehož rekonstrukci se podílelo bratislavské Muzeum obchodu.

Velkou chloubou muzea je „Síň slávy české gastronomie a pohostinství“, která představuje významné české kuchaře, cukráře, spisovatele, hoteliéry a výrobce z dávné i nedávné minulosti. Zároveň představuje jejich kuchařské knihy. Ve sbírce muzea například nechybí 1. vydání Domácí kuchařky M. D. Rettigové z roku 1826. Opomíjeni nejsou ani světoví kuchaři. Jejich filosofii i recepty přibližuje „Galerie světových kuchařů“.

Muzeum gastronomie se nalézá v historickém jádru Prahy nedaleko Staroměstského náměstí s vynikající dostupností metrem i tramvají a se dvěma velkokapacitními podzemními parkovišti. Více informací naleznete na www.muzeumgastronomie.cz.

Foto: www.muzeumgastronomie.cz

David Kořínek