5 tipů na zdravé dobroty, které zvládnete připravit do 20 minut: Těstovinový salát, plněný wrap nebo kuskus máte hned
28. 4. 2022 Vaření
Recepty do 20 minut? Pokud pospícháte a chcete si připravit rychlou výživnou svačinu, oběd, nebo večeři, máme pro vás 5 užitečných tipů, podle kterých ukuchtíte lahůdky bleskovým způsobem. A ještě si pochutnáte!
Plněné wrapy
Plněné wrapy jsou elegantní záležitosti, která má spoustu pozitiv. Nejen, že skvěle vypadají a chutnají, ale také je rychle připravíte. Tortillu si můžete koupit, třeba i ve zdravější, celozrnné, podobě. Takto si tortillu připravíte doma, je ale třeba počítat se zhruba 20 minutami. S hotovou tortillou je jídlo na stole do pár minut. Můžete využít některou z těchto náplní do wrapů. Aby byl výsledek skvělý, je důležitý dobrý dresink, jinak by byl wrap suchý. Místo majonézy můžete dresink připravit z řeckého jogurtu, plnotučné hořčice, petrželky, pažitky, případně prolisovaného česneku.
Mohlo by vás zajímat
Zeleninová pomazánka
Máte rádi pomazánky a většinou u vás vládne česneková, vajíčková, nebo nivová? Můžete zkusit osvěžující změnu a připravit si kedlubnovou pomazánku. Pro čtyři osoby budete potřebovat 2 mladé malé kedlubny, 2 vejce uvařená natvrdo, 5 plátků šunky, 80 g žervé, lžičku olivového oleje, pár kapek citronové šťávy, sůl, čerstvou petrželku a topinky.
V misce nastrouhejte kedlubnu, přidejte nadrobno nakrájená vařená vejce, nadrobno nakrájenou šunku, žervé a zakapejte citronovou šťávou a pár kapkami oleje. Dobře promíchejte. Pomazánka je hotová za chvíli, ale bude jí slušet pár minut na ochlazení v lednici. Výborně chutná na topinkách. S touto pomazánkou si můžete vyhrát a nabízí několik obměn. Polovinu jedné kedlubny můžete nahradit omytými neloupanými ředkvičkami, pokrájenými na půlkolečka. Jídlo tak bude i dekorativnější. Pro změnu můžete přidat do žervé i prolisovaný malý česnek, jindy zase třeba křen.
Mohlo by vás zajímat
Rychlá asijská jídla
Velmi rychlá jsou asijská jídla z jedné pánve a navíc je v nich spousta zeleniny. A co vyzkoušet? Asijský salát s rýžovými nudlemi je mírně pikantní a pokud máte zbytky kuřecího masa, nebo třeba krevety, můžete ho těmito potravinami vyšperkovat. Asijská kuchyně také využívá řady skvělých bylinek, které mají nejen skvělé aroma, ale také je ocení náš organismus.
Těstoviny trochu jinak
Těstoviny patří mezi časté potraviny, po kterých saháte, když chcete rychlé jídlo. Těstovinové saláty jsou osvěžující a mohou být i vydatné, jako například těstovinový salát s tuňákem. Na jednu porci potřebujete zhruba 100 g suchých těstovin, tuňáka v oleji nebo ve vlastní šťávě, 1 jarní cibulku, 1 vařené vejce, ¼ červené papriky, 3 cherry rajčátka, bílý jogurt, citronovou šťávu, sůl a pepř.
Těstoviny uvařte podle návodu, v osolené vodě uvařte vejce (7 min.), zatím pokrájejte papriku na proužky a rajčata na půlky. Uvařené těstoviny slijte a nasypte je do mísy, přidejte tuňáka, uvařené vejce pokrájejte na osminky, přidejte papriku, rajčátka a zhruba 2 lžíce jogurtu. Nakonec podle chuti dochuťte citronem, solí a pepřem. Těstoviny jsou různého druhu. Můžete si pořídit třeba i zeleninové, nebo čočkové. Z těch čočkových se dá takto připravit bezvadné jídlo s parmazánovou omáčkou.
Mohlo by vás zajímat
Zdravý opomíjený kuskus
Kuskus se příliš neobjevuje na našich stolech, přestože by si to zasloužil. Jedná se o spařenou krupici ze pšenice, ječmene, nebo prosa, která je tvarovaná do kuliček. Zajímavé na něm je to, že se nevaří, ale pouze zalévá vroucí vodou, nebo vařícím pokrmem. Podobný je také bulgur, což jsou pšeničné krupky. Připravte si třeba kuskus se šunkou a zeleninou. Vlastně se dá jen pár surovin dohromady, a to zvládne každý začátečník. Drobný háček může být s přípravou kuskusu, ale s tipy známé kuchařky a foodblogerky Jany Florentýny Zatloukalové se není čeho bát.
Potřebujete 250 g kuskusu, 400 ml vroucí vody, 1 lžíci olivového oleje a 1 lžičku soli. Florenýna spočítala poměr: na hrnek kuskusu na jeden a o trochu víc než půl hrnku horké tekutiny. Kuskus nasypte do kastrůlku, přilijte olej, osolte a promíchejte vidličkou. Zrníčka by se měla rovnoměrně obalit tukem. Pak kuskus zalijte vroucí vodou. Lépe bude ale chutnat s vývarem, protože mu dodá chuť. Zakryjte pokličkou (aby byl kypřejší) a nechte 5 minut odpočinout mimo zdroj tepla. Měkký kuskus prohrábněte vidličkou a můžete přidat další suroviny.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jak na správně uvařené těstoviny? Nepodceňujte tyto kroky!
5 kroků pro dokonalou „čínu“: Vyzkoušeli jsme smažení jídel a zeleniny na asijský způsob. Dá se to zvládnout bez woku a na indukci?
„Tatarák“ z tvarůžků a camembertu: Varianta masové klasiky podávaná na topince uchvátí i zaryté masožravce