Holka u plotny radí: Jak na božskou medovou bábovku s ořechy? Vláčnost zajistí kefír a máslo
25. 4. 2022 Vaření
Bábovky patří mezi nejoblíbenější české moučníky. Někdy ale bývají po upečení druhý den spíš suché. Tenhle recept je ale jiný. Bábovka voní perníkovým kořením a chutná jako ten nejlepší dort.
Vláčná bábovka
Jako malá jsem nemusela dva druhy moučníků: bábovky a koláče z kynutého těsta. Obojí mi kdysi připadalo moc suché, koláčky chutnaly jen první den. Když jsem v 18 letech začala sama vařit a péct, postupně jsem se k obojímu vrátila. A za léta experimentování v kuchyni a spousty upečených koláčů, buchet a bábovek jsem si vyzkoušela, co funguje a co nám doma hlavně chutná. Kynuté pečivo dělám jen občas, zato bábovky, řezy, cukroví, nepečené dorty a jiné moučníky a dezerty často.
Mohlo by vás zajímat
Tak loni vznikla i bábovka, do které jsem použila, co mi zrovna doma zbylo a co máme rádi. Tedy med, perníkové koření, vlašáky... Kefír v těstě dodá bábovce potřebnou vláčnost, občasné křupnutí zajistí vlašské ořechy z chalupy od mého táty. Tahle bábovka si našla čestné místo na našem nedělním stole a chutná i návštěvám. Pokud vás ingredience lákají, zkuste ji taky. Vlašské ořechy lze vynechat, anebo je naopak ještě malinko vylepšit - předem je nechat zkaramelizovat v pánvi s cukrem. Pak získá bábovka další chuťový rozměr a je to čistá delikatesa!
Na jednu bábovku budete potřebovat: 300 g polohrubé mouky, 2 lžičky prášku do pečiva, trochu perníkového koření, 100 g krupicového cukru, 2 žloutky, 1 vejce, 250 ml kefíru, 2 lžíce tekutého medu, 100 g rozpuštěného a vychladlého másla a hrst vlašských ořechů. Jak na to? Všechny suroviny smíchejte a vlijte do tukem vymazané a moukou vysypané formy. Pečte v předehřáté troubě při 180 stupních asi 45 minut, nebo dokud špejle zapíchnutá do těsta nevyjde suchá. Bábovku po upečení nechte chvíli ve formě vychladnout, pak ji vyklopte a nechte zcela vychladnout. Pocukrujte, podávejte.
gastronomická novinářka Šárka Adámková
„Vaření je moje vášeň!“
Šárka Adámková je dlouholetá kulinární redaktorka a gastronomická novinářka. Vaří, peče, sbírá kuchařky, vede kurzy vaření i online kurzy pečení, více než 15 let píše o jídle a je autorkou mnoha set článků z kulinárního prostředí. Založila facebookovou skupinu Skromné vaření a pečení pro každého, kde se věnuje tradiční a úsporné kuchyni, a má instagramový profil Holka u plotny.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Melania Trumpová se v jídle hlídá. Celý den má na talíři jen zeleninu a ovoce, nesnáší sushi, ale neodolá smaženému kuřeti
Vánoční trhy v Praze na Míráku lákají na pečená jablka v čokoládě, cukroví i andělské langoše za 140 Kč
Holka u plotny radí: Jak na babiččin nepečený dort ze dvou surovin? Zvládnete to za 5 minut!