Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pampelišková buchta s polevou
Zdroj: Unsplash

Pampelišky jsou jedny z hlavních a nejkrásnějších poslíčků jara. Najdeme je téměř všude. Nejen, že zdobí zahrady a louky, ale též se dají využít jako úžasná ingredience v kuchyni. Jedli jste již někdy pampeliškovou buchtu? Ne? Tak nám dovolte, abychom vás seznámili s tímto báječným receptem.

Pampelišková buchta s polevou je překvapivě chutným moučníkem. Zkuste si také upéct tento lahodný dezert.

Pampeliška jako vzácný dar přírody

Pampelišku mnoho lidí bere jako obyčejný plevel. Vytrhávají ji ze zahrady, vydloubávají ji z chodníku. Často si neuvědomují, jaký dar v pampelišce vůbec mají. Všechny její části jsou jedlé. Kořeny se používají k výrobě léčivých odvarů, listy jsou zase skvělé do salátů. A květy? Z těch si můžete udělat výborný čaj nebo pampeliškový med. Báječně se dají využít i v kuchyni, a co teprve v té sladké. Proto jsme si pro vás připravili úžasný recept na pampeliškovou buchtu.

Ochutnejte nádech teplých jarních dní

Třebaže není vůbec snadné chuť pampeliškové buchty popsat, připodobnili bychom vám ji ke svěžím jarním dnům provoněným citronovým aroma. Tento dezert si můžete představit jako kousek slunečného dne na talíři nejlépe květinového vzoru. Pakliže si upečete pampeliškovou buchtu, nezapomeňte ji servírovat s okvětními lístky pro správný efekt. Jedině tak si jaro vychutnáte skutečně plnými doušky.

Recept na pampeliškovou buchtu s polevou

Křehký, křupavý a lahodný, přesně tak bychom tento dezert z pampelišek nazvali. Zkuste si jej upéct, uvidíte, že se bude doslova rozplývat na jazyku a budete si jej chtít upéct znova, jakmile opět nastane sezóna pampelišek.

Budete potřebovat: 225 gramů rozpuštěného másla, 200 gramů krupicového cukru, kůru z jednoho citronu, 2 lžíce citronové šťávy, 125 ml polotučného mléka, 3 vejce, 125 ml bezové šťávy, 320 gramů hladké mouky, 1 šálek pampeliškových květů, 2 čajové lžičky prášku do pečiva, ¼ lžičky soli.

Na polevu budete potřebovat: 100 gramů moučkového cukru, 2 lžíce citronové šťávy, 1 lžíce bezové šťávy, 2 lžíce pampeliškových květů.

Postup: Až si vyhledáte louku s pampeliškami, natrhejte jich takové množství, aby se vešly do košíku od jahod. Zbavte hlavičky stonků, omyjte je a osušte na papírové utěrce. Nastříhejte nebo otrhejte žluté plátky pampeliškových květů. Pokud se vám podaří smíchat je i se zelenou strukturou, nic se neděje.
Předehřejte troubu na 180 °C. Plech vymažte tukem a vyložte jej pečicím papírem.

V míse smíchejte rozpuštěné máslo, cukr, citronovou kůru a citronovou šťávu. V oddělené malé misce vidličkou našlehejte vejce. Do máslové směsi přidejte vejce, mléko, bezovou šťávu a míchejte, dokud se ingredience pěkně nespojí. Přisypte mouku, okvětní lístky pampelišky, prášek do pečiva a sůl, a míchejte, dokud se vše pěkně nezapracuje.
Vzniklou směs nalijte do formy a doprostřed zapíchněte párátko. Pečte hodinu, zkrátka tak dlouho, aby se párátko nelepilo k těstu. Koláč nechte vychladnout a odležet nejlépe do druhého dne, poté chutná opravdu skvěle.

Na závěr si připravte polevu. Smíchejte moučkový cukr s citronovou šťávou a bezovou šťávou tak, aby vznikla hustá, hladká, ale zároveň tekutá směs. Nalijte ji na koláč a posypte ji pampeliškovými květy. Nechte chvilku zatuhnout a servírujte s květy pampelišky okolo buchty.

Zdroje informací:
https://www.sweetstyledhome.com/en/recipes/dandelion-cake
http://www.bakersbrigade.com/recipe/dandelion-lemon-bars/
https://ateaspoonofjam.co.uk/dandelion-and-honey-cake

Témata

Komentáře (2)

Recept je v pořádku, ale ten "poslíček jara" mne zarazil. Sem-tam nějaký květ i přezimuje (přeci jen je to hodně variabilní druh), ale hojně kvete až během vrcholícího jara a v létě, od dubna do srpna. V dubnu už skutečné jarní květy (sedmikrásky, fialky, petrklíče a další) mají hlavní slávu už za sebou.

KornelovaC:
1) Suroviny: 125 ml bezové šťávy, ALE v postupu je bezový likér. Co tedy platí?:-?

2) V míse ručním mixérem rozmixujte smíchejte rozpuštěné máslo, cukr, citronovou kůru a citronovou šťávu. STAČÍ snad jen smíchat - proč ještě mixovat?:-?

3) Nastříhejte nebo otrhejte žluté plátky pampeliškových květů - odkaz je na „Pampeliškový salát“, v němž se vyskytují POUZE zelené pampeliškové listy. A tady se asi má jednat o okvětní lístky, nikoliv nějaké plátky.:-?