Náročné recepty? S námi zvládnete svíčkovou i makronky jako šéfkuchař!
25. 4. 2022 Vaření
Náročné recepty nemusí představovat pouze cizokrajná jídla. Máme pro vás dvě české klasiky, které se dají povýšit na luxusní jídlo a jedno jídlo, které je luxusní, už při vyslovení jeho názvu.
Úžasná svíčková
Svíčková bezpochyby patří k naší tradiční kuchyni. Není to jídlo, které by si měl člověk dávat pravidelně, ale párkrát za rok s ním ozdobit jídelníček určitě můžeme. Známý šéfkuchař Zdeněk Pohlreich příliš svíčkové nefandí, jednou za rok si ji ale dopřeje. Pak jí ale nechybí moderní pojetí. Kromě čerstvé kořenové zeleniny to je hořčice. Na osm porcí potřebujete 750 g hovězího masa, což je nejlépe hovězí zadní, falešná svíčková, roštěnec; dále malý celer, 1 petržel, 2 mrkve, 1 cibule, 150 g špeku, 250 ml tučné smetany, 5 ks nového koření, 5 ks pepře, 1 bobkový list, 1 citron, 1 lžíce plnotučné hořčice, cukr, ocet, pepř, sůl, 1 houskový knedlík.
Jak na to? Kus masa osušte a prošpikujte tyčinkami špeku. Kořenovou zeleninu očistěte a nakrájejte na střední kostky stejné velikosti. Ve větší pánvi rozehřejte olej, přidejte zeleninu, na středním plameni pečte dozlatova. Na nazlátlou zeleninu stříkněte všechnu šťávu z citronu. Vše promíchejte a přidejte lžíci cukru. Předehřejte troubu na 160°C. Nechte odpařit šťávu a zkaramelizovat cukr. Přidejte máslo a k zelenině dejte osolené a opepřené maso. Krátce orestujte a nechte maso zatáhnout. Pak ho podlijte 2 dcl vody, přidejte všechno koření, můžete přidat i zmíněnou lžíci polotučné hořčice.
Zakryjte a dejte péct do hrnce nebo pekáčku do trouby. Maso bude měkké za hodinu až dvě. Upečené maso vyjte z pekáčku, přendejte ho do hrnce, zakryjte pokličkou. Z pekáčku vyndejte všechno koření, přimíchejte smetanu, přidejte trochu citronové kůry a vše rozmixujte do hladké omáčky. Před podáváním maso ohřejte a omáčku dochuťte: pokud je potřeba doslaďte, dosolte, dokyselte. Podávejte s houskovým knedlíkem a můžete ozdobit ušlehanou šlehačkou, brusinkovou zavařeninou a plátkem citronu.
Mohlo by vás zajímat
Španělský ptáček
Mezi náročný, ale oblíbený pokrm patří španělský ptáček. Můžete postupovat podle receptu a k tomu máme několik dobrých tipů. Ideálním masem je dobře vyzrálý nízký hovězí roštěnec. Důležité je jeho důkladné naklepání. Nejdřív ale maso otřete vlhkou utěrkou a odřízněte z povrchu blány. Nakrájejte maso napříč vlákny. Pak přichází na řadu naklepání: aby všude nebyla nečistota, přetáhněte přes maso o trochu větší folií, než je velikost masa.
Zkušení kuchaři doporučují závitky péct v troubě. Zavinuté maso dejte do kastrolu na základ z cibule a slaniny a podlijte vývarem, aby se nespálila cibule (až 200 ml), a vložte do rozpálené trouby (180 °C) a pečte bez poklice 15–20 minut do zatažení masa. Má mít zlatavou barvu. Aby byla chuť kyselejší, využijte na závěr trochu nálevu z okurek.
Mohlo by vás zajímat
Luxusní makronky
Makronky patří mezi vyšší úroveň kuchyňských dovedností. Pokud jste si doposud na ně netroufli, můžete se do toho pustit s našimi tipy podle tohoto receptu. Mascarpone můžete dodat různé chutě, od ovocných zavařenin, skvěle chutná s karamelem, ale i kapkami likérů (amaretto a podobně). Jinou variantou je pařížský krém a další krémové varianty. Jak by měla správná makronka vypadat? Předem je třeba říci, že makronka nesnáší vlhkost. To je důležitý fakt při celém procesu.
Měla by mít hladký povrch, zespodu střapatý okraj. Měla by být křehká a uvnitř vláčná. Všechny by měly vypadat stejně. A na co si dát pozor? Důležitá je pokojová teplota vajíček, včas je vyndejte z lednice. Správně zpracované těsto je táhlé a není řídké. Než dáte hotové makronky do trouby, nechte je chvíli (asi čtvrt hodiny) odpočinout. Důležité je také dobře vychytat teplotu trouby, která nesmí být příliš vysoká. Doporučuje se okolo 130-140 °C. Po upečení nechte makronku asi 3 minuty na plechu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Čajové pečivo stříkané sáčkem se zdobičkou s námi zvládne téměř každý
Těsto má jiný postup přípravy i jiné složení než klasické linecké. Obsahuje hodně tuku, je křehké a v puse se rozplývá. Můžeme jej tvarovat sáčkem,… Číst více
S marcipánem i modelovací hmotou musíme správně zacházet, abychom je nezničili
Jedná se o několik jednoduchých pravidel, která se opravdu vyplatí dodržovat, pokud má být výsledek dokonalý. Většina z nich platí pro pravý i… Číst více
Retro okénko: Arabesky aneb vánoční chuť dětství. Oblíbené želé bonbony úspěšně konkurovaly kolekcím i salonkám
Věšíte každoročně na stromeček kromě kouliček… Číst více
Pohlreich prozradil, kdo u nich doma peče cukroví i co nemá rád v bramborovém salátu: Dělám si takový polovlašák, říká
Příprava na Vánoce, především pak na Štědrý den,… Číst více
Ochutit nebo obarvit marcipán můžete produkty koupenými nebo přírodními. Vyberte si
Umělá ochucovadla koupíme v drogeriích nebo na cukrářských webech. Máme na výběr pestrou paletu barev, a dokonce i několik příchutí. Více ceněné jsou… Číst více
Falešný vařený marcipán: Naučíme vás vyrobit levnou potahovací hmotu
Základem této hmoty je mouka zpracovaná obdobně jako u odpalovaného těsta. V horké tekutině "odpálíme" mouku a po zchladnutí zapracujeme příchuť a… Číst více
Příběh vánoční kolekce: Prodávaly se v Tuzexu a sloužily i jako úplatky. Jednopatrová stávala 48 Kčs
Pestrobarevné figurky zvířátek a dalších… Číst více
Špaldové rohlíčky, žitné perníčky nebo pohankové linecké aneb Jak se peče z jiných druhů mouky
Vánoční cukroví sice většinou pečeme z klasické… Číst více
Estonský věnec kringel: Severský vánoční moučník je krásně vláčný, omamně voní skořicí a příprava je překvapivě snadná
Skořicové rolky z kynutého těsta určitě znáte.… Číst více
Svátky slavných: Šéfkuchař Roman Paulus šokoval svou alergií na cukr a prozradil, proč dělá dva bramborové saláty
Na vánoční svátky se těší i populární šéfkuchař… Číst více