Polská bageta zapiekanka: Znáte tento geniální polský fastfood? Doma jej připravíte snadno
26. 4. 2022 Vaření
Na první pohled vypadá jako obyčejná zapečená bageta, pro Poláky je ale zapiekanka doslova legendárním pokrmem. Jde o oblíbenou odpolední svačinku, rychlou večeři a hlavně nejpopulárnější místní street food, který v Polsku i dnes co do obliby převálcuje klidně třeba burgery.
Polská pizza zapiekanka
Zapiekanky nebo také česky zapékanky patří v Polsku k nejvyhledávanějším fastfoodovým pokrmům. Stánky se zapiekankami najdete snad všude a milují je tu natolik, že je prodávají i ve formě polotovaru určenému k zapečení. O zapiekankách by se dalo říct, že jsou vlastně takovou polskou verzí pizzy a dokonce se jim občas i říká „polská pizza“. Jen jako podklad různým pochutinám neslouží kynuté těsto vyválené do podoby placky, ale bageta nebo veka rozříznutá podélně napůl. Ta se pak obkládá různými dobrotami a nakonec se zapéká, aby se vše na povrchu propeklo, případný sýr se krásně roztekl a bageta dokonale křupala.
Mohlo by vás zajímat
Zapiekanky ze sedmdesátých let
I když jsou zapiekanky v Polsku dosud takovým hitem, původně vznikly jako pokrm z nouze někdy v sedmdesátých letech minulého století, tedy ještě v dobách socialismu. V tu dobu povolily úřady aspoň částečně drobné podnikání v oblasti gastronomie, a zrodily se tak malé rodinné podniky, hlavně v podobě stánků či pojízdných přívěsů, jimž se říkalo „mała gastronomia“. A protože byla nouze o potraviny, často v nich nabízeli právě obyčejné zapečené bagety – zapiekanky.
Mohlo by vás zajímat
Zapiekanky mnoha příchutí
Původní zapiekanky obsahovaly hlavně sýr a houby (opečené žampiony), dnes mají tolik příchutí, na kolik si jen můžete pomyslet. Dnešní zapiekanky napodobují často různé druhy italské pizzy a obkládají se po jejich vzoru. Mohou být se šunkou, slaninou, se špenátem, salámem, tuňákem, rajčaty a pestem, olivami a fetou na řecký způsob nebo třeba paprikami, fazolemi a kukuřicí na mexický. Vedle tradičních polských surovin se na současných zapiekankách mohou objevit dokonce i trochu exotické, třeba ananas. Vše se pak posype strouhaným sýrem, který se pak po zapečení krásně rozteče a na povrchu celé bagety se vytvoří krásná zapečená kůrka. Sýry se proto volí raději tučnější, které se dobře rozpouštějí – třeba gouda, čedar nebo polský uzený ovčí sýr.
Mohlo by vás zajímat
Zapiekanka nemusí být jen bageta
Pro ještě dokonalejší chuť se navíc zapiekanky vylepšují kečupem, majonézou, tatarskou omáčkou nebo hořčicí. Omáčka je většinou volitelná a pokud ji nechcete, můžete si objednat zapiekanku tzv. „bez sosu“, tedy omáčky. Kečup vám na ni ale většinou stejně i tak dají. Bez něj si totiž Poláci zapiekanku nedokážou představit. I když jde primárně o jídlo rychlého občerstvení, může zapiekanka zahnat i poměrně velký hlad. Některé zapečené bagety mohou mít totiž dokonce až 50 cm na délku a ty už jsou pak určené pro opravdu velké jedlíky. Aby nedošlo k omylu, jako zapiekanky jsou v Polsku ovšem označovány obecně všechny zapečené pokrmy, i ty bez obsahu bagety.
Mohlo by vás zajímat
Kam na nejlepší zapiekanky?
Nejvíc si užijete, když si zapiekanku vychutnáte někde v Polsku na ulici, třeba v Krakově na Plac Nowy, kde je hned několik stánků s vyhlášenými zapiekankami. Do Polska za nimi ale nutně jezdit nemusíte, neboť si je snadno uděláte i doma a přesně podle vaší chuti. Zapiekanky jsou ideálním jídlem, do něhož využijete zbytky z lednice. Na pečivo můžete dát, cokoliv vás napadne nebo máte doma. Chcete-li si dát na zapiekankách dát záležet, kupte si na něj aspoň nějakou kvalitní křupavou francouzskou bagetu a kvalitní tučnější sýr. Pak už můžete jen popustit uzdu své fantazii.
Originální polská zapiekanka s houbami
V případě, že v kuchyni experimentuje neradi, zkuste si udělat zapiekanku podle původního receptu. Budete potřebovat: 200 g hub (žampionů), 1 bagetu, 100 g tenkých plátků šunky, 120 g eidamu nebo jiného sýra, který se dobře taví, kečup a majonézu.
Postup: Houby nakrájejte na tenké plátky a na středním ohni je poduste doměkka. Rozkrojte bagetu po délce na půl. Obložte obě poloviny šunkou, podušenými houbami a nastrouhaným sýrem. Zapékejte pod grilem, dokud se sýr neroztaví a bageta není křupavá. Povrch dozdobte majonézou a kečupem a podávejte.
Zdroje informací:
Chwalba, Andrzej, ed. (2008). Obyczaje w Polsce: Od średniowiecza do czasów współczesnych
Nejlepší světová fastfood
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Polská kuchyně: To není jen bigos. Znáte třeba speciální vepřový kotlet schabowy?
Vynikající išlské dortíčky podle Sandtnerky: Tradiční cukroví jako od babičky voní kakaem, skořicí a rumem
Na Vánoce patří vaječňák: Nejlepší je z kvalitního rumu a smetany. Pravá vanilka z něj udělá delikatesu