Máta, rozmarýn, pažitka... Které bylinky by neměly chybět na vašem parapetu nebo terase a jak je využít?
30. 4. 2022 Ostatní
Bylinky se dají pěstovat i doma. To, že nemáte zahradu, není důvodem, proč si nedopřát zpestření a ochucení jídla. Máme pro vás sedm bylinek, které můžete pěstovat na parapetu nebo na terase.
Bazalka - skvělý doplněk italské kuchyně
Bazalka pravá patří mezi neoblíbenější bylinky, které se objevují na našich parapetech, protože se velmi snadno pěstuje. Má ráda vlhkou a propustnou půdu. Když budete bazalku pravidelně zaštipovat, bude hezky obrážet. Podle knihy Gill Daviesové Bylinky se tradičně využívá na kašel, rýmu a bolesti hlavy. Pomáhá proti stresu a na zažívací potíže. Bazalka míří především do italské kuchyně. Ozdobou bývá i na různých zeleninových salátech a využít se dá i do pomazánek. Na pokrm se bazalka dává až nakonec.
Mohlo by vás zajímat
Tymián - nejen elixír lásky
Také mateřídouška tymián patří mezi méně náročné bylinky a má široké využití. Miluje slunce a dobře propustnou zem. Nemá příliš rád hnojení, se zálivkou také opatrně. Podle knihy Gill Daviesové kdysi byl považován za afrodiziakum a patřil do elixírů lásky. Autorka upozorňuje na množství antioxidantů a na jeho antimikrobiální účinky. Tymián je jednou ze součástí směsí: provensálské koření a bouquet garni, kde je oblíbená pro svou nádhernou sladkou vůni. Tymián můžete přidat k masům všech druhů, včetně ryb, hodí se na grilování i zeleniny, do těstovin. Listy a květy se dají vložit do nádivek. Nezapomeňte ani na tymiánový čaj.
Mohlo by vás zajímat
Rozmarýn - bylinka s magickou silou
Rozmarýn lékařský je nádherný dekorativní keřík a kromě toho oblíbené koření. Miluje slunce a teplo, občas mu prospěje přihnojení, ale nepřehánějte to se zálivkou. Zalívejte až suchou hlínu. Tato typická středomořská bylinka má podle Gill Daviesové využití při kašli a nachlazení, bolestích dásní a zubů, při problémech s pamětí a zrakem. Staří Řekové podle autorky věřili, že má magickou sílu.
V kuchyni se hodně používá k masům (grilování, pečení), ale i k zelenině. Vyrobit si můžete bylinkové máslo, ale i bylinkový olej.
Mohlo by vás zajímat
Petrželka - šťavnatý poklad z parapetu
Že petržel listová - kudrnka musí růst na záhoně, není úplně pravda. Dobře ji můžete pěstovat i v květináči nebo truhlíku, za oknem se jí bude dařit výborně. Postavte nádobu na slunečné místo a hlídejte vlhkost půdy. Vysévá se na jaře i na podzim, jen buďte trochu trpěliví, než se rozroste, chvíli to trvá (klíčí až 5 týdnů). Můžete přihnojit přírodním hnojivem. Podobně pěstujte i petržel hladkolistou. Svěží zelená bylinka má všestranné použití. Nemusíte čekat, až svěží listy najdete v obchodech, ale sami si ji sklidíte z domácích zásob, stále dokola, protože hezky dorůstá. Můžete s ní ozdobit chleba, posypat brambory, ale využijete ji i v pomazánkách, petrželkovém másle a řadě dalších jídel. A co takhle vyzkoušet třeba hrnkové knedlíky s petrželkou?
Pažitka - využijete i květy
Pažitka pobřežní neboli šnytlík patří do rodu česnek a mezi oblíbené bylinky pro své typické aroma. Výborně se jí daří na slunečném místě a nezapomínejte ji dostatečně zalévat. Když vykvete, můžete využít i květy, které jsou mimochodem i velmi dekorativní. Pažitka klasicky míří do vajíčkové pomazánky, ale může mít mnohem bohatší využití, od bylinkového másla, přes nejrůznější kombinace s tvarohem, až po saláty. Podobně jako petrželku ji používejte nejlépe v syrovém stavu. Obě bylinky jsou slušnou zásobárnou vitamínu C a mohly by tak o něj přijít.
Mohlo by vás zajímat
Oregano - provensálská bylinka odhání duchy
Dobromysl obecná neboli oregano je trvalka, příbuzná majoránce a roste prakticky všude. Poměrně rychle se rozrůstá, takže ji je třeba krotit. Podle Magdaleny Staňkové-Kröhnové a její knihy Bylinky pro děti a maminky ji Římané používali pro dezinfekci a konzervaci potravin. Ve středověku ji zase považovali za mocnou bylinu při odhánění duchů. Podle autorky knihy je známá jako antidepresivum, podporuje činnost trávení, slinivky a činnost srdce. Oregano má lehce nahořklou chuť. Bylinka je součástí provensálského koření. Najdeme ji ve spoustě italských jídel. Kromě pizzy a omáček na těstoviny se hodí i na pečenou a grilovanou zeleninu. Připravte si pikantní houbové ragú s oreganem.
Mohlo by vás zajímat
Máta - klidní trávení
Máta peprná je podobně jako oregano takovým velmi šikovným plevelem. Co bychom ale dělali bez mátového čaje? Má ráda dostatek vláhy a polostín, slunce také zvládá při odpovídající zálivce. Podle Magdaleny Staňkové-Kröhnové a její knihy Bylinky pro děti a maminky pomáhá při zklidnění trávicí soustavy, při menstruačních bolestech, kloktá se s ní při bolestech zubů a dásní. Pozor by si na ni měly dát osoby s nižším tlakem. V kuchyni ji využijete do jogurtových zálivek, ale také k masu, rybám, hodí se do salátů i k luštěninám. Nesmíme zapomenout ani na oblíbený nápoj Mojito.
Zdroje informací:
Gill Daviesová, Bylinky, Euromedia/Esence, 2017
Magdalena Staňková-Kröhnová, Bylinky pro děti a maminky, Grada, 2009
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Čajové pečivo stříkané sáčkem se zdobičkou s námi zvládne téměř každý
Těsto má jiný postup přípravy i jiné složení než klasické linecké. Obsahuje hodně tuku, je křehké a v puse se rozplývá. Můžeme jej tvarovat sáčkem,… Číst více
S marcipánem i modelovací hmotou musíme správně zacházet, abychom je nezničili
Jedná se o několik jednoduchých pravidel, která se opravdu vyplatí dodržovat, pokud má být výsledek dokonalý. Většina z nich platí pro pravý i… Číst více
Retro okénko: Arabesky aneb vánoční chuť dětství. Oblíbené želé bonbony úspěšně konkurovaly kolekcím i salonkám
Věšíte každoročně na stromeček kromě kouliček… Číst více
Pohlreich prozradil, kdo u nich doma peče cukroví i co nemá rád v bramborovém salátu: Dělám si takový polovlašák, říká
Příprava na Vánoce, především pak na Štědrý den,… Číst více
Ochutit nebo obarvit marcipán můžete produkty koupenými nebo přírodními. Vyberte si
Umělá ochucovadla koupíme v drogeriích nebo na cukrářských webech. Máme na výběr pestrou paletu barev, a dokonce i několik příchutí. Více ceněné jsou… Číst více
Falešný vařený marcipán: Naučíme vás vyrobit levnou potahovací hmotu
Základem této hmoty je mouka zpracovaná obdobně jako u odpalovaného těsta. V horké tekutině "odpálíme" mouku a po zchladnutí zapracujeme příchuť a… Číst více
Příběh vánoční kolekce: Prodávaly se v Tuzexu a sloužily i jako úplatky. Jednopatrová stávala 48 Kčs
Pestrobarevné figurky zvířátek a dalších… Číst více
Špaldové rohlíčky, žitné perníčky nebo pohankové linecké aneb Jak se peče z jiných druhů mouky
Vánoční cukroví sice většinou pečeme z klasické… Číst více
Estonský věnec kringel: Severský vánoční moučník je krásně vláčný, omamně voní skořicí a příprava je překvapivě snadná
Skořicové rolky z kynutého těsta určitě znáte.… Číst více
Svátky slavných: Šéfkuchař Roman Paulus šokoval svou alergií na cukr a prozradil, proč dělá dva bramborové saláty
Na vánoční svátky se těší i populární šéfkuchař… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Velký předvánoční nákup je náročným oříškem pro všechny hospodyňky. Máme pro vás kompletní nákupní seznam. Stačí vyrazit
Desatero rad na téma dipy: Tyto výborné husté omáčky jsou určeny pouze k namáčení
Jak připravit lahodný čerstvý sýr. Můžete ho ochutit bylinkami nebo kořením