Rýže
24. 12. 2008 Vaření
Rýže je obilovina, vyšlechtěná z travin podobně jako pšenice, žito nebo proso. Pěstovat se začala asi 4000 let před Kristem v oblastí jihovýchodní Asie. V Číně se pěstuje již asi 5000 let.
Do západní Asie přivezli rýži vojáci Alexandra Velikého a v době starověkého Říma se rýže rozšířila až do středomoří a severní Afriky. Největších výnosů však vždy měla rýže v Číně a v Indii a tak je východní Asie stala největším producentem této potraviny.
V Číně byla také vyvinuta metoda pěstování rýže v uměle zaplavovaných nádržích se složitým systémem zavodňovacích kanálů.
Do Ameriky přivezli rýži v 16. století evropští přistěhovalci a později se tam dostala také rýže spolu s africkými otroky. K největšímu rozmachu v pěstování rýže v Americe došlo po válce Severu a Jihu.
Rýže se stala jedou z nejrozšířenějších potravin, na které je životně závislá zhruba polovina lidské populace. Rýže je hlavní potravinou zejména v Asii a v Africe.
Rýže je bohatým zdrojem komplexních sacharidů a neobsahuje žádné tuky. Za to obsahuje velké množství vitaminů B a vlákniny. Ačkoliv rýže má i větší množství bílkovin, nejsou plnohodnotné, jelikož neobsahují všechny potřebné aminokyseliny.
Rýže obsahuje mimo jiné i minerální látky, ale jejich obsah v jídle závisí na jejím zpracování.
U obyvatel Ameriky a Evropy si však tak velkou oblibu nezískala z důvodu dostupnosti jiných obilovin a masa.
Rýže je velmi důležitou obchodní komoditou a vývoj cen rýže má značný vliv na světovou ekonomiku.
V současné době je známo téměř 8000 různých druhů rýže. Mezi nejznámější patří tyto:
1. rýže parboiled - Nerozvařuje se a zůstává sypká. Má vyšší obsah vitaminů a minerálů oproti běžné rýži.
2. rýže indiánská
3. rýže dlouhozrnná - Je nejoblíbenějším druhem rýže. Je vhodná především jako rýže přílohová
4. rýže kulatozrnná
5. rýže jasmínová - Thajská rýže a s vůní jasmínu...
6. rýže basmati - Se zvláštní chutí a aroma je považována za nejkvalitnější druh rýže.
Existuje také nepřeberné množství způsobů přípravy rýže, z nichž mnohé jsou považovány za typická národní jídla, jako například indický způsob kari nebo japonské suši.
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře (1)