Proč jíst lékořici? Je antibakteriální a pomůže i s ekzémem!
24. 10. 2020 Životní styl
"Rozhod jsem se léčit lásku lékořicí, objednám si aspoň tisíc odnoží a-a-ááá"... Tak to zpívá mladoučký Václav Neckář. Co potom s vypěstovanou lékořicí Václav Neckář provedl, to není známo, my se ale podíváme na to, čím může být lékořice prospěšná našemu zdraví.
Pendrekem ku zdraví
Rostlin lékořice existuje několik druhů, nás bude zajímat Glycyrrhiza glabra neboli lékořice lysá. Rostlina se pěstuje především v Turecku a Řecku. S planě rostoucí lékořicí se můžete setkat i na jižní Moravě. Jedná se o keř vysoký asi 1,5 metru. Květy jsou uspořádány do modrých hroznů. Nás ale nebudou zajímat kvítky, ale kořen rostliny, ten se pro svou sladkou lepkavou chuť používá k výrobě známých cukrovinek a především je léčivem používaným nejen v přírodním léčitelství, ale i v praktické medicíně. Léčivé schopnosti lékořice byly známé už ve starověku. Píše se o ní v staroegyptských papyrusech i asyrských tabulkách, jako léčivku ji využívali i staří Číňané.
Kořen lékořice se sklízí na podzim. Naseká se na drobno, potom rozemele a následně vaří, až dokud hmota nezíská potřebnou hustotu a černou barvu. Tato hmota obsahuje mnoho léčivých látek. Fytoestrogeny, flavonoidy, vitamín E a B komplex, lecitin a stopové prvky jako jod, zinek, fosfor a mangan. Charakteristickou sladkou chuť hmotě dodává látka glycirizin.
Mohlo by vás zajímat
Ale pozor, ačkoliv je lékořice velmi zdravá, cukrovinky z ní si nemůže dopřát úplně každý. Vyhnout by se jí měli lidé s onemocněními srdce, ledvin a jater kromě zmiňovaných hepatitid. Zvyšuje totiž významně krevní tlak. Už půl sáčku lékořicových cukrovinek zkonzumovaných denně v období dvou týdnu se projeví i u zdravého člověka zvýšením krevního tlaku. Proto i zde platí známá rčení "Dobrého pomálu" či "Všeho s mírou"!
Mohlo by vás zajímat
Komentáře
21. 5. 2013 07:50