Letem středozemním kulinárním světem: Dáte si bulharskou musaku nebo řecký salát tzatziki?
5. 5. 2022 Vaření
Středozemní kuchyně se v posledních letech stala velmi oblíbenou. Nabízí spoustu rozdílných regionálních kuchyní, které ale mají spoustu společného v chutích a vůních. Pojďte na kulinární výlet Středomořím.
Středozemní kuchyně = středomořská kuchyně
Středozemní kuchyně je sdružuje kulinářské umění okolo Středozemního moře, a proto se jí říká také někdy středomořská. V poslední době je téměř synonymem pro zdravé stravování. Obsahuje totiž spoustu zeleniny, ovoce a ryb. Většinou si pod středozemní kuchyní představíme italskou, španělskou, nebo kuchyni jižní oblasti Francie zvané Provence. Mezi její zástupce ale patří ale i chorvatská, portugalská, turecká kuchyně a severoafrická (Maroko, Tunisko, Alžír, Libanon, Sýrie).
Mohlo by vás zajímat
Množství zeleniny a ovoce
Mezi jednu z hlavních složek, které sdružují pojem „středomořská kuchyně“ patří spousta zeleniny a ovoce. Jedná se především o čerstvé plody, ale řada z nich je také součástí tepelně upravených pokrmů. Z provensálské kuchyně můžeme zmínit ratatouille, směs rajčat, lilku, cibule a dalších druhů zeleniny, okořeněné samozřejmě provensálským kořením.
Najít nejlepší italský pokrm je v řadě nejrůznějších pokrmů s těstovinami, rizot (připravte si to pravé italské) a druhů skvělé pizzy, je opravdu složité. Ze zeleninových jídel je to třeba hustá pikantní toskánská polévka Acquacotta (především rajčata, celer, houby), vyniká i proslulá polévka Minestrone. Skvělým řeckým zeleninovým jídlem (základ baklažány a brambory), kterému dělá společnost i mleté hovězí maso, je musaka. Světově známé už jsou i řecké tzatziki ze salátové okurky s voňavým koprem a řeckým jogurtem.
Mohlo by vás zajímat
Spousta ryb a mořských plodů
Velkou roli ve středozemní kuchyni hrají ryby a mořské plody. V menší množství v ní najdeme i kůzlečí, jehněčí, králičí a drůbeží maso. Spojení spousty zeleniny, ančoviček nebo tuňáka představuje známý salát Niçoise. Typickým řeckým jídlem je souvlaki, grilované jehněčí maso.
Známým dalmacijským jídlem je Pašticada (zadní hovězí maso v koření a vinném octě, pak se s červeným vínem a dalšími ingrediencemi dlouho dusí. Podává se s bramborovým knedlíkem, bramborovými noky nebo těstovinami). Známá je i chorvatská Pljeskavica, což je vlastně grilovaná masová placka z mletého masa, cibule a koření.
Omamné koření
Středozemní kuchyně vyniká také využíváním nejrůznějších druhů koření. V provensálské kuchyni je to již zmíněné provensálské koření a svazek zvaný bouquet garni (řapíkatý celer, fenykl, pórek), který se dává do dušených a pečených pokrmů. Také v Turecku se používá množství koření, oblíbený je hlavně koriandr, římský kmín, turecké chilli, indická kořenící směs tandori.
I chorvatská kuchyně je plná vůně koření, ať už se jedná o černý pepř, papriku, česnek, ale i rozmarýn, šalvěj, bobkový list a další voňavé poklady.
Mohlo by vás zajímat
Dostatek oleje
Pro řadu zemí představuje velký význam pěstování oliv a výroba olivového oleje. Kvalitní olivový olej najdete ve většině regionálních kuchyní. A že se s ním vůbec nešetří. Využívání oleje, zeleniny, chlebu a to vše zalité spoustou slunce zkrátka ke Středomoří patří. Připravte si třeba řeckou olivovou tapenádu.
Mohlo by vás zajímat
Hektolitry vína
Když mluvíme o středozemní kuchyni, nemůžeme zapomenout ani na víno, které je součástí kultury těchto zemí už z dob starých Řeků a Římanů. Neslouží pouze jako nápoj, ale je i součástí některých pokrmů. Vařit s vínem není věda.
Středozemní kuchyně zejména za poslední tři dekády v České republice zdomácněla. Začalo se pizzeriemi, přidaly se taverny, francouzské restaurace. Češi si po čase našli cestu třeba i ke španělskému…
Množství pečiva
Středomoří je známé typickými druhy pečiva. Ať už jde o italskou focacciu, různé turecké a řecké placky, provensálský chléb fougasse (podobný jako focaccia), chléb pita a další druhy.
Vše se hezky spojuje. K vínu si dáte sýr (řeckou fetu, italský parmezán, francouzský brie) k tomu některé z voňavých pečiv, které rozříznete a pokapete kvalitním olejem. Chybět nesmí ani miska křupavé zeleniny. Středozemní kuchyně se velmi propojuje a v jednotlivých zemích je vidět vliv ostatních regionů.
Náš tip: Recepty středomořské kuchyně – zdravá jídla s vůní dovolené
Zdroje informací:
Wikipedia.org
Provence, škola provensálské kuchyně, Slovart, 2009
Domácí řecká kuchyně, Euromedia, 2017
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Rady pro perfektní domácí kimchi: Výroba přírodního probiotika stojí jen pár korun
Chladné počasí přímo vyzývá k nakopnutí organismu… Číst více
Oslavte mezinárodní den mrkve! Proč je dobrá pro oči a nevhodná pro miminka?
Pokud máte rádi mrkev, dnes je váš den! Na 4.… Číst více
Znáte kvašenou specialitu kimchi? Připravte si ji doma snadno a levně a bacily se vám vyhnou!
Kimchi je tak trochu symbolem korejské kuchyně.… Číst více
Kimchi: Do vitaminy nabité korejské varianty kysaného zelí patří mrkev i ředkev a pikantní chuť dodá speciální pasta
V podzimních a zimních měsících je třeba… Číst více
7 nejlepších receptů na krémovou polévku. Jaké je jejich tajemství?
Oblíbené krémové polévky Zeleninu do všech krémových polévek buď nejprve osmahneme na tuku nebo ji rovnou vaříme ve vodě, případně ve vývaru.… Číst více
Hrnec, nebo časovaná bomba? První "papiňák" sloužil alchymistům k výrobě zlata
Brambory uvařené za pět minut, hovězí maso do… Číst více
Mrkev místo cigarety. Jak vám jídlo může pomoct přestat s kouřením?
Předsevzali jste si, že v novém roce přestanete… Číst více
Acidofilní mléko vs. kefír: Jak se od sebe liší a co je k čemu dobré?
Jednou z výhod moderní doby je, že ve velkých… Číst více
Podzimní kořenová zelenina: Jaké jsou možnosti využití
Kořenová zelenina Začíná barevný podzim a kořenová zelenina k němu neodmyslitelně patří. Je to zelenina pěstovaná kvůli svým podzemním částem,… Číst více
Skvělá chuť zeleniny v pomazánkách
Co si dnes namažeme? Základem našeho každodenního jídelníčku je často chléb a jiné pečivo. Proto nás stále doprovází otázka, co si dnes namažeme.… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Recepty do 30 minut: Salát podle Pohlreicha i těstoviny s domácím pestem vás nadchnou
Naučte se pravé italské rizoto: Poznejte tři hlavní zásady přípravy krémové dobroty
Víno jako koření při vaření: Jak na opojně skvělé omáčky, rizota či dezerty?
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 2 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 5 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12