Osvěžující brazilská limonáda: Dostane vás příchutí limetek a jednou neobvyklou ingrediencí
4. 5. 2022 Vaření
Americkou limonádu zná asi každý, už jste ale slyšeli o brazilské? Tato svěží limonáda je něco mezi limonádou a mléčným koktejlem. Kyselou chuť limetek v ní totiž zjemňuje jedna netradiční ingredience, díky níž získá nápoj krémovou konzistenci. O co jde a jak se tahle limonáda dělá?
Trochu jiná domácí limonáda
Léto se nezadržitelně blíží a s ním i grilovačky, zahradní párty a večírky na terase. Ty se kromě dobrého jídla neobejdou bez lahodného pití. A co může být lepšího než nějaký zajímavý drink? Velké oblibě se v poslední době těší hlavně různé doma namíchané limonády. Jsou plné ovoce, které často doplňují čerstvé bylinky a můžete se setkat i s různými neobvyklými příchutěmi. Pokud se nebojíte experimentovat, určitě vyzkoušejte i limonádu brazilskou, která každého překvapí netypickou ingrediencí. Nutno však podotknout, že příjemně.
Mohlo by vás zajímat
Brazilskou limonádu místo koktejlu
Kondenzované mléko si spíš dáváme do kávy, překvapivě stejně tak dobře ale funguje i v limonádě. Díky němu je brazilská limonáda jemným osvěžujícím drinkem, který trochu připomíná alkoholické koktejly, jako je třeba ananasová Piña Colada. Ostatně, pokud byste chtěli brazilskou limonádu trochu vylepšit pro dospělé, ani jí trocha bílého rumu neuškodí.
Limonáda s mlékem? Proč ne
Brazilská limonáda je známá tak pod názvem limonada suíça, případně také jako Swiss lemonade, neboť právě ze Švýcarska se dříve obvykle dováželo kondenzované mléko. Populární je nejen v Brazílii, kde je dokonce jedním z nejoblíbenějších nealkoholických drinků, ale třeba i v Portugalsku. Brazilská limonáda je přímo dokonalým drinkem na letní posezení. Krásně se v ní totiž kombinuje trpká chuť limetek a sladkého mléka, díky níž v horkých dnech báječně osvěží.
Mohlo by vás zajímat
Jak na nejlepší brazilskou limonádu?
Brazilská limonáda může mít různé verze, jednu z nich vám právě přinášíme. Budete potřebovat: 5-6 limetek oloupaných nebo odšťavněných (můžete použít i citrony), ½ šálku kondenzovaného mléka, 1 a ½ šálku cukru nebo méně či více podle chuti, 6 šálků vody nebo sodovky, 2 šálky ledu, limetkovou kůru, nakrájené limetky a čerstvou mátu na ozdobu.
Postup: Všechny ingredience vložte do mixéru a dobře je rozmixujte. Limonádu ochutnejte a v případě potřeby přidejte více vody, cukru, limetky nebo kondenzovaného mléka. Někomu víc vyhovuje kyselejší chuť, další zase mají rádi tuto limonádu sladší. Dětem klidně přidejte ví kondenzovaného mléka. Hotovou limonádu nalijte do sklenic, případně přidejte led a ozdobte ji citronem, limetkovou kůrou a mátou.
Do originální verze brazilské limonády se přidávají celé limety, ty jsou ale trochu nahořklé, pokud limonádu připravujete dětem, raději použijte jen šťávu. To platí i v případě, že chystáte limonádu na party den předem. Pokud byste použili celé limety, limonáda by do druhého dne výrazně zhořkla. Limonáda je vynikající i s kokosovým mlékem, které ji dodá trochu exotičtější příchuť.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Byliny v kuchyni: Jak snadno vypěstovat pažitku? Vitamínová bomba u vás nesmí chybět
Jaro je v plném proudu, a to volá po pěstování… Číst více
Mýty vs. fakta: Je zdravé jíst vajíčka? A kolik denně je akorát?
Mnoho z nás si nedokáže dobrou snídani bez… Číst více
Byliny v kuchyni: Lipový čaj pomáhá při horkosti. Kdy sbírat květy, aby byly nejúčinnější?
Lípa je českým národním stromem, kterému se dříve… Číst více
Byliny v kuchyni: Vyrobte si karmelitánské kapky z meduňky! Zmírní bolesti i depresi
Máte pocit, že nestíháte, jste ve stresu a nevíte… Číst více
Pravda o sádle: Výživová specialistka vysvětluje, proč se tuků nemáme bát a jak je to s neslavným cholesterolem
Sádlo se na několik let ocitlo v nemilosti… Číst více
Jaký tuk se hodí na přípravu jíšky? Máme několik možností
Tuk přidá do pokrmu vlastní chuť, proto ho vybírejte hlavně podle druhu pokrmu, který připravujete a podle výsledné chuti, kterou má mít. Mezi… Číst více
Na čem smažit bramboráky? Jedině na sádle budou chutnat jako ty od babičky
Bramboráky byly dříve jídlem chudých, dnes jsou však oblíbeným jídlem všech. Kdo by neměl rád jejich křupavé okraje. Jenže jak na to? Odpověď je… Číst více
Kokosový olej
Kokosový olej (viz kokosový ořech) našel uplatnění v potravinářství, lékařství i průmyslu. Za studena lisovaný kokosový olej má vysoký obsah… Číst více
Palmový olej
Palmový olej se lisuje z oplodí palmy olejné. Získává se z dužiny plodů. Z oddělených jader těchto plodů se získává i jiný typ oleje, tzv.… Číst více
Řepkový olej
Řepkový olej se získává z rostliny řepky olejné. Všichni znají kvetoucí lány žluté řepky, z jejichž semen se lisuje. Získaný olej se používá do mnoha… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Osvěžující dobroty v létě ochladí tělo. Poradíme vám, jaké pochoutky připravit
Vyzkoušeli jsme za vás: Domácí salko je lepší a levnější než to kupované. Vyjde vás na 30 Kč!
Jak využít pivo při vaření: Hodí se nejen pod špekáčky, ale i do těsta na závin a při přípravě jiných moučníků
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 3 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 6 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12