Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pečeme s Ivou: „Lakované“ dvoubarevné rohlíčky z jogurtového těsta
Zdroj: Iva Trhoňová

Co dát dětem na svačinku do školy nebo na výlet? Zkuste dvoubarevné rohlíčky z jogurtového těsta. jsou vláčné i nadýchané zároveň a díky jogurtu v těstě dodají capartům i cenné bílkoviny. Připravené jsou navíc raz dva.

Když pekařka promluví...

Dnes si se mnou můžete upéct velice zajímavě vypadající sladké rohlíčky z jogurtového těsta. Jsou maličké, jen lehce sladké, dvoubarevné a voní použitým jogurtem i kakaem. Tvarování není nijak složité a výsledek opravdu stojí za to. Rohlíčky mizí ze stolu rychlostí blesku a nejvíce se líbí menším dětem. Recept mám od své milé kamarádky Aničky, našim potřebám jsem ho upravila pouze minimálně.

Co budete potřebovat? Na těsto: 50 g vody, 4 lžíce cukru, 1 menší vejce, 150 g hustého bílého jogurtu, 70 g změklého másla, 420-440 g hladké mouky, špetka soli, 15-18 g čerstvého droždí, 2 lžíce kakaa, 1-2 lžičky vody na zakápnutí kakaa
(Množství použité mouky závisí na hustotě jogurtu a velikosti vejce – těsto by nemělo být nějak moc volné, aby rohlíčky držely tvar.)

Na potření po upečení: 2 lžíce vody, 1 lžíce cukru

Jak budete postupovat: Připravíme kvásek - ve vlažné vodě rozmícháme lžičku cukru a droždí (vše z přichystaného, odváženého množství) a necháme 15 minut stát. Pak ke kvásku přidáme zbytek cukru, jogurt, vejce, mouku, máslo a sůl a vypracujeme měkké, pružné těsto.

Těsto rozdělíme napůl (těsto odvážíme na váze), jednu polovinu odložíme a druhou na stole lehce roztáhneme. Přidáme na ni kakao, zakápneme ho malou lžičkou vody, a opatrně, ale dobře ho do těsta zapracujeme. Obě těsta necháme 30-45 minut kynout.

Vykynutá těsta zlehka propracujeme, každé rozdělíme na polovinu a uděláme z nich velké bulky. Po 5-8 minutovém odpočinku bulky rozválíme na kulaté pláty o síle asi 2-3 mm.

Na bílý plát položíme tmavý plát těsta, lehkým zaválením je spojíme k sobě – vzniknou 2 dvojbarevné pláty těsta. Každý kruh rozkrájíme na 12 dílů, ze kterých smotáme malé rohlíčky (celkem tedy 24 rohlíčků – všechny se vejdou na jeden plech).

Rohlíčky necháme na plechu s pečím papírem nebo fólií dokynout a upečeme je ve vyhřáté troubě (200°C/asi 12 minut).

Svaříme vodu s cukrem a tímto rozvarem ještě vřelé rohlíčky zlehka potřeme – budou jako nalakované. Stačí potřít opravdu velmi lehce, aby rozvar stihnul na rohlíčcích uschnout, než je budeme podávat na stůl. Kdyby přeci jen ještě maličko lepil, posypte rohlíčky moučkovým cukrem – přeslazené nebudou, protože samy o sobě hodně sladké nejsou.

Další recepty ode mě najdete na tomto webu pod mou přezdívkou cathleen.
Příběh mého života i mé cesty k pečení najdete zase zde.

Kuchařka Iva Trhoňová

„Pečící manželka, matka a babička“

https://www.pekarnomanie.cz/

Iva Trhoňová je, jak sama říká, „pečící manželka, matka a babička“, ale také autorka kuchařských knih Ruce v mouce, Upečeno s láskou, Hrátky s těstem a Kouzlo domácí pekárny, a také webové stránky Pekárnománie. Péct začala kdysi před lety, aby rodina ušetřila, postupně se z toho stala celoživotní vášeň, která má ještě i hlubší smysl. „Dokud peču, žiju,“ říká Iva, která s rodinou bydlí v jihomoravských Mouchnicích.

 

Recepty k tomuto článku