Pečeme s Ivou: Kynuté řezy s tvarohem a rebarborou voní skořicí
19. 5. 2022 Vaření
Máte rádi rebarboru? Pokud ano, dejte jí šanci v tomhle koláči! Je krásně nadýchaný a vláčný zároveň a právě rebarbora mu dodá zajímavou chuťovou jiskru. Těsto večer zaděláte a ráno už jen v klidu upečete.
Když pekařka promluví...
Máte velkou chuť na něco dobrého, sladkého, voňavého? Kynuté řezy z těsta, umíchaného večer a kynutého přes noc v lednici, vlastně dál moc práce nedají. Ráno vytáhnete těsto z chladu a už jen připravíte náplň – i když se řezy tváří naoko trochu pracně, nenechte se odradit.
A jak jsou dobré! Chutnají sladkým tvarohem s tečkami kyselkavé rebarbory a voní vanilkou, skořicí i citronovou kůrou.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Co budete potřebovat? Těsto: 300 ml hustého kefíru, 150 ml oleje, 10 g čerstvého droždí, 2-3 lžíce cukru, půl rovné lžičky soli, 500-520 g hladké mouky Náplň: 500 ml mléka, 80 g krupice, 250 g tvarohu, strouhaná citronová kůra, vanilkový cukr, 150 g moučkového cukru, 3 vejce, 5-8 řapíků rebarbory, mletá skořice, a navíc ještě mandlové lupínky nebo drobenka na posyp před pečením
Jak budete postupovat: Připravíte si kynuté těsto – buď nějaké osvědčené vlastní nebo tohle jednoduché, kynuté přes noc v lednici - proto dostalo název těsto noční. Práci opravdu téměř žádnou nedá, jsou to vlastně jen dobře promísené všechny suroviny a hned uložené na noc do chladu. (Toto těsto můžte připravit a nechat kynout i klasicky, cca 60 minut, ale doporučila bych pak zvýšit množství čerstvého droždí z 10 na 15-18 g.)
Noční těsto vyndáte z lednice, rozválíte na plech s pečícím papírem a než vykyne, přichystáte náplň: Za stálého míchání uvaříte v mléce krupici a hotovou kaši vyškrábnete do mísy, kde ji necháte dobře vychladnout.
Zatím oloupete řapíky rebarbory (zbavíte je „nití“) a nakrájíte je na malé kousky, na sítu je spaříte horkou vodou a necháte okapat.
Do kaše přidáte oba cukry, žloutky, citronovou kůru a skořici podle chuti, pak i tvaroh a dobře promícháte. Nakonec zlehka vmísíte sníh z bílků a okapanou rebarboru.
Náplň rozetřete na rozválené těsto, posypete mandlovými lupínky, necháte už jen dokynout a vložíte upéct do dobře vyhřáté trouby (190 °C /30-40 minut).
Hotový a vychladlý moučník pocukrujete a nakrájíte na řezy.
Moje tipy aneb Drobečky z ošatky
- náplň do řezů používám nastavenou tvarohovou. Dá vlastně trochu víc práce, protože je třeba uvařit kaši, kterou nádivku nastavíme, zato ušetříte celý tvaroh. I když je použit jen jeden, 250g tvaroh, že je náplň něčím nastavená, zcela jistě nepoznáte. Tak moc tvarohem voní i chutná!
- do moučníků s rebarborou by se vždy měla přidávat i mléčná složka, proto i zde používám tvaroh
- nezapomeňte, že se rebarbora trhá a zpracovává jen do 24.6. Později už raději ne, ze zdravotních důvodů. Čím je pak rostlina starší, tím více má kyseliny šťavelové, nevhodné i pro zdravé lidi.
Další recepty ode mě najdete na tomto webu pod mou přezdívkou cathleen.
Příběh mého života i mé cesty k pečení najdete zase zde.
Iva Trhoňová je, jak sama říká, „pečící manželka, matka a babička“, ale také autorka kuchařských knih Ruce v mouce, Upečeno s láskou, Hrátky s těstem a Kouzlo domácí pekárny, a také webové stránky Pekárnománie. Péct začala kdysi před lety, aby rodina ušetřila, postupně se z toho stala celoživotní vášeň, která má ještě i hlubší smysl. „Dokud peču, žiju,“ říká Iva, která s rodinou bydlí v jihomoravských Mouchnicích.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Deset otázek a odpovědí ke zpracování rebarbory v kuchyni. Jak ji upravit a co z ní uvařit
Dokud peču, žiju, říká Iva Trhoňová, která je upoutána na vozík, přesto vydává kuchařky, fotí a vymýšlí nové recepty
Hornickej knedlík ve vajíčku podle Adama Runduse. Připravený jako sendvič se šunkou a okurkami chutná skvěle