Pečeme s Ivou: Kynutý koláč pro nedočkavce. Do hodinky bude na stole!
16. 6. 2022 Vaření
Napadlo vás, proč mají tyto kynuté řezy tak nezvyklý název? Je to jednoduché! Koláč je určen těm, kdo mají velkou chuť na něco dobrého, kynutého a sladkého, a zároveň malou trpělivost si počkat, až budou upečeny třeba klasické plněné koláčky nebo buchty.
Když pekařka promluví...
"Nedočkavý" koláč na plechu (někdo mu říkává táč) je příjemná kynutá rychlovka, kterou stihnete nachystat třeba těsně před příchodem návštěvy, a než se hosté pohodlně usadí, můžete vytahovat plech z trouby.
Pokud jsou k ruce připraveny všechny suroviny, máslo lehce povolené, netrvá příprava a upečení koláče o moc déle než hodinu. Pak už vydržet jen chviličku, než hotový táč zchladne a bude se moct nakrájet a nabízet. Však ho vyzkoušejte upéct a sami uvidíte, jak snadný a rychlý koláč to je!
Co budete potřebovat? Na těsto: 220 g vody, 30 g másla, 1 lžíce cukru, 1 vanilkový cukr (20 g), 400 g hladké mouky, špetka soli, 21 g čerstvého droždí Na potření koláče: hotová tvarohová nebo maková náplň nebo povidla a rum, skořice Drobenka: 70 g másla, 70 g cukru, 140 g polohrubé mouky
Jak budete postupovat: Ve vlažné vodě rozmícháte cukr s droždím a necháte 15 minut odpočinout. Zatím si připravíte drobenku z mouky, cukru a másla a nachystáte povidla (nebo tvarohovou či makovou náplň). Některá jsou tuhá tak, že je potřeba je maličko zředit rumem, aby se dala roztírat. Do vody s droždím přidáte zbytek surovin a uhnětete těsto. Ihned poté ho rozválíte téměř na celou plochu plechu, potřete povidly, posypete drobenkou a necháte 15-20 minut kynout. Upečete ve vyhřáté troubě (200 °C / asi 25 minut). Po vytažení plechu z trouby můžete koláč po celé ploše pokapat rozpuštěným máslem s trochou rumu, bude pak ještě více vonět.
Drobečky z ošatky
- Pokud s přípravou a pečením nemusíte tolik pospíchat, můžete množství droždí snížit na cca 15-17 g a těsto nechat trochu déle kynout.
- Na naplnění je vhodná třeba zbylá maková náplň, ale úžasný je tento koláč lehce potřený tvarohovou náplní a pokladený kousky povidel, nabíraných malou lžičkou. Posypaný drobenkou a pak upečený chutná podobně jako malé pouťové koláče.
Další recepty ode mě najdete na tomto webu pod mou přezdívkou cathleen.
Příběh mého života i mé cesty k pečení najdete zase zde.
Iva Trhoňová je, jak sama říká, „pečící manželka, matka a babička“, ale také autorka kuchařských knih Ruce v mouce, Upečeno s láskou, Hrátky s těstem a Kouzlo domácí pekárny, a také webové stránky Pekárnománie. Péct začala kdysi před lety, aby rodina ušetřila, postupně se z toho stala celoživotní vášeň, která má ještě i hlubší smysl. „Dokud peču, žiju,“ říká Iva, která s rodinou bydlí v jihomoravských Mouchnicích.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Byliny v kuchyni: Jak snadno vypěstovat pažitku? Vitamínová bomba u vás nesmí chybět
Jaro je v plném proudu, a to volá po pěstování… Číst více
Mýty vs. fakta: Je zdravé jíst vajíčka? A kolik denně je akorát?
Mnoho z nás si nedokáže dobrou snídani bez… Číst více
Byliny v kuchyni: Lipový čaj pomáhá při horkosti. Kdy sbírat květy, aby byly nejúčinnější?
Lípa je českým národním stromem, kterému se dříve… Číst více
Byliny v kuchyni: Vyrobte si karmelitánské kapky z meduňky! Zmírní bolesti i depresi
Máte pocit, že nestíháte, jste ve stresu a nevíte… Číst více
Pravda o sádle: Výživová specialistka vysvětluje, proč se tuků nemáme bát a jak je to s neslavným cholesterolem
Sádlo se na několik let ocitlo v nemilosti… Číst více
Jaký tuk se hodí na přípravu jíšky? Máme několik možností
Tuk přidá do pokrmu vlastní chuť, proto ho vybírejte hlavně podle druhu pokrmu, který připravujete a podle výsledné chuti, kterou má mít. Mezi… Číst více
Na čem smažit bramboráky? Jedině na sádle budou chutnat jako ty od babičky
Bramboráky byly dříve jídlem chudých, dnes jsou však oblíbeným jídlem všech. Kdo by neměl rád jejich křupavé okraje. Jenže jak na to? Odpověď je… Číst více
Kokosový olej
Kokosový olej (viz kokosový ořech) našel uplatnění v potravinářství, lékařství i průmyslu. Za studena lisovaný kokosový olej má vysoký obsah… Číst více
Palmový olej
Palmový olej se lisuje z oplodí palmy olejné. Získává se z dužiny plodů. Z oddělených jader těchto plodů se získává i jiný typ oleje, tzv.… Číst více
Řepkový olej
Řepkový olej se získává z rostliny řepky olejné. Všichni znají kvetoucí lány žluté řepky, z jejichž semen se lisuje. Získaný olej se používá do mnoha… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Recepty z českých filmů: Nadýchaná a rychlá bublanina paní Mráčkové skvěle chutná s jahodami
Dokud peču, žiju, říká Iva Trhoňová, která je upoutána na vozík, přesto vydává kuchařky, fotí a vymýšlí nové recepty
Jak využít pivo při vaření: Hodí se nejen pod špekáčky, ale i do těsta na závin a při přípravě jiných moučníků
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 3 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 6 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12