Pečeme s Ivou: Jak na parádní kynuté lodičky, aby se v troubě „nerozjely“? Pomůže malý trik při kynutí
23. 6. 2022 Vaření
Připravujete oslavu dětských narozenin nebo začátku prázdnin a přemýšlíte, co dobrého a neokoukaného nachystat? Malé lodičky ze slaného kynutého těsta jsou vhodné jako zdobné, přílohové pečivo, po kterém sáhne kdejaký malý "pirát" nebo vaše princezna.
Když pekařka promluví...
Často vzpomínám, jak už moje babička říkávala, že člověk jí i očima. Nám dětem se to tehdy zdálo tolik zbytečné! Až v průběhu svého dospělého života jsem poznala, jak velkou pravdu babička měla. A také, jak moc mě baví různě tvarované kynuté pečivo. Naše lodičky jsou upečeny ze slaného těsta, které můžete použít klidně i na rohlíky. Hotové je podáváme jen tak, suché nebo obložené třeba šunkou a kouskem zeleniny.
Co budete na 12 lodiček potřebovat? 260-270 g vody (nebo vody ředěné syrovátkou), 300 g hladké mouky, 200 g polohrubé mouky, 1 rovná lžička cukru, 10 g soli (2 rovné kávové lžičky), 50 g změklého sádla, 12-15 g čerstvého droždí
Jak budete postupovat: S výrobou těsta zde může pomoci domácí pekárna, budeme s ním mít méně práce. Nebo ho uhněteme ručně.
Pro domácí pekárnu:
Všechny suroviny na těsto dejte do formy pekárny (nejprve tekuté, pak suché, droždí nahoru na mouku) a použijte program Těsto.
Ručně nebo s robotem: Z menší části vlažné tekutiny, lžičky cukru, všeho čerstvého droždí a 1-2 lžic mouky (vše z připravených, odvážených surovin) umíchejte kvásek, který nechte asi 20 minut kynout. Potom k němu přidejte zbytek surovin, uhněťte a dobře propracujte těsto, které nechte zakryté v míse cca hodinu kynout.
Vykynuté těsto propracujete, rozdělíte na malé díly a z každého uděláme bulku. Doma děláme 12 kousků, z nich 12 bulek. Chvíli je necháte všechny odpočinout, pak každou rozválíte a poskládáte podle foto postupu v galerii. Všechny lodičky uložíte na plech s pečícím papírem nebo fólií obráceně, lícem dolů – aby se sklady při kynutí nerozevřely a tvar loďky zůstal zachován. Necháte je tak téměř nakynout (minimálně 15-20 minut), pak obrátíte, ještě pár minut necháte dokynout, potřeme rozšlehaným vejcem a můžete posypat semínky. Upečete ve vyhřáté troubě (200-210 °C / asi 10-14 minut).
Drobečky z ošatky
- Těsto můžete zadělat jen vodou, nebo ji naředit syrovátkou. Tu doma získávám třeba z překapaného jogrtu nebo kefíru.
- Na lodičky můžete použít jakékoliv pevnější tvarovatelné kynuté těsto – slané, nebo sladké, třeba mazancové.
- Na kolik dílů hotové těsto rozdělit? To je na vás, ale já doporučuji dělat lodičky spíš menší – lépe se tvarují a také líp vypadají.
- Nezapomeňte opravdu nechat loďky kynout lícem dolů, jinak se kynutím rozevřou a trouba většinou tvary zničí úplně - upekli byste polotvary "něčeho", co je sice dobré k snědku, ale moc parády na stole to nenadělá.
Další recepty ode mě najdete na tomto webu pod mou přezdívkou cathleen.
Příběh mého života i mé cesty k pečení najdete zase zde.
Iva Trhoňová je, jak sama říká, „pečící manželka, matka a babička“, ale také autorka kuchařských knih Ruce v mouce, Upečeno s láskou, Hrátky s těstem a Kouzlo domácí pekárny, a také webové stránky Pekárnománie. Péct začala kdysi před lety, aby rodina ušetřila, postupně se z toho stala celoživotní vášeň, která má ještě i hlubší smysl. „Dokud peču, žiju,“ říká Iva, která s rodinou bydlí v jihomoravských Mouchnicích.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Oblíbené pečivo ze špaldové mouky. Jak se špalda používá a na co se hodí
Pečená cizrna: Připravte si křupavou, chutnou a zdravou pochutinu podle videonávodu
Účastnice Hell's Kitchen Sierra přiznala, kdy je v kuchyni nejistá a jaká jídla neumí vařit: Musím se to naučit, to vím, říká
Přečtěte si Zobrazit více
Dokud peču, žiju, říká Iva Trhoňová, která je upoutána na vozík, přesto vydává kuchařky, fotí a vymýšlí nové recepty
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Co připravit dětem do školy, aby si na svačině pochutnaly, nevyhodily ji a nebyly to jen prázdné kalorie