Pečeme s Ivou: Černé rohlíčky jsou maličká sladká chuťovka, kterou připravíte do hodiny. Uvnitř vláčné, nahoře křupavé chutnají skvěle
30. 6. 2022 Vaření
Moučník nejen pro návštěvy! Maličké rohlíčky, sladké tak akorát, tmavé a vonící kakaem jsou na stole nato šup! Lákavé pro nečekané hosty i vaše malé mlsouny. Jsou bleskově hotové - vykouzlíte je opravdu během pouhých 60 minut!
Když pekařka promluví...
Často se stane, že se nečekaně ohlásí návštěva. Máte-li hodinu času, stihnete upéct lehce sladké kakaové rohlíčky s mandlovými lupínky. Jsou opravdu bleskově hotové, během hodiny. Zvenku lehounce křupavé, uvnitř mechově měkounké, jsou poměrně málo sladké, chutnají kakaem a voní skořicí. Dovedu si představit podávat je na stůl proříznuté a lehce promáznuté máslem.
Co budete potřebovat? 180-190 g vody, 25 g zcela změklého másla, 20 g cukru, vanilkový cukr, 360 g hladké mouky, půl lžičky skořice nebo perníkového koření, 4-5 lžiček kakaa, 18 g čerstvého droždí, špetka soli
Na potření a posyp: rozšlehané vejce, plátkové mandle
Jak budete postupovat: Je to opravdu snadné a rychlé. Ve vlažné vodě rozmícháte vanilkový cukr a droždí a necháte takto 15 minut odpočinout. Zatím si k ruce připravíte ostatní suroviny a v misce rozšleháte vajíčko na potření rohlíčků - pak už půjde práce hopem. Po 15 minutách do vody s droždím přidáte zbytek surovin a uhnětete těsto. Ihned po uhnětení těsto na pomoučeném stole rozdělíte napůl a z každé poloviny uděláte velkou bulku, bochánek. Obě bulky rozválíte do tvaru kruhu a každý z nich rozdělíte na 8 výsečí (celkem jich bude tedy 16). Z každého trojúhelníčku těsta smotáte rohlíček. Cíp přitom popotahujete směrem od sebe, aby bylo více návinů.
Všechny rohlíčky uložíte na plech s pečícím papírem nebo fólií a necháte 15 minut odpočinout. Pak je potřete vejcem, posypete plátky mandlí a upečete ve vyhřáté troubě (220 °C / 12-15 minut). Na stůl je hostům podáváte sypané moučkovým cukrem.
Drobečky z ošatky
- Místo másla občas používám do těsta sádlo. Na chuti sladkých rohlíčků ho nepoznáte.
- Koření do těsta zvolte podle chutí. Klidně ho vynechejte a nechte rohlíčky vonět jen vanilkou a kakaem.
- Pečení je nutné hlídat. Hodně vypečené rohlíčky mohou být zároveň i vysušené.
Další recepty ode mě najdete na tomto webu pod mou přezdívkou cathleen.
Příběh mého života i mé cesty k pečení najdete zase zde.
Iva Trhoňová je, jak sama říká, „pečící manželka, matka a babička“, ale také autorka kuchařských knih Ruce v mouce, Upečeno s láskou, Hrátky s těstem a Kouzlo domácí pekárny, a také webové stránky Pekárnománie. Péct začala kdysi před lety, aby rodina ušetřila, postupně se z toho stala celoživotní vášeň, která má ještě i hlubší smysl. „Dokud peču, žiju,“ říká Iva, která s rodinou bydlí v jihomoravských Mouchnicích.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Snadné tvarování plněných rohlíčků z trojúhelníkových výsečí těsta. Upečete je prázdné nebo s náplní?
Oblíbené pečivo ze špaldové mouky. Jak se špalda používá a na co se hodí
Dokud peču, žiju, říká Iva Trhoňová, která je upoutána na vozík, přesto vydává kuchařky, fotí a vymýšlí nové recepty