Chřest je fantastická zelenina, když víte, co při jeho přípravě rozhodně nedělat
21. 5. 2022 Vaření
Chřest je oblíbenou jarní zeleninou. Však si jej také můžeme užívat jen několik měsíců. Někdo miluje jemnější bílý, další dává přednost výraznějšímu zelenému a nejlepší a nejchutnější je samozřejmě ten český. Připravit se dá na tisíce způsobů a vždy je vynikající. Umíte jej ale správně uvařit?
Chřest i jako afrodiziakum?
Chřest je považován za nejdelikátnější druh zeleniny. Jeho chuť je jemná lahodná, lehce nasládlá, trochu připomíná čerstvý hrášek, ten zelený je i lehce ale příjemně nahořklý. Jeho hlavičky jsou krásně křehké a křupavé a nejlepší je čerstvý. Mladý chřest se dá dokonce jíst i syrový. Ne nadarmo se mu říká zelenina králů, případně král zeleniny. V minulosti byl dokonce považován i za afrodiziakum.
V českých obchodech seženete chřest z Itálie, Španělska i z Peru, lepší je si ale počkat na ten český, který je již konečně v prodeji. Český chřest byl proslulý již za Rakouska-Uherska, kdy se dovážel i na císařský dvůr a i dnes je považován za jeden z nejlepších.
Mohlo by vás zajímat
Jak se liší jednotlivé druhy chřestu
Vybírat si můžete mezi třemi variantami chřestu, přičemž se každá trochu liší svou chutí i způsobem přípravy:
Zelený chřest
Zelený chřest dnes patří k nejoblíbenějším druhům chřestu. Má jemnou a mírně nahořklou a mírně trávovitou chuť. Při vaření má tento druh jasnější zelenou barvu a jemnou strukturu. Výhodou zeleného chřestu je, že s ním není tolik práce jako s tím bílým. Zelený chřest se loupe jen ve spodní třetině výhonku, mladý zelený chřest nemusíte loupat vůbec. Vždy je ale nutné odříznout případné dřevnaté konce stonku.
Bílý chřest
V minulosti byl u nás běžnější než ten zelený, překvapivě je ale vzácnější. Bílý je proto, že roste ve tmě – pod zemí nebo pod tmavou plachtou. Vyniká lehce nasládlou a jemnou chutí. Ve srovnání se zeleným chřestem je bílý chřest o něco sladší a jeho textura je jemnější. Stonky bílého chřestu jsou větší a silnější než zelené, a to včetně jejich špiček i stonků. Chřest loupejte od hlavičky směrem dolů. Pokud by se vám chřest při loupání v ruce lámal, položte si výhonky na pracovní desku, přidržujeme je za hlavičku a postupně je loupejte. Loupání jde lépe a rychleji se speciální škrabkou na chřest.
Fialový chřest
Je nejobtížněji sehnatelný. Tvarem se podobá tomu bílému, je také větší a silnější. Fialový chřest chutná o dost sladčeji než ostatní. Jeho chuť je i trochu do oříškova. Fialový chřest se nemusí nutně loupat, u toho silnějšího je to ale lepší. Oloupáním se odstraní tvrdší a vláknitější části, navíc je ještě hezčí. Když totiž oloupete konce, má najednou dvě úžasné barvy. Na konci je zelený, u hlavičky fialový. Je dostatečně jemný, aby se dal jíst syrový. Když se uvaří, jeho barva zmatní.
Jak nejlépe a nešetrněji připravit chřest?
I když se mladý chřest dá jíst i čerstvý, stejně se nejčastěji vaří. U chřestu je hlavně důležité jej nepřevařit, je pak příliš rozbředlý. Jak tedy při vaření postupovat:
1. Blanšírování
Jde o nejšetrnější metodu, neboť pomáhá zachovat chřestu po uvaření jasnou barvu a chuť. Naplňte misku vodou a kostkami ledu a dejte stranou. Chřestové výhonky ponořte do hrnce s vroucí vodou. Vařte je cca 2 minuty nebo dokud nezměkne. Bílý vyžaduje delší dobu vaření. Chřest vyjměte kleštěmi nebo děrovanou lžící a vložte přímo do mísy s ledovou vodou. Díky tomu zůstane krásně křehký.
2. Grilování
Dalším způsobem přípravy chřestu je jeho rychlé opečení na pánvi nebo na grilu. Mírné spálení chřestu zvýrazní jeho oříškovou chuť a zároveň zachová jeho výraznou strukturu. Před grilováním chřest nejprve obalte v troše olivového oleje, osolte jej, opepřete a dejte na rošt rozehřátého grilu nebo na grilovací pánev. Za občasného otáčení jej grilujte asi 1-2 minuty, dokud chřest nezměkne. To, že je chřest hotový, poznáte tak, že když jej zvednete z grilu, mírně se prohne.
3. Pečení
Pečení chřestu je jedním z nejjednodušších způsobů úpravy této zeleniny. Stačí ho pokapat olivovým olejem a vložit do trouby. Troubu předehřejte na 180 °C. Chřest rozložte na plech, pokapejte olejem a dochuťte solí a pepřem. Pečte 12 minut, dokud chřest nezměkne. Určitě ne déle! Chřest se například nehodí jako zelenina pod maso, dlouhým pečením nejen, že hodně změkne a je kašovitý, ale taky se změní k horšímu jeho chuť.
Mohlo by vás zajímat
Chřest s holandskou nebo do rizota?
Receptů s chřestem je celá řada. Nejlépe si jeho jemnou chuť užijete, když jej jen krátce povaříte a budete ho podávat přelitý máslem a posypaný křupavou opečenou strouhankou. Nepřekonatelný je rovněž s holandskou omáčkou, výborně se hodí i do italského rizota, k těstovinám nebo do salátu. Chřest můžete dokonce i grilovat obalený ve slanině, čímž získá příjemnou kouřovou chuť, a báječný je také v křehkém koláči quiche.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Slavné omáčky: Víte, že holandská omáčka ve skutečnosti pochází z Francie? Základem ale muselo být holandské máslo!
Který chřest se musí oloupat a jak jednoduše na to, vám prozradí naše názorné video
Sezona chřestu začíná! Uvařte si jej třeba jako hrášek podle receptu od M. D. Rettigové