Malý lexikon hub: Co kdy roste a jak z nich chutně a jednoduše vařit?
15. 10. 2020 Historie a zajímavosti
Existuje mnoho druhů jedlých hub, které se dají lahodně upravit. Většinu z nich ani neznáme. Pojďte si přečíst něco o houbách a podívat se kdy co roste.
Houby jsou super!
Houby obsahují určité množství bílkovin, aminokyselin a glycidů, dosti nerostných solí a některé druhy karotenu, provitamin A-karoten (nejvíce obsahuje liška obecná), vitamíny skupiny B (nejvíce obsahují hřiby) a dokonce i stopy vitamínu D. Tyto látky se však dají získat snadněji z jiných potravin. V nepatrném množství obsahují houby i některé minerální látky jako draslík, fosfor, vápník, železo, sodík, mangana jiné. Houby obsahují více minerálních látek než zelené rostliny.
Jedlé houby slouží člověku jako potravina s nízkou kalorickou hodnotou, nebo jako pochutina. Jídla z hub jsou nenapodobitelná a v české kuchyni mají asi největší zastoupení, možná že dokonce nejvíc z celého světa. Houby nikdy nejíme syrové! Upravujeme jen takové houby, které bezpečně známe. Nikdy ne houby staré, rozměklé nebo zapařené. Čerstvé houby sbíráme do košíků, nikdy je nenecháváme v sáčku nebo na hromadě. Houby ihned očistíme a rozprostřeme, aby se nezapařily. Hlavičky hub není potřeba loupat. Loupeme pouze klouzky, z jejichž slizem pokryté hlavičky bychom nečistoty neodstranili.
Kdy co roste
Leden:
penízovka sametonohá
Únor:
penízovka sametová, Jidášovo ucho
Březen:
penízovka sametová, Jidášovo ucho, kačenka česká
Duben:
smrž obecný, kačenka česká, smrž špičatý, destice chřapáčová, šťavnatka březnovka
Květen:
čirůvka májovka, závojnatka podtrnka, smrž obecný, sýrovec žlutooranžový, polnička ranná
Červen:
hřib dubový, hřib koloděj, hřib žlutomasý, holubinka namodralá, žampion jarní, liška bledá
Červenec:
všechny hřibovité houby, kozák březový, křemenáč osikový, holubinka nazelenalá, klouzek obecný, liška obecná
Srpen:
hřib hnědý, většina jedlých holubinek, bedla červenající, bedla vysoká, mochomůrka růžovka, mochomůrka šedivka, lišky
Září:
roste nejvíce jedlých druhů hub – hřibovité, klouzky, holubinky, čirůvky, lišky
Říjen:
čirůvka fialová, čirůvka dvoubarevná, hřib hnědý, hřib sametový, klouzek obecný, václavka obecná
Listopad:
hlíva ústřičná, čirůvka fialová, čirůvka dvoubarevná, Jidášovo ucho, václavka obecná, hřib hnědý
Prosinec:
hlíva ústřičná, Jidášovo ucho, penízovka sametová
Houbové recepty
Deštivé podzimní počasí houbám velmi přeje, takže pokud už máte nasbíráno, jistě hledáte isnpiraci, jak tuhle pochoutku z přírody zpracovat. Úplně nejjednodušší je klasická smaženice. Na pánev hodíme kus másla nebo špeku, na tom osmahneme cibulku, přihodíme předvařené houby podle chuti, orestujeme a ochutíme solí, pepřem, kmínem a případně bylinkami opět podle chuti. Přidáme rozšlehaná vejce a hotovo! Dobrota nejlépe chutná s čerstvým chlebem.
Další možností je houbová omáčka. Těch existuje mnoho, hodí se k nim rýže i knedlík. Hříbková je dobrá s hovězím, lišková s vepřovým... Inspirujte se recepty našich čtenářů a vyberte si podle sebe:
Máte-li rádi kopr, na zahřátí i zasycení je výborná kulajda. Recept na ni najdete zde:
Houby si taky můžete naložit na kyselo. Nejlepší jsou na to malé mladé hřiby nebo křemenáče. Jak na to? Do kastrolu s širším dnem nalijeme 3,5 dl studené vody, přidáme 4 bobkové listy, 8 kuliček nového koření a 8 kuliček černého pepře. Nakonec přisypeme sůl. Vše promícháme a přivedeme k varu. Do vroucího nálevu přidáme na větší kusy nakrájené očištěné houby a promícháme. Znovu přivedeme k varu. Od bodu varu vaříme 5 minut. Poté přilijeme 165 ml kvasného osmiprocentního octa a přisypeme krystalový cukr. Opět přivedeme k varu. Od bodu varu vaříme přesně 4 minuty. Hrnec odstavíme a pěnu na povrchu necháme spadnout. Několikrát promícháme. A poté už můžeme houbami plnit připravené skleničky. Neplníme až po okraj, necháme vždy 1 – 1,5 cm volný prostor pod víčkem. Po uzavření skleničky otřeme a zavaříme.
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Komentáře
17. 5. 2013 09:21