Srbsko na talíři: Srbské ćevapi chutnají úplně jinak než české čevapčiči. Tohle je tajemství jejich šťavnatosti
28. 5. 2022 Historie a zajímavosti
Srbsko si určitě nevybavíte jako gurmánskou destinaci, ale přitom vás může příjemně překvapit. Srbové jsou známí svou velkou láskou k jídlu a posezení u jídla je pro ně jedním z největších životních potěšení.
Populární sarma
Srbskou kuchyni ovlivnili Řekové a Byzantinci i Osmanská říše, ale také východoevropské a v menší míře středoevropské kuchyně a v minulém století dnes již neexistující státní útvar jižních Slovanů Jugoslávie. A co se jí v Srbsku? Sarma se konzumuje na celém Blízkém východě, ve střední Asii a na Balkáně, ale v Srbsku se tato zelná rolka plní mletým vepřovým masem, rýží, kysaným zelím a rajčatovou omáčkou. Lze ji připravit i jako vegetariánskou. Toto oblíbené jídlo se tradičně jí v zimních měsících a většinou se podává při slavnostních příležitostech. Letní verzi lze připravit s vinnými listy místo zelí. Původně prý pochází od Osmanů a název sarma je z tureckého slova „zabalit“.
Mohlo by vás zajímat
Ćevapi není čevabčiči
Ćevapi jsou grilované šišky z mletého masa o velikosti prstu, které jsou oblíbené ve všech balkánských zemích. V sousední Bosně a Hercegovině je dokonce považují za národní jídlo, ale ćevapi můžete ochutnat ve všech částech Srbska. Šišky z mletého masa se servírují většinou po deseti. S naším českým čevapčiči, kde se maso často nastavuje houskou máčenou v mléce nebo strouhankou, má podobný jen název. Tady tento pokrm připravují jen z kvalitního mletého masa a koření, a v tom je tajemství jeho šťavnatosti a skvělé chuti!
Pokud si na ćevapi chcete pochutnat doma, budete potřebovat:
- 500 g mletého hovězího masa
- 300 g mletého jehněčího masa
- 2 lžičky soli
- 3 stroužky česneku
- ½ lžičky oregana
- ½ lžičky bílého pepře
- 1 lžička mleté papriky
- 1 cibule
- 2 ks vajec
- 2 lžíce oleje
Jak na to? Smíchejte v míse mleté hovězí maso s mletým jehněčím masem a prolisovanými stroužky česneku a dochuťte solí, pepřem, oreganem a mletou paprikou. Přidejte vejce, nadrobno nakrájenou cibuli a navlhčenýma rukama dobře promíchejte. Poté z masové směsi vytvarujte válečky (asi 6–7 cm dlouhé a 2 cm silné), lehce je potřete olejem a dejte na asi 30 minut do lednice. Mezitím rozehřejte gril a opečte na něm ćevapi ze všech stran. Samozřejmě je můžete také dobře osmažit na pánvi s rozpáleným rostlinným olejem.
Gibanica, ajvar a kajmak
Někdo ji má rád k snídani, teplá i studená nahradí oběd či večeři. O čem mluvíme? O gibanici, křupavém a většinou slaném koláči oblíbeném po celém Balkáně. Jeho základem je těsto, nazývané filo (nekynuté tenké těsto), které se vrství a prokládá směsí vajec, tvarohu a sýrem feta. V Srbsku se obvykle jí zastudena jako vydatná svačina, oběd nebo večeře. Sladká náplň (tvaroh, ovocný džem) tento koláč zase promění v dokonalý dezert.
Mohlo by vás zajímat
Z místních pochutin nesmíme zapomenout na ajvar. Jednoduchá pomazánka z červené papriky, olivového oleje a soli, je srbskou odpovědí na orientální hummus. Oblíbený srbský mléčný výrobek kajmak je v podstatě druh sražené smetany. Připravuje se postupným sbíráním škraloupů ze svařené smetany a plnotučného mléka. Pokud není nijak ochucený, lze s ním nahradit máslo, starší osolený má zase chuť sýru.
Uštipci aneb Koblihy po srbsku
Uštipci (někdy nazývaní miške) jsou nadýchané smažené koblihy, které se rozplývají na jazyku! Co na ně budete potřebovat?
- 10 lžic mouky hladké mouky
- 1 lžička soli
- 1 vejce
- 1 prášek do pečiva
- ½ hrnku mléka
- 1/2 šálku vody
- olej
Jak na to? Mouku promíchejte s práškem do pečiva, přidejte vejce a rozšlehejte (pomocí mixéru) s mlékem a vodou. Do hlubší pánve nalijte olej a zahřejte. Snižte plamen na střední, aby se těsto nepřipálilo a získalo pěknou zlatavou barvu. Polévkovou lžící nabírejte těsto a vložte do rozpáleného olej a smažte 30 vteřin, maximálně 1 minutu, pak obraťte a osmažte dozlatova i z druhé strany. Položte na papírový ubrousek, aby se vsákl přebytečný olej. Ihned podávejte sypané cukrem, namáčené do marmelády. Pokud sladké nemusíte, vyzkoušejte se strouhaným sýrem (ementál, eidam) nebo rozdrobeným modrým sýrem (niva), i se zakysanou smetanou.
Zdroje informací:
inyourpocket.com. Serbian Food: Top 12 Must-Try Serbian Dishes
wanderlust.co.uk: Serbian cuisine
Témata
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jak připravit hummus, falafel a další oblíbená jídla z cizrny. Tohle jsou nejžádanější speciality
Bulharsko na talíři: Známe tajemství pravého šopského salátu. Víte, jaké dvě ingredience mu dají tu správnou chuť?
Čím nahradit prášek do pečiva? Máme pro vás několik tipů. Pomohou šlehaná vejce, jedlá soda i alkohol
Přečtěte si Zobrazit více
Ty nejlepší masopustní koblihy: Proč mají po obvodu světlý kroužek a jsou opravdu nejlepší na sádle?
Rumunsko: V zemi hraběte Drákuly si pochutnávají na sarmale s mămăligou. Takhle jednoduše se tohle jídlo dělá
Holka u plotny radí: Djerbské rizoto je šťavnaté díky masu a voňavé po koření. Takhle snadno se dělá
Komentáře
29. 5. 2022 11:24