Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Srbsko na talíři: Srbské ćevapi chutnají úplně jinak než české čevapčiči. Tohle je tajemství jejich šťavnatosti
Zdroj: Toprecepty, mirca75

Srbsko si určitě nevybavíte jako gurmánskou destinaci, ale přitom vás může příjemně překvapit. Srbové jsou známí svou velkou láskou k jídlu a posezení u jídla je pro ně jedním z největších životních potěšení.

Populární sarma

Srbskou kuchyni ovlivnili Řekové a Byzantinci i Osmanská říše, ale také východoevropské a v menší míře středoevropské kuchyně a v minulém století dnes již neexistující státní útvar jižních Slovanů Jugoslávie. A co se jí v Srbsku? Sarma se konzumuje na celém Blízkém východě, ve střední Asii a na Balkáně, ale v Srbsku se tato zelná rolka plní mletým vepřovým masem, rýží, kysaným zelím a rajčatovou omáčkou. Lze ji připravit i jako vegetariánskou. Toto oblíbené jídlo se tradičně jí v zimních měsících a většinou se podává při slavnostních příležitostech. Letní verzi lze připravit s vinnými listy místo zelí. Původně prý pochází od Osmanů a název sarma je z tureckého slova „zabalit“.

Ćevapi není čevabčiči

Ćevapi jsou grilované šišky z mletého masa o velikosti prstu, které jsou oblíbené ve všech balkánských zemích. V sousední Bosně a Hercegovině je dokonce považují za národní jídlo, ale ćevapi můžete ochutnat ve všech částech Srbska. Šišky z mletého masa se servírují většinou po deseti. S naším českým čevapčiči, kde se maso často nastavuje houskou máčenou v mléce nebo strouhankou, má podobný jen název. Tady tento pokrm připravují jen z kvalitního mletého masa a koření, a v tom je tajemství jeho šťavnatosti a skvělé chuti!

Pokud si  na ćevapi chcete pochutnat doma, budete potřebovat:

  • 500 g mletého hovězího masa 
  • 300 g mletého jehněčího masa 
  • 2 lžičky soli
  • 3 stroužky česneku
  • ½  lžičky oregana
  • ½  lžičky bílého pepře 
  • 1 lžička mleté papriky
  • 1 cibule
  • 2 ks vajec
  • 2 lžíce oleje

Jak na to? Smíchejte v míse mleté hovězí maso s mletým jehněčím masem a prolisovanými stroužky česneku a dochuťte solí, pepřem, oreganem a mletou paprikou. Přidejte vejce, nadrobno nakrájenou cibuli a navlhčenýma rukama dobře promíchejte. Poté z masové směsi vytvarujte válečky (asi 6–7 cm dlouhé a 2 cm silné), lehce je potřete olejem a dejte na asi 30 minut do lednice. Mezitím rozehřejte gril a opečte na něm ćevapi ze všech stran. Samozřejmě je můžete také dobře osmažit na pánvi s rozpáleným rostlinným olejem.

Gibanica, ajvar a kajmak

Někdo ji má rád k snídani, teplá i studená nahradí oběd či večeři. O čem mluvíme? O gibanici, křupavém a většinou slaném koláči oblíbeném po celém Balkáně. Jeho základem je těsto, nazývané filo (nekynuté tenké těsto), které se vrství a prokládá směsí vajec, tvarohu a sýrem feta. V Srbsku se obvykle jí zastudena jako vydatná svačina, oběd nebo večeře. Sladká náplň (tvaroh, ovocný džem) tento koláč zase promění v dokonalý dezert.

Z místních pochutin nesmíme zapomenout na ajvar. Jednoduchá pomazánka z červené papriky, olivového oleje a soli, je srbskou odpovědí na orientální hummus. Oblíbený srbský mléčný výrobek kajmak je v podstatě druh sražené smetany. Připravuje se postupným sbíráním škraloupů ze svařené smetany a plnotučného mléka. Pokud není nijak ochucený, lze s ním nahradit máslo, starší osolený má zase chuť sýru.

Uštipci aneb Koblihy po srbsku

Uštipci (někdy nazývaní miške) jsou nadýchané smažené koblihy, které se rozplývají na jazyku! Co na ně budete potřebovat?

  • 10 lžic mouky hladké mouky
  • 1 lžička soli
  • 1 vejce
  • 1 prášek do pečiva
  • ½  hrnku mléka
  • 1/2 šálku vody
  • olej

Jak na to? Mouku promíchejte s práškem do pečiva, přidejte vejce a rozšlehejte (pomocí mixéru) s mlékem a vodou. Do hlubší pánve nalijte olej a zahřejte. Snižte plamen na střední, aby se těsto nepřipálilo a získalo pěknou zlatavou barvu. Polévkovou lžící nabírejte těsto a vložte do rozpáleného olej a smažte 30 vteřin, maximálně 1 minutu, pak obraťte a osmažte dozlatova i z druhé strany. Položte na papírový ubrousek, aby se vsákl přebytečný olej. Ihned podávejte sypané cukrem, namáčené do marmelády. Pokud sladké nemusíte, vyzkoušejte se strouhaným sýrem (ementál, eidam) nebo rozdrobeným modrým sýrem (niva), i se zakysanou smetanou.

Zdroje informací:
inyourpocket.com. Serbian Food: Top 12 Must-Try Serbian Dishes
wanderlust.co.uk: Serbian cuisine

Recepty k tomuto článku

Komentáře

Skvělý, ćevapi + burek

Přidat komentář

Naposledy jste si prohlédli