Na farmářské trhy s jistotou
9. 5. 2013 Tipy a triky
Se začátkem jara startuje i sezóna farmářských trhů. Ročně se na nich protočí více než 1,5 miliardy korun. V současné době se konají takřka na 170 místech po celé České republice. Obliba farmářských trhů v posledních letech poměrně strmě rostla. K mírnému poklesu došlo až v loňském roce. Do hry totiž vstoupil typický nešvar – snaha podvést zákazníka. S tímto problémem má farmářským trhům pomoci nová organizace zvaná Asociace farmářských tržišť České republiky.
Se začátkem jara startuje i sezóna farmářských trhů. Ročně se na nich protočí více než 1,5 miliardy korun. V současné době se konají takřka na 170 místech po celé České republice. Obliba farmářských trhů v posledních letech poměrně strmě rostla. K mírnému poklesu došlo až v loňském roce. Do hry totiž vstoupil typický nešvar – snaha podvést zákazníka. S tímto problémem má farmářským trhům pomoci nová organizace zvaná Asociace farmářských tržišť České republiky.
V posledním roce se na některých tržištích množily podvody. Nejčastěji šlo o prodej ovoce a zeleniny, které nepocházelo z farem, ale z velkozávodů, potažmo nedalekých supermarketů. Nejinak tomu bylo i u masa a uzenin. Takovéto praktiky poškozují nejen zákazníka, ale i poctivé prodejce.
Na tržištích se samozřejmě neprodává jen české zboží. Důležité však je, aby u prodávaného zboží byla vždy řádně označena země původu.
Problémem také je, že spousta Čechů označení „farmářský výrobek“ zaměňuje s pojmem „BIO produkt“. Tyto pojmy se sice částečně překrývají, ale rozhodně ne vždy. Farmáři nemají žádnou povinnost pěstovat plodiny a vyrábět potraviny v BIO kvalitě, pokud tak však činí, rádi se s touto informací pochlubí na obalu či přímo na stánku.
Záruka kvality
Na kvalitu prodávaného zboží nově dohlédne Asociace farmářských tržišť ČR (AFT ČR). Ta sdružuje pořadatele poctivých farmářských trhů, kteří chtějí se zákazníky jednat naprosto čestně. Jejich hlavní zásady jsou důkladný výběr potravin a transparentní přístup prodejců.
Prodávané jídlo na farmářských trzích by mělo být minimálně z 90 % tuzemského původu, pocházející od malých a středních zemědělských podniků, zpracovatelů potravin… Prodávány jsou jen potraviny vysoce kvalitní s jasným původem. Upřednostňovány jsou potraviny pocházející z ekologického zemědělství nebo Integrované produkce zeleniny, ovoce, oceněné regionální potraviny.
Prodávané masné výrobky neobsahují strojně oddělené maso, mouku, sóju či jiné náhražky. I u dalších potravin je prověřován nejen původ, ale i složení a zpracování. Jsou důsledně dodržovány právní předpisy související s prodejem potravin.
Farmářský trh organizovaný členem AFT ČR poznáte podle loga, které je viditelně umístěno přímo na trhu a na internetových stránkách organizátora farmářského trhu.
David Kořínek
Mohlo by vás zajímat
Komentáře (2)