Na farmářské trhy s jistotou
9. 5. 2013 Tipy a triky
Se začátkem jara startuje i sezóna farmářských trhů. Ročně se na nich protočí více než 1,5 miliardy korun. V současné době se konají takřka na 170 místech po celé České republice. Obliba farmářských trhů v posledních letech poměrně strmě rostla. K mírnému poklesu došlo až v loňském roce. Do hry totiž vstoupil typický nešvar – snaha podvést zákazníka. S tímto problémem má farmářským trhům pomoci nová organizace zvaná Asociace farmářských tržišť České republiky.
Se začátkem jara startuje i sezóna farmářských trhů. Ročně se na nich protočí více než 1,5 miliardy korun. V současné době se konají takřka na 170 místech po celé České republice. Obliba farmářských trhů v posledních letech poměrně strmě rostla. K mírnému poklesu došlo až v loňském roce. Do hry totiž vstoupil typický nešvar – snaha podvést zákazníka. S tímto problémem má farmářským trhům pomoci nová organizace zvaná Asociace farmářských tržišť České republiky.
V posledním roce se na některých tržištích množily podvody. Nejčastěji šlo o prodej ovoce a zeleniny, které nepocházelo z farem, ale z velkozávodů, potažmo nedalekých supermarketů. Nejinak tomu bylo i u masa a uzenin. Takovéto praktiky poškozují nejen zákazníka, ale i poctivé prodejce.
Na tržištích se samozřejmě neprodává jen české zboží. Důležité však je, aby u prodávaného zboží byla vždy řádně označena země původu.
Problémem také je, že spousta Čechů označení „farmářský výrobek“ zaměňuje s pojmem „BIO produkt“. Tyto pojmy se sice částečně překrývají, ale rozhodně ne vždy. Farmáři nemají žádnou povinnost pěstovat plodiny a vyrábět potraviny v BIO kvalitě, pokud tak však činí, rádi se s touto informací pochlubí na obalu či přímo na stánku.
Záruka kvality
Na kvalitu prodávaného zboží nově dohlédne Asociace farmářských tržišť ČR (AFT ČR). Ta sdružuje pořadatele poctivých farmářských trhů, kteří chtějí se zákazníky jednat naprosto čestně. Jejich hlavní zásady jsou důkladný výběr potravin a transparentní přístup prodejců.
Prodávané jídlo na farmářských trzích by mělo být minimálně z 90 % tuzemského původu, pocházející od malých a středních zemědělských podniků, zpracovatelů potravin… Prodávány jsou jen potraviny vysoce kvalitní s jasným původem. Upřednostňovány jsou potraviny pocházející z ekologického zemědělství nebo Integrované produkce zeleniny, ovoce, oceněné regionální potraviny.
Prodávané masné výrobky neobsahují strojně oddělené maso, mouku, sóju či jiné náhražky. I u dalších potravin je prověřován nejen původ, ale i složení a zpracování. Jsou důsledně dodržovány právní předpisy související s prodejem potravin.
Farmářský trh organizovaný členem AFT ČR poznáte podle loga, které je viditelně umístěno přímo na trhu a na internetových stránkách organizátora farmářského trhu.
David Kořínek
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Velikonoční barevné chlebíčky jsou chutným občerstvením nejen pro koledníky
Velikonoce hýří jasnými barvami nastávajícího jara a proto musí být obložené chlebíčky barevné, veselé, bohaté a chutné. Právě o velikonočních… Číst více
Smørrebrød: Na typický dánský obložený chlebíček se použije místo veky žitný chléb, místo vlašáku pěna z červené řepy a sleď
Na chlebíčkách si pochutnáváme nejen u nás,… Číst více
Obložené chlebíčky chystáme na sváteční příležitosti. Jak a čím je namazat, obložit a ozdobit? Poradí naše tipy
Chlebíčky, v tom našem slova smyslu, mají asi stoletou historii. Připomeňme si pražského lahůdkáře pana Paukerta, který na přání rodinného přítele… Číst více
Jak udělat domácí chlebíčky pro rodinu i pro návštěvu? Poradíme, jakou zvolit pomazánku a čím chlebíčky ozdobit
Domácí chlebíčky lahodí oku, skvěle chutnají, a díky tomu představují velmi oblíbené rychlé pohoštění. Základem je veka, nebo bageta, potřená… Číst více
Ty nejlepší chlebíčky: Co se hodí na veku a čím obložit žitný chléb? Známe nejlepší kombinace!
Snad žádný jiný český kulinární vynález se u nás… Číst více
Pečeme s Ivou: Nadýchaná sezamová veka udělá každý váš obložený chlebíček neobyčejným
Veky se sezamem mohou být příjemnou změnou… Číst více
Podle Ladislava Špačka lze konzumovat chlebíčky jen jedním způsobem: Vlezte si do vany, zhasněte a jezte, říká expert na etiketu
Chlebíčky patří na silvestrovských akcích k… Číst více
Roman Vaněk před zraky první dámy představil miniaturní kuchařky: Jsem zvědav, kdo podle nich bude vařit, smál se
Roman Vaněk patří v naší zemi mezi nejvýraznější… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Jahodový dort podle Terezy z Peče celá země: Skvělý dárek na Den dětí, který všechny dostane svou famózní chutí
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Retro zákusek: Rakvičky se šlehačkou podle receptu Josefa Maršálka jsou křehké a voní po vanilce. Se šlehačkou nemají chybu
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Křenový dip
Přidáno před 6 hodinami
Domácí skořicové vafle
Přidáno před 8 hodinami
Krůtí prsa na sušených hříbkách s italskými těstovinami
Přidáno před 8 hodinami
Banánovo-jablečné dortíky s jogurtovým krémem
Přidáno před 10 hodinami
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 11 hodinami
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno 1. 6. 2024 19:06
Komentáře
17. 2. 2022 19:22
11. 5. 2013 03:26