Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Rumunská dršťková polévka: Originální chuť jí dodává vývar a smetana. Čím ještě se liší od české verze?
Zdroj: zdroj: Pixsabay, ivabalk

Dršťkovou polévku si spojujeme s naší českou kuchyní. Přitom své místo má i na Balkáně. Ta rumunská verze počítá i se smetanou. Co ještě se do ní dává?

Dršťky na Balkáně

Rumunská kuchyně je sice balkánská, ale je několik receptů, kterými se propojuje s tou naší, středoevropskou. Napadlo by vás, že jedním ze společných receptů je ten na drštkovou polévku? Ta česká patří mezi tradiční české polévky a obsahuje dršťky (většinou hovězí), česnek, cibuli, sádlo, mouku, sůl a směs koření (kmín, majoránka, paprika). Má specifickou chuť a kvalitní dršťková  polévka je hustá. Rozšířená je zejména na území bývalého Rakouska-Uherska.

Sváteční polévka

V rumunské kuchyni je oblíbená dršťková polévka orientálního původu. Její příprava není vůbec složitá, má lahodnou chuť a její postup je založen na několika tajemstvích. Dršťková polévka je jednou z nejoblíbenějších rumunských polévek. Obvykle se jí o svátcích nebo při zvláštních příležitostech, podává se horká v páře s feferonkami, česnekem, zakysanou smetanou a křenem.

Mnoho lidí se této polévky stále bojí a vyhýbají se jejímu vaření doma a raději si ji objednají v restauraci. Připravit dršťkovou polévku doma není nijak složité, a pokud budete postupovat podle našeho receptu, dršťková polévka bude mnohem chutnější než ve většině restaurací. Jedním z tajemství dršťkové polévky je příprava drštěk, hlavní suroviny. Doporučuje se nechat dršťky 2-3 hodiny odležet v misce s vodou a lžící jedlé sody. Poté se maso musí velmi dobře očistit, několikrát omýt, osolit a poté 3 hodiny vařit.

Recept na dršťkovou polévku

Na tradiční rumunský recept na dršťkovou polévku budete potřebovat:

  • 3 cibule
  • 3 mrkve
  • 1 stroužek česneku
  • 2 kg předvařených drštěk
  • 1 celer
  • 1 kg hovězích kostí
  • 4 vejce
  • 2 kořeny petržele
  • sůl a pepř
  • 500 g smetany
  • 4 bobkové listy
  • ocet

Jak na to? Do velkého hrnce dejte 4 ½  litru vody a přiveďte k varu. Když voda dosáhne bodu varu, přidejte hovězí kosti. Nechte vařit asi hodinu na mírném ohni a v případě potřeby odstraňte pěnu. Mezitím omyjte a očistěte zeleninu, nakrájejte ji na čtvrtky a přidejte do polévky, aby se vařila spolu s kostmi. Když polévka znovu začne vřít, přidejte nadrobno nakrájené, předem uvařené dršťky.

Nyní přidejte několik bobkových listů a zrnek pepře a nechte vše vařit na mírném ohni ještě asi hodinu, dokud nebude maso velmi dobře změklé. Vypněte oheň, vyjměte kosti a pomocí cedníku vyndejte dršťky a rozvařenou zeleninu. Zbylou polévku několikrát propasírujte přes síto, aby byla dokonale čirá. Vyberte několik kousků vařené zeleniny a vraťte je do polévky spolu s nadrobno nakrájenými dršťkami.

Z vařených kostí vyjměte maso, nakrájejte je na kostičky a přidejte do polévky. Zbytek uvařené zeleniny rozmixujte v mixéru a přidejte do polévky. Čtyři vejce rozklepněte do mísy a smíchejte se smetanou. Přidejte k nim trochu horké polévky a po celou dobu míchejte, aby se netvořily hrudky. Když směs získá požadovanou konzistenci, vlijte vše do polévky a rychle promíchejte.

Zdroje informací:

chefspencil.com: Romanian Tripe Soup/ Ciorba de burta

Recepty k tomuto článku