Holka u plotny radí: Upečte si domácí toustový chléb a ušetřete. Tenhle je nadýchaný a chutná božsky
6. 6. 2022 Vaření
Také se vám stává, že tousty, koupené v obchodě, nechutnají přesně podle vašich představ? Upečte si toustový chléb vlastní! Z obyčejných, běžných surovin, které máte doma, vykouzlíte dobrotu k snídani i na svačinku.
Dobrý toustový chleba
Tousty patří mezi oblíbenou svačinku pro dospělé i děti, hodí se dobře i na snídani, kvalitní dobrý toustový chleba je základem tohoto francouzského dezertu a zbytky tousťáku využijete na strouhanku nebo do žemlovky. Zkrátka, podobně jako chléb klasický, má i ten toustový mnoho využití. Jenže, opravdu dobrý toustový chléb se skoro nedá sehnat. Ten balený v obchodech je čím dál dražší, střídka je sice měkká, ale kůrka taky, navíc se nakrájený chléb velmi rychle se v sáčku zkazí. V malých pekárnách toustový chléb nemívají.
Proto bylo tohle pečivo u nás doma spíše výjimkou. Dokud jsme nenavštívili v Praze jedno bistro, kde dělají opravdu skvělé francouzské tousty. S čokoládou, banánem a nádherně opečené chutnají božsky. Ptala jsem se tedy obsluhy, odkud mají tak dobrý toustový chléb. Odpovědí mi bylo, že si jej pečou sami. A samostatně neprodávají. Tudíž jsem udělala totéž. Od té doby si tousťák peču sama doma a není to nic těžkého. Zvládnete to s běžnou troubou a běžnou formou na chlebíček.
Mohlo by vás zajímat
Recept na toustový chléb
Ještě než začnu popisovat postup, musím zmínit jeden krok předem. A tím je omládek. Ten mě loni naučila moje kolegyně a výborná pekařka Iva Trhoňová a já se do omládku opravdu zamilovala. Běžné pečivo s droždím totiž udělá omládek lepším. A co to vlastně omládek je? Zkrátka kvásek, založený s menším množstvím droždí a podpořený místo cukru sladěnkou. Kyne trochu déle, než běžný kvásek, ale na chuti pečiva i na jeho struktuře je to znát. Tousťák s omládkem je krásně nadýchaný a jemný a vůbec není cítit droždím, protože je ho tam málo. Pokud nemáte doma sladěnku, použijte místo ní tekutý med. A teď už pojďme na recept.
Co budete potřebovat
Na omládek:
- 100 g vlažné vody
- 130 g hladké mouky
- 11 g čerstvého droždí
- 1 necelou lžičku sladěnky
Vše smíchejte, dejte do misky, zakryjte a nechte vykynout kvásek omládek.
K vykynutému kvásku přidejte:
- 370 g hladké pšeničné mouky
- 200 g mléka
- 50 g rozpuštěného másla
- 17 g krystalového cukru
- 1 vejce L + vejce na potření
- 10 g soli
S omládkem smíchejte všechny výše uvedené suroviny a těsto dobře propracujte. Zakryté v míse nechte vykynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem. Trvá to asi hodinu a půl, ale během té doby již částečně vykynuté těsto 1-2x propracujte a nechte dál kynout. Vykynuté těsto vyváljejte do obdélníku, složte, jako byste skládali dopis, tedy ze stran doprostřed, a vzniklý bochánek vložte do formy, vložené pečicím papírem.
Přikryjte a nechte opět vykynout. Vykynutý chléb potřete rozšlehaným vejcem a pečte v předehřáté troubě při 180 stupních dozlatova. Upečení kontrolujte špejlí. Pokud je po vytažení z těsta suchá, je hotovo. Upečený chléb vyndejte z trouby a nechte ještě asi 5 minut ve formě. Pak jej opatrně, pomocí pečicího papíru, vytáhněte z formy a nechte zcela vychladnout na mřížce.
Moje tipy navíc:
- Chléb můžete upéct i klasicky, s běžným kváskem, pokud chcete postupovat rychleji. V tom případě použijte 25 g droždí a místo sladěnky klasický cukr.
- Sladěnku (tedy ječmenný slad) koupíte v prodejnách zdravé výživy. Jedna sklenička stojí asi 70 Kč, ale v ledničce vydrží (i otevřená) klidně rok. Jen z ní vždy nabírejte zcela čistou lžičkou.
- Pozor, ať nenecháte ani omládek, ani těsto překynout, výsledku to nesvědčí
- Chléb je skvělý i třetí den po upečení a z této dávky je ho opravdu hodně. Kdyby vám zbyl, využijete jej na strouhanku (nestrouhejte, ale rozmixujte ho), na opečené krutonky do salátu, do žemlovky, na opečený chléb ve vajíčku, na francouzský toust, nebo k zahuštění sekané či karbanátků.
- V galerii pod hlavní fotkou najdete postup a také tip, jak úplně nejjednodušeji si tento chleba užít: s čerstvým máslem a domácí marmeládou.
Dobrou chuť!
gastronomická novinářka Šárka Adámková
„Vaření je moje vášeň!“
Šárka Adámková je dlouholetá kulinární redaktorka a gastronomická novinářka. Vaří, peče, sbírá kuchařky, vede kurzy vaření i online kurzy pečení, více než 15 let píše o jídle a je autorkou mnoha set článků z kulinárního prostředí. Založila facebookovou skupinu Skromné vaření a pečení pro každého, kde se věnuje tradiční a úsporné kuchyni, a má instagramový profil Holka u plotny.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Den francouzské omáčky
Traduje se, že francouzských opravdu mateřských omáček je celkem pět. Jsou to bešamel, velouté, espagnole, holandská a rajčatová. Z nich je možné… Číst více
Tajemství elixíru dlouhého života? Střeží ho mniši z kláštera Grande Chartreuse
Dějiny alchymistického umění pamatují řadu… Číst více
Křehké, lehké a krásně barevné: Návod na pravé makronky podle profi cukrářky
Byť k nám tenhle proslavený francouzský moučník… Číst více
Velikonoce ve Francii: Na stole nesmí chybět chřest s vajíčky a majonézovou omáčkou. Jak na to?
Velikonoce jsou ve Francii významným svátkem, a… Číst více
Chutě slavných: Napoleon Bonaparte snídal kuře, bál se fazolek a miloval čerstvé mandle, kterých klidně spořádal celý talíř
Milovaný i nenáviděný francouzský vojevůdce,… Číst více
Cukrářka Míša Landová poradí, jak na dokonalé makronky s arašídy a mléčnou čokoládou
Francouzské elegantní a pestré makronky se na… Číst více
Ve Francii zakázali prodej pálivých českých chipsů, jsou prý nebezpečné pro zdraví. Varujeme před tím, brání se výrobce
Výzva na internetu, chipsy s vysokým obsahem… Číst více
Lékařka Kateřina Kotíková k zakázaným českým chipsům: Po požití většího množství chilli hrozí zvracení i šok, pomoci může mléko
Francouzská média minulý týden informovala o… Číst více
Malá útrata nebo nedostatečné spropitné, důvody, proč vás do některých restaurací v Saint-Tropez nepustí
Slavný filmový četník by se divil. V jeho Saint… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Cukrář Josef Maršálek bude zase péct s Terezou Bebarovou. Do Prahy už tento víkend přivezou Vánoce jako z pohádky
Na Vánoce patří vaječňák: Nejlepší je z kvalitního rumu a smetany. Pravá vanilka z něj udělá delikatesu
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Komentáře
8. 6. 2022 19:05