Domácí přesnídávky si můžete navařit do zásoby. Skvělá je třeba kombinace meruňky, jablka a dýně!
9. 6. 2022 Vaření
Vyrobit domácí přesnídávku není nic složitého. Stačí věnovat přípravě pár desítek minut a díky zavaření do malých skleniček budete mít zásobu na celé týdny! Jablečnou přesnídávku zná asi každý. Přinášíme vám další tipy na ovocné i zeleninové svačinky, které můžete mít vždy po ruce.
Složení přesnídávky pod kontrolou
Pátrali jste někdy po složení dětských přesnídávek? Většina z nich deklaruje na obalech obsah vitamínů, bio složky či vhodnost pro děti od 4. měsíců. Ve složení se však dále dočtete, že jsou plné cukru, škrobu a některé dokonce obsahují tzv. éčka nebo sůl, tedy naprosto zbytečné látky, které jsou pro tak malé děti zcela nevhodné. Výroba domácí přesnídávky je velmi jednoduchá a pro zdraví dětí se vyplatí do ní investovat chvíli času.
Mohlo by vás zajímat
Univerzální recept na domácí přesnídávky
Krok 1: Příprava ovoce a zeleniny
Ovoce a zeleninu důkladně očistěte. Slupky odstraňte i u jablek a hrušek, u těch samozřejmě přijdou pryč i jádřince. Vše nakrájejte na menší kousky.
Krok 2: Vaření
Ovoce či zeleninu vložte do hrnce, zalijte studenou vodou pouze tak, aby bylo vše ponořené, přiveďte k varu a vařte doměkka. Každý druh potřebuje jiný čas, proto vaříte-li dohromady např. jablka a měkké jahody, nejdříve povařte pár minut jablka a poté přidejte jahody. Můžete také uvařit každou surovinu zvlášť a následně míchat kombinace. Máte tak větší prostor pro různé druhy přesnídávek.
Pozor! Banán se jako jediná surovina do dětské přesnídávky nevaří, ale pouze se rozmačká do hotové směsi.
Krok 3: Mixování
Uvařené ovoce nebo zeleninu ihned rozmixujte tyčovým mixérem na kaši. Potřebujete-li směs osladit, použijte rozmačkaný banán nebo trochu hroznového cukru.
Krok 4: Zavařování
Připravte si malé skleničky s víčkem, které musí být dokonale čisté a osušené. Skleničky naplňte přesnídávkou, zavíčkujte, umístěte do hrnce s vodou a sterilujte 20 minut od dosažení bodu varu. Poté skleničky nechte vychladnout otočené dnem vzhůru.
Oblíbené kombinace ovoce a zeleniny
Domácí přesnídávky mohou mít pokaždé jinou chuť, pokud se pustíte do experimentování s kombinacemi ovoce a zeleniny. My vám přinášíme tipy na ty osvědčené, jejichž poměr si můžete upravit podle chutí vašich dětí.
- mrkev – jablko – banán
- jablko – jahoda – banán
- batát – jablko – hruška
- borůvka – hruška - banán
- meruňka – dýně – jablko
- avokádo – hruška – broskev
- mrkev – hrášek – pastiňák
- dýně – špenát – mrkev
- cuketa – hrášek – kapusta
- brokolice – cuketa – batát
- červená řepa – špenát – dýně
- brambora – mrkev – kukuřice
Mohlo by vás zajímat
Nevhodné potraviny do přesnídávek pro malé děti
Některé druhy ovoce i zeleniny nejsou do přesnídávek určených pro malé děti vhodné, protože by mohly narušit jejich zažívání, vyvolat alergickou reakci nebo kvůli jejich konzistenci. Týká se to dětí přibližně do 1 roku. Z ovoce jsou to např. citrusy, rybíz, kiwi, angrešt a sušené ovoce, mezi nevhodnou zeleninu patří např. zelí, cibule, rajčata nebo ředkvičky.
autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová
„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““
Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy.
Zdroje informací:
eatingbirdfood.com
madeformums.com
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Hornickej knedlík ve vajíčku podle Adama Runduse. Připravený jako sendvič se šunkou a okurkami chutná skvěle
Deset nejčastějších otázek a odpovědí na téma meruňky. Jak je nejlépe zpracovat a na co všechno se dají využít
Cukrář Josef Maršálek radí, při jaké teplotě péct světlé i tmavé linecké a nabízí fígl, jak poznat, že už je hotovo