Královské chutě: Královna Viktorie jako malá hladověla, později si dopřávala krocana plněného kachnou a pomeranč vyjídala lžičkou!
11. 6. 2022 Historie a zajímavosti
Britská královna Viktorie měla velký apetit a milovala opulentní hostiny. Často se servírovaly složitě připravované pečeně, předkrmy se vynechávaly, nechyběly však sladké tečky.
Viktoriánská éra
Jedna z nejznámějších královen evropské historie byla ženou, po níž bylo pojmenováno celé více než šedesátileté období. Královna Viktorie (1819–1901) výrazně ovlivnila nejen běžný život a morálku Anglie 20. století, ale také skladbu jídelníčku královského dvora a šlechty. Královna Viktorie byla nejdéle vládnoucím anglickým panovníkem až do roku 2016, kdy královna Alžběta II. překonala její 64letý rekord.
Mohlo by vás zajímat
Drobná panovnice měla také přísné představy o tom, jak se má chovat správná dáma. Zásadně se nelíčila a celých čtyřicet let, tedy od roku 1861 až do své smrti v roce 1901, držela smutek za zesnulého manžela. Tyto tvrdé a pevné pořádky byly velmi patrné i v tom, jak si nechávala servírovat jídlo a které pokrmy měla Její Královská Výsost v oblibě.
Hladová princezna
Jako malou dívku ji matka nechávala osamocenou v Kensingtonském paláci s pevně stanoveným režimem a přísným a skromým jídelníčem. Vše měl po kontrolou budoucí královnou nenáviděný John Conroy, správce královské domácnosti (a zřejmě i milenec Viktoriiny matky).
Malé Viktorii se často podávala jednoduchá a chuťově nevýrazná jídla, často měla k večeři jen chléb a mléko. Proto si předsevzala, že až vyroste, bude si jíst, na co bude mít chuť, a v jakémkoli množství. A to po nástupu na trůn (v roce 1837) dodržovala! Pouhých 150 centimetrů vysoká panovnice měla opravdu velký apetit.
Bohaté menu
Snídaně v královské domácnosti byly poměrně velké a Viktorie spolu s početnou rodinou (měla devět dětí) si nechala servírovat slaninu s vejci, uzeného sledě, pečené kuře, vepřové kotlety, klobásy nebo steak s houbami.
Oběd se podával čtyři hodiny po těchto opulentních snídaních. Rozhodně nešlo o nějaké menší jídlo, byl o osmi až deseti chodech. Předkrmy kromě polévek nebyly v té době běžné. Mezi neoblíbenější jídla patřil tzv. turducken. Představte si krocana plněného kachnou (v tomto případě kuřetem) nadívanou bažantem, který je naplněn dušenými houbami! Přílohou byly většinou brambory, které měla Viktorie ráda. Na vytrávení mezi jídly si prý Viktorie a hosté nechali nosit kostky ledu.
Moc rychle jedla
Stejně tak bohaté byly i večeře, byly pozdní a celý dvůr se musel řídit pravidly panovnice a časovým rozvrhem jídel. O královně Viktorii se říkalo, že je rychlý jedlík. A ostatní se museli opravdu „snažit“, jakmile královna dojela, talíře všech ostatních byly odneseny. Někteří členové dvora pak vzpomínali, že sotva kdy dojedli svůj talíř.
Mohlo by vás zajímat
Královna si sice potrpěla na sytá jídla, ale měla také v oblibě čerstvé ovoce. Večeře často končila jablkem a dezertem. Milovala také tehdy vzácné pomeranče. Pomeranč jí byl podáván s malým otvorem ve slupce na jednom konci a se lžičkou. Lžičkou pak vybírala po malých porcích šťávy a dužinu nechávala uvnitř pomeranče.
K tradičnímu odpolednímu čaji služebnictvo nosilo na stůl různé druhy čokoládových sušenek, pralinky nebo rýžové koláčky. Nejvíc si ale Viktorie pochutnávala na brusinkovém koláči se šlehačkou.
Zdroje informací:
cbc.ca: Royal appetites: A regal round-up of monarchs' favourite foods
12tomatoes.com: The Food of Queen Victoria’s Court
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Královské chutě: Princezna Anna miluje přezrálé banány a bažanty se šlehačkou. Tohle je její recept
Sladká americká kuchyně: Limetkový koláč nebo čokoládové sušenky nemají chybu. Takhle si je připravíte snadno i doma
Královské chutě: Oslavy 70. let vládnutí Alžběty II. začínají už zítra. Bude se podávat grilovaný chřest, losos nebo čokoládová pěna?
Přečtěte si Zobrazit více
Královské chutě: Princezna Margaret, sestra britské královny, si oblíbila speciálně připravovaný biftek. Jak na něj?
Queen Mother’s Cake: Vláčný čokoládový dort královny matky Alžběty ozdobí každou oslavu. Upéct jej není vůbec těžké!
Královské chutě: Vévoda Filip měl mlsný jazýček a občas i sám vařil. Takhle si připravoval snídani s žampiony