Už jste ochutnali Cobb? Slavný americký salát nasytí i ty největší jedlíky. Co vše do něj patří?
20. 6. 2022 Vaření
Pestrobarevný a bohatý salát Cobb je asi nejslavnějším salátem Ameriky. Na talíři vám nabídne nepřeberné množství ingrediencí, krásně vyrovnaných v úhledných řadách. Tento salát uspokojí i ty, kteří jinak saláty odmítají a tvrdí, že se z hromady zeleniny přece nemohou najíst.
Cobb plný různých ingrediencí
Salát Cobb bez problémů nahradí i hlavní jídlo a hlad po něm určitě mít nebudete. Jsou v něm snad všechny dobroty, které se obvykle do různých salátů dávají, tady jsou ale všechny dohromady. Každý si v něm zkrátka najde něco. Ani zelenina v něm ovšem nechybí, takže dobrý pocit, že jste si dali k jídlu „pouze“ salát, zůstává.
Díky velkému množství ingrediencí vypadá salát pokaždé trochu jinak. Kromě různých druhů zeleniny v něm obvykle nechybí sýr, křupavá opečená slaninka, kuřecí maso, vajíčka natvrdo a sýr nastrouhaný nebo nakrájený na kostičky. Trochu by se dal připodobnit i salátu Caesar v podobě, v jaké ho nabízejí mnohé restaurace, ale je ještě bohatší.
Mohlo by vás zajímat
Salát zlaté éry Hollywoodu
Stejně jako mnoho podobných pokrmů, vznikl salát úplně Cobb náhodou a samozřejmě je o tom mnoho teorií, v nichž figurují různé roky i osobnosti. Všechny se shodují v tom, že vznikl ve vyhlášené restauraci Brown Derby v Hollywoodu v Los Angeles, která dnes již bohužel nestojí. Všechny jsou pak spojovány se jménem majitele této restaurace Robertem Howardem Cobbem.
Není jasné, zda salát vymyslel přímo on nebo některý z jeho kuchařů, jisté však je, že to bylo zřejmě trochu z nouze, když se v pozdní noční hodinu smíchaly do salátu různé zbytky. Salát se vyznačuje i tím, že jsou všechny ingredience v něm nakrájeny na drobné kousky. I k tomu se pojí příběh. Podle něj byl salát namíchán pro slavného divadelníka a herce Sida Graumana, zakladatele proslulého hollywoodského Čínského divadla. Ten prý jednoho dne navštívil Cobbovu restauraci, byl ovšem po operaci zubů. Vytvořili tak pro něj salát s nadrobno nakrájenými kousky, aby nemusel moc kousat.
Mohlo by vás zajímat
Kuře, sýr a slanina – dokonalá kombinace
Složení salátu Cobb je celkem jasně dané, i když se samozřejmě objevují různé varianty. Nikdy ale nesmí chybět jemná kuřecí či krůtí prsa, rajčata, uvařené vejce a křupavá slanina. Do této klasické verze pak patří nadrobno nakrájený modrý sýr (obvykle roquefort), ale klidně i čedar, a zralé avokádo, které dodávají salátu krémovou chuť.
Správná zálivka do salátu Cobb by měla sestávat z vinného octa a dijonské hořčice. Podle původní verze se do Cobbu používají čtyři druhy salátů: ledový salát, potočnice, čekanka a římský salát. Posléze se ale množství zeleniny rozšířilo.
Recept na americký salát Cobb
Pokud vás láká si oživit své domácí salátové menu, salát Cobb na něm nesmí chybět. Máme pro vás recept. Co si připravit: 1/2 hlávky římského salátu, 1/2 hlávky ledového salátu, 1 malý svazek kadeřavé čekany štěrbák, 1/2 svazku potočnice, 6 plátků slaniny, 2 zralá avokáda oloupaná a nakrájená na kostičky, 1 celá vykostěná kuřecí prsa bez kůže (rozpůlená, opečená a nakrájená na kousky), 1 rajče, zbavené semínek a nakrájené nadrobno, 2 velká vejce natvrdo (žloutek a bílek nakrájejte zvlášť nadrobno), 2 lžíce nasekané čerstvé pažitky, 1/3 šálku červeného vinného octa, 1 lžíci hořčice dijonského typu, 1 až 2 lžičky cukru, sůl a pepř, 2/3 šálku extra panenského olivového oleje a 1/2 šálku najemno nastrouhaného rokfóru.
Postup: Na pánvi osmažte plátky slaniny dokřupava. Vyjměte ji z pánve a položte na papírové utěrky, aby se vstřebal přebytečný tuk. Saláty nakrájejte na kousky nebo natrhejte a promíchejte. Salát naaranžujte do mísy. Na zeleninu ozdobně naaranžujte kuřecí maso, slaninu, rajčata a avokádo a salát ozdobte nasekaným vejcem a pažitkou. Připravte si zálivku. V malé misce vyšlehejte ocet, hořčici a sůl a pepř podle chuti, pomalu přilijte olej a zálivku šlehejte, dokud nebude krásně hladká. Vmíchejte strouhaný rokfór. Podle chuti přidejte 1/2 lžičky cukru. Dresink vyšlehejte. Podávejte samostatně nebo vmíchejte do salátu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jak na ty nejlepší topinky? Základem je tvrdý chleba a správný tuk. Známe fígl, jak chleba správně nakrájet a čím ho ochutit
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Vánoční trhy v Praze na Míráku lákají na pečená jablka v čokoládě, cukroví i andělské langoše za 140 Kč