Typická jídla a speciality české kuchyně
14. 6. 2013 Historie a zajímavosti
Každá kuchyně má to své, které ji charakterizuje. Česká kuchyně je velmi výrazně ovlivněna polohou České republiky. Česká republika má bohatou nabídku polních plodin, ovoce, zeleniny, ryb i zvěře. Podle toho je také pestrý český jídelníček. V české kuchyni se po dobu jejího vývoje ustálili kombinace jídel, která právem můžeme považovat za náš národní poklad.
Polévky
Důležitou součástí české kuchyně a tradičního stravování je polévka. Nejčastěji vývary s různými vložkami či zavářkami a přidáním upravené zeleniny a rostlinného koření. Často jsou připravovány polévky zahuštěné (obvykle s použitím jíšky), luštěninové a s podílem masa, uzeniny nebo drobů, které jsou podávány i jako samostatné jídlo s pečivem. Tradiční polévky: bramborová, česnečka, gulášová, dršťková, fazolová, zelná s klobásou, hovězí s játrovými knedlíčky a nudlemi, kulajda a houbová polévka.
Hlavní jídla
U hlavních jídel dominuje jídlo z masa, hlavně vepřové, hovězí a drůbež. Oblíbeny jsou i pokrmy z mletého masa, sladkovodní ryby, králík a zvěřina. Tradiční pokrmy jsou vepřový řízek, vepřo knedlo zelo, pečené vepřové maso, různé guláše, smažený kapr nebo pečená sekaná.
Nezastupitelnou úlohu v české gastronomii hrají omáčky, často velmi hutné a výživné s použitím smetany. Jako základ se používá bešamel, někdy je místo něj na zahuštění použita jíška. Typické omáčky jsou koprová, houbová, rajská, smetanová, omáčka ke svíčkové nebo papriková.
Jako příloha k masu se v české kuchyni používá různě tepelně upravené zelí, kapusta a špenát, dále všechny běžné přílohy (těstoviny, brambory, rýže) a českou specialitou jsou knedlíky, které se připravují nejčastěji z obilné mouky s přidáním nakrájené housky (houskové knedlíky), nebo (bramborové knedlíky) z uvařených brambor, mouky a krupice.
Nápoje
České pivo má lahodnou chuť a skvěle se hodí k české kuchyni. České pivo je světoznámé a má dlouhou tradici. Pojem "české pivo" pro mnohé znamená nejlepší nápoj tohoto druhu na světě. Nejznámější je Plzeňský Prazdroj a Budějovický Budvar. Před rokem 1990 bylo v České republice nesčetně pivovarů, jejich počet se do dnešní doby výrazně snížil. Česko obsazuje tradičně první příčku ve spotřebě piva na osobu v celosvětovém srovnání.
Vedle chmele (Žatecko) se v Česku pěstuje i vinná réva, a to zejména na jižní Moravě (např. Velké Pavlovice, Valtice, Čejkovice), ale i v Čechách (např. v Mělníce nebo i na Mostecku).
Dezerty
Častým dezertem jsou české buchty a moučníky. Většinou jde o sladké pokrmy z nejrůznějších druhů těst s náplní nebo polité čokoládou či jinou pochutinou. Je mnoho oblíbených buchet a dortů, skoro každá rodina, která peče, má své speciality. Není však moc vyloženě „lidových“ receptů, které by převažovaly nad ostatními. Mezi suroviny patří potraviny rostlinného původu (např. rebarbora a různé druhy ovoce), různá drobení, čokoláda, povidla nebo mák. Do dortů se přidávají piškoty, krémy, domácí šlehačky, marcipánové ozdoby a podobně.
Na Vánoce se peče cukroví např. perníčky z medového těsta, různé ořechové lodičky, pusinky ze sněhu z bílků atd.
Všeobecně
V restauracích je jedním z nejoblíbenějších jídel smažený sýr, hovorově „smažák“, k pivu v hospodách např. utopenci a nakládaný hermelín.
Podle sezónní dostupnosti jsou v české kuchyni připravována i jídla zeleninová (smažený květák, lečo s vejci), velkou tradici mají pokrmy z lesních i pěstovaných hub a také sladká jídla s ovocem a moučníky.
Z ovoce se kromě běžných druhů používají také meruňky a broskve. V české kuchyni se také používá mák a povidla.
Český kapr, chovaný převážně v jižních Čechách, se exportuje i do zahraničí.
Na Vánoce se jí kapr (v některých rodinách řízek) a bramborový salát, peče se cukroví.
Typická jídla a speciality české kuchyně
- makové vdolky
- koláče
- hovězí na smetaně (na divoko – svíčková)
- škubánky
- dukátové buchtičky s krémem
- houskový, bramborový a chlupatý knedlík
- vepřová pečeně, houskový knedlík, dušené zelí
- plněné ovocné knedlíky (meruňkové, švestkové, jahodové)
- dršťková polévka
- tlačenka
- bramborová polévka
- bramborák
- žemlovka
- bublanina
- buchty
- povidla
- znojemské okurky
- nakládaný hermelín
- utopenec
- olomoucké tvarůžky
- chlebíček
Nápoje
Česká kuchyně je světová. Tak si toho važme a podporujme rozvoj tohoto našeho českého dědictví.
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Účastnice Hell's Kitchen Sierra přiznala, kdy je v kuchyni nejistá a jaká jídla neumí vařit: Musím se to naučit, to vím, říká
15 nejlepších receptů z kapra: Máme pro vás výběr tradičních i nových receptů
22 receptů z české kuchyně: Tyto poklady našich předků milujeme snad nejvíce
Přečtěte si Zobrazit více
Cukrář Josef Maršálek bude zase péct s Terezou Bebarovou. Do Prahy už tento víkend přivezou Vánoce jako z pohádky
Vynikající išlské dortíčky podle Sandtnerky: Tradiční cukroví jako od babičky voní kakaem, skořicí a rumem
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Komentáře
6. 7. 2015 16:13
Dneska je to hruza, jak vari v ceskych restauracich. Snad jen to pivo nastesti je porad skvele, ktere nam zavidi
cely svet.
Neni pravda, ze v Italii se jen vali u more atd...v kazde zemi je jine stravovani , urcite
si pri 40st. vedra Italove nedaji smazak nebo vepro knedlo, ale ryby, ruzne salaty nebo jen ovoce, zkratka co v horku osvezi na co si v Cesku nikdy nezvyknou. Cech je schopny snist v horku pul kaceny se zelim a k tomu 3 piva min.hold jiny kraj, jiny mrav
Hold jiny kraj jiny mrav.
Mimochodem i ty obycejne spekacky nejsou co byvalo, dnes me vzdy oslovi pouze ceske pivo.
5. 8. 2014 07:47
8. 7. 2013 14:38
20. 6. 2013 09:56
20. 6. 2013 02:01
Bez bylinek to např.nejde vůbec
19. 6. 2013 19:59
16. 6. 2013 16:35
15. 6. 2013 07:16