Královské chutě: Vévoda Filip nikdy neodolal tomuhle šťavnatému slanému koláči s rýží a lososem
10. 7. 2022 Historie a zajímavosti
Není žádným tajemstvím, že vévoda Filip byl jako jeden z mála členů britské královské rodiny opravdový gurmán. Mezi jeho oblíbená jídla patřil coulibiac. Co to je a jak se tento pokrm připravuje?
Je to vévoda, nebo zahradník?
Mohlo by vás zajímat
Co je to coulibiac?
Mezi nejoblíbenější pokrmy královnina manžela patřil losos coulibiac.Co si pod exotickým názvem představit? Koláč z lístkového těsta plněný uzeným lososem, dušenou rýží a vařenými vejci. Náplně se samozřejmě mohou obměňovat, místo lososa se může použít i jiná ryba, ale tu jedinečnou chuť pokrmu dodává právě uzený losos.
Ačkoli se uvádí, že název coulibiac (kublijak) je ruského původu, pochází z německého slova kohlgeback. Kohlgeback, pečivo plněné nakrájeným vařeným zelím, podobné pirohu, přivzeli před několika staletími do Ruska němečtí přistěhovalci.
Původně jídlo z carské rodiny se v 19. století dostalo do Mekky kulinářů, do Fracie. Ve své knize „Eloges de la Cuisine Francaise“ se o tomto pokrmu zmiňuje Edouard Nignon, který žil na přelomu 19. a 20. století a patřil k vyhlášeným kuchařům své doby.
Večeře podle vévody Filipa
Pokud si chcet doma připravit večeři jako v Buckinghamském paláci, budete potřebovat:
- 4 vejce
- 50 g másla
- 700 g lehce uzených syrových filetů z lososa bez kůže a kostí, nebo neuzené syrové filety z lososa, nakrájené na plátky silné jako prst
- 2 pláty listového těsta
- 1 rozšlehané vejce na potření
na rýži
- 1 velká cibule nakrájená nadrobno
- 1 lžička kmínu
- 1 lžička koriandrových semínek
- 4 lusky kardamonu
- 2 hvězdičky anýzu
- 200 g rýže basmati
- 1 bobkový list
- 4 cm kousek skořicové tyčinky
- 400 ml rybího vývaru nebo vody
- kůra z 1 citronu
- šťáva z ½ citronu
- velký svazek kopru
Jak na to? V kastrolu přiveďte k varu osolenou vodou, vložte vejce a vařte přesně 8 minut. Slijte je a zchlaďte pod studenou vodou, poté je oloupejte a dejte stranou.
Na hlubší pánvi s nepřilnavým povrchem rozehřejte polovinu másla a plátky lososa na každé straně 1 minutu opékejte, aby se filety zatáhly, ale ne zcela opekly. Poté je přendejte na talíř.
Nyní uvařte rýži. Na stejné pánvi rozpusťte zbytek másla. Přidejte cibuli, kmín, koriandr, kardamom a badyán a 8 minut jemně smažte dozlatova. Vmíchejte rýži, přidejte bobkový list a skořicovou tyčinku, zalijte vývarem a dochuťte. Přikryjte a přiveďte k varu, poté snižte teplotu na nejnižší stupeň a vařte 10 minut. Vypněte oheň a nechte 10 minut přikryté, poté vmíchejte citronovou kůru a šťávu. Odstavte a nechte vychladnout. Vyndejte badyán a skořici. Po vychladnutí vmíchejte nasekaný kopr. Rýži si můžete připravit několik hodin dopředu.
Jeden plát těsta rozválejte na obdélník cca 23 x 40 cm a položte na plech. Polovinu rýže rozprostřete podél středu těsta a nechte 5 cm okraje. Na rýži položte lososa, pak nakrájejte vejce a položte je na celou vrstvu lososa. Na vejce nasypte zbývající rýži a rukama vše jemně srovnejte do pevného a rovnoměrného tvaru. Z okrajů očistěte zbloudilá zrnka rýže a okraje potřete rozšlehaným vejcem,
Druhý plát těsta rozválejte na obdélník o něco větší než první. Přetáhněte ho přes obložené těsto a jemně přitiskněte okraje, aby se oba pláty těsta spojily. Okraje seřízněte a prsty nebo vidličkou přitiskneme.
Vyhřejte troubu na 220 °C /horkovzduch na 200 °C. Koláč potřete po celé ploše rozšlehaným vejcem. Pečte 20 minut, poté snižte teplotu na 200 °C /180 °C a pečte ještě 20 minut dozlatova. Nechte 10 minut odpočívat a poté koláč podávejte nakrájený na silné plátky.
Zdroje informací:
hellomagazine.com: Prince Philip's kitchen secrets and favourite recipes remembered
nytimes.com: To My Mind, the World's Greatest Dish’
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Královské chutě: Princ William miluje kuře s netradiční přílohou. Víme, jak ji správně připravit
Královské chutě: Princezna Margaret, sestra britské královny, si oblíbila speciálně připravovaný biftek. Jak na něj?
Vývar z masa a kostí je základem polévek i omáček. Jak uvařit ten nejlepší vývar
Přečtěte si Zobrazit více
Přehled sladkých i slaných dobrot z listového těsta
Je rýžovar zbytečnost v kuchyni, nebo skvělý pomocník? Zjistili jsme za vás, co všechno umí a na kolik vás vyjde
Královské chutě: Vévoda Filip měl mlsný jazýček a občas i sám vařil. Takhle si připravoval snídani s žampiony