Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Královské chutě: Vévoda Filip nikdy neodolal tomuhle šťavnatému slanému koláči s rýží a lososem
Zdroj: zdroj: Wikimedia Commons/Allan Warren - Own work CC BY-SA 3.0 a Wikimedia Commons/insatiablemunch, CC BY 2.0

Není žádným tajemstvím, že vévoda Filip byl jako jeden z mála členů britské královské rodiny opravdový gurmán. Mezi jeho oblíbená jídla patřil coulibiac. Co to je a jak se tento pokrm připravuje?

Je to vévoda, nebo zahradník?

O chutích jednotlivých členů královské rodiny toho podle hellomagazine.com nejvíc věděl bývalý šéfkuchař Buckinghamského paláce Darren McGrady. Manžel královny Alžběty II. vévoda Filip za ním často chodil do kuchyně všechno kolem vaření ho zajímalo. Někdy se tam ale vypravil pozdě večer a hledal pro něco na zub. Jednou pozdě v noci si ho Darren spletl se zahradníkem –  prý byl Filip tak oblečen.

Co je to coulibiac?

Mezi nejoblíbenější pokrmy královnina manžela patřil losos coulibiac.Co si pod exotickým názvem představit? Koláč z lístkového těsta plněný uzeným lososem, dušenou rýží a vařenými vejci. Náplně se samozřejmě mohou obměňovat, místo lososa se může použít i jiná ryba, ale tu jedinečnou chuť pokrmu dodává právě uzený losos.

Ačkoli se uvádí, že název coulibiac (kublijak) je ruského původu, pochází z německého slova kohlgeback. Kohlgeback, pečivo plněné nakrájeným vařeným zelím, podobné pirohu, přivzeli před několika staletími do Ruska němečtí přistěhovalci.

Původně jídlo z carské rodiny se v 19. století dostalo do Mekky kulinářů, do Fracie. Ve své knize „Eloges de la Cuisine Francaise“  se o tomto pokrmu zmiňuje Edouard Nignon, který žil na přelomu 19. a 20. století a patřil k vyhlášeným kuchařům své doby. 

Večeře podle vévody Filipa

Pokud si chcet doma připravit večeři jako v Buckinghamském paláci, budete potřebovat:

  • 4 vejce
  • 50 g másla
  • 700 g lehce uzených syrových filetů z lososa bez kůže a kostí, nebo neuzené syrové filety z lososa, nakrájené na plátky silné jako prst
  • 2 pláty listového těsta
  • 1 rozšlehané vejce na potření

na rýži

  • 1 velká cibule nakrájená nadrobno
  • 1 lžička kmínu
  • 1 lžička koriandrových semínek
  • 4 lusky kardamonu
  • 2 hvězdičky anýzu
  • 200 g rýže basmati
  • 1 bobkový list
  • 4 cm kousek skořicové tyčinky
  • 400 ml rybího vývaru nebo vody
  • kůra z 1 citronu
  • šťáva z ½ citronu
  • velký svazek kopru

Jak na to? V kastrolu přiveďte k varu osolenou vodou, vložte vejce a vařte přesně 8 minut. Slijte je a zchlaďte pod studenou vodou, poté je oloupejte a dejte stranou.

Na hlubší pánvi s nepřilnavým povrchem rozehřejte polovinu másla a plátky lososa na každé straně 1 minutu opékejte, aby se filety zatáhly, ale ne zcela opekly. Poté je přendejte na talíř.

Nyní uvařte rýži. Na stejné pánvi rozpusťte zbytek másla. Přidejte cibuli, kmín, koriandr, kardamom a badyán a 8 minut jemně smažte dozlatova. Vmíchejte rýži, přidejte bobkový list a skořicovou tyčinku, zalijte vývarem a dochuťte. Přikryjte a přiveďte k varu, poté snižte teplotu na nejnižší stupeň a vařte 10 minut. Vypněte oheň a nechte 10 minut přikryté, poté vmíchejte citronovou kůru a šťávu. Odstavte a nechte vychladnout. Vyndejte badyán a skořici. Po vychladnutí vmíchejte nasekaný kopr. Rýži si můžete připravit několik hodin dopředu.

Jeden plát těsta rozválejte na obdélník cca 23 x 40 cm a položte na plech. Polovinu rýže rozprostřete podél středu těsta a nechte 5 cm okraje. Na rýži položte lososa, pak nakrájejte vejce a položte je na celou vrstvu lososa. Na vejce nasypte zbývající rýži a rukama vše jemně srovnejte do pevného a rovnoměrného tvaru. Z okrajů očistěte zbloudilá zrnka rýže a okraje potřete rozšlehaným vejcem,

Druhý plát těsta rozválejte na obdélník o něco větší než první. Přetáhněte ho přes obložené těsto a jemně přitiskněte okraje, aby se oba pláty těsta spojily. Okraje seřízněte a prsty nebo vidličkou přitiskneme.

Vyhřejte troubu na 220 °C /horkovzduch na 200 °C. Koláč potřete po celé ploše rozšlehaným vejcem. Pečte 20 minut, poté snižte teplotu na 200 °C /180 °C a pečte ještě 20 minut dozlatova. Nechte 10 minut odpočívat a poté koláč podávejte nakrájený na silné plátky.

Zdroje informací: 

hellomagazine.com: Prince Philip's kitchen secrets and favourite recipes remembered

nytimes.com: To My Mind, the World's Greatest Dish’

Recepty k tomuto článku