Delikatesa z třešní: Jak na jednoduchý třešňový džem? Obejdete se i bez chemie
23. 6. 2022 Vaření
Džemy a marmelády patří mezi skvělé letní poklady, ze kterých se pak těšíte po celý rok. Třešňový džem i marmeláda jsou skvělé, máme tipy, jak si je připravit.
Jaký je rozdíl mezi džemem a marmeládou
Dříve jste si mohli libovolně zaměňovat slova „džem“ a „marmeláda“, ale Evropská unie to vidí jinak. O jaký rozdíl se jedná? Marmeládě můžete říkat jen tehdy, když přinejmenším pětinu obsahu tvoří citrusové plody. Zbývajícím produktům se říká džem, a to za podmínky, že obsahuje alespoň 35 % ovoce. Při větším množství se jedná o „extra“ nebo „výběrový“. V džemu jsou také kousky ovoce. To abyste si ho nespletli s rosolem, který je pouze ze šťávy. V Rakousku, nebo třeba v Řecku si vyjednali výjimky z evropské legislativy a najdete tam na pultech i jiné než citrusové marmelády.
Hezkým českým slovem je pak ještě obecně zavařenina. Doma si můžeme samozřejmě říkat marmeláda, čemu chceme. Pravidla platí pouze pro průmyslové výrobky.
Mohlo by vás zajímat
Jak připravit skvělý třešňový džem bez pektinu
Zní to velmi jednoduše a takové to i je. Na třešňový džem stačí kilo třešní a kilo cukru krupice. Šlo by to i bez dalších přísad, ale citronová šťáva (100 ml) třešním dodá na zajímavosti. Někdo mění citrusy za rybíz, takže můžete zvolit i 100 ml rybízové šťávy z nepříliš zralého rybízu.
Třešně propláchněte a vypeckujte. Hodí se využít vypeckovačku (zhruba 100-200 Kč). Dobře je prohlédněte, aby v nich nebyla žádná zkažená nebo poničená třešeň, jinak byste si zničili všechnu práci i ovoce. Vypeckované třešně nakrájejte na malé kousky. Ve velkém hrnci smíchejte třešně, cukr a citronovou šťávu. Vařte na středním plameni, dokud se cukr nerozpustí.
Pak přiveďte směs k varu a nechte vařit při středně vysoké teplotě. Občas zamíchejte, dokud nebude džem hotový k nalití do sklenice. Nejdřív si udělejte „želírovací zkoušku“. Kápněte trošku džemu na talířek s vodou, a pokud se roztříští, potřebuje vařit. Protože ale třešně mají málo pektinu, vaří se hodně dlouho. V případě třešní nezůstane tedy kapka pohromadě, ale vždy se trochu bude tříštit. Pokud potřebujete orientační čas, jedná se zhruba o hodinu.
Třešňový džem si můžete vyzkoušet podle tohoto receptu, který spojuje třešně s jahodami. Zajímavosti dodá i tato verze čistých třešní s vanilkovým aroma.
Třešně patří k létu stejně, jako slunce a letní vedra. Jsou výborným a vítaným letním osvěžením, ovocem, které je velice zdravé. Kdo by neznal bublaninu s třešněmi! Tahle v Česku obzvlášť oblíbená…
Jak zavařit džem
Připravte si sklenice a víčka. Když provedete úspěšnou želírovací zkoušku, nalijte džem do perfektně vymytých sklenic a zavíčkujte dokonale čistými víčky. Zavařovat můžete v zavařovacím hrnci s teploměrem, nebo můžete dát sklenice do velkého hrnce, hlubšího plechu (pekáče) a nalít do něj vodu tak, aby byly zatopené do výšky cca 1 cm. Pozor, aby se sklenice nedotýkaly. Přiveďte k teplotě vody 80 °C. Takto zavařujte zhruba 20–30 minut. Zavařené sklenice vyndejte z vody, obraťte sklenici víčkem dolů a počkejte, než vystydne. Pak je obraťte zpět a můžete sklenice uložit.
Zdroj informací:
https://radiozurnal.rozhlas.cz/jaky-je-rozdil-mezi-marmeladou-a-dzemem-6233477
https://veenaazmanov.com/homemade-cherry-jam-without-pectin/
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Rady pro perfektní domácí kimchi: Výroba přírodního probiotika stojí jen pár korun
Chladné počasí přímo vyzývá k nakopnutí organismu… Číst více
Oslavte mezinárodní den mrkve! Proč je dobrá pro oči a nevhodná pro miminka?
Pokud máte rádi mrkev, dnes je váš den! Na 4.… Číst více
Znáte kvašenou specialitu kimchi? Připravte si ji doma snadno a levně a bacily se vám vyhnou!
Kimchi je tak trochu symbolem korejské kuchyně.… Číst více
Kimchi: Do vitaminy nabité korejské varianty kysaného zelí patří mrkev i ředkev a pikantní chuť dodá speciální pasta
V podzimních a zimních měsících je třeba… Číst více
7 nejlepších receptů na krémovou polévku. Jaké je jejich tajemství?
Oblíbené krémové polévky Zeleninu do všech krémových polévek buď nejprve osmahneme na tuku nebo ji rovnou vaříme ve vodě, případně ve vývaru.… Číst více
Hrnec, nebo časovaná bomba? První "papiňák" sloužil alchymistům k výrobě zlata
Brambory uvařené za pět minut, hovězí maso do… Číst více
Mrkev místo cigarety. Jak vám jídlo může pomoct přestat s kouřením?
Předsevzali jste si, že v novém roce přestanete… Číst více
Acidofilní mléko vs. kefír: Jak se od sebe liší a co je k čemu dobré?
Jednou z výhod moderní doby je, že ve velkých… Číst více
Podzimní kořenová zelenina: Jaké jsou možnosti využití
Kořenová zelenina Začíná barevný podzim a kořenová zelenina k němu neodmyslitelně patří. Je to zelenina pěstovaná kvůli svým podzemním částem,… Číst více
Skvělá chuť zeleniny v pomazánkách
Co si dnes namažeme? Základem našeho každodenního jídelníčku je často chléb a jiné pečivo. Proto nás stále doprovází otázka, co si dnes namažeme.… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Sváteční den začíná dobrou snídaní. Na Den matek mohou snídani pro maminku připravit i děti
Bratislavské rožky: Legendární slovenské pečivo z kynutého těsta je vynikající s makovou i ořechovou náplní
Jak na to, aby se džem nekazil. Stačí se řídit jednoduchými pravidly a použít kvalitní ovoce
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 2 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 5 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12