Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

12 tipů, jak ušetřit na jídle: Jak se vyhnout tajným trikům obchodníků, kde si dát polévku za dvacku a kde sehnat jídlo zdarma
Zdroj: Freepik

Mouka za třicet, chleba za šedesát... Vzrůstající ceny potravin nás nutí přemýšlet nad tím, kde a na čem se dá ušetřit. Přinášíme proto přehledně tipy, jak nakupovat, vařit a jíst levněji.

Skromné vaření i nákupy 

Jídlo je po bydlení hned druhá nejdražší položka v každé domácnosti. Zatímco ale cenu nájmu moc olivnit nemůžeme, na jídle se ušetřit dá, i když snadné to úplně není. Pokud totiž stále chcete jíst zdravě a nemít k snídani, k obědu a k večeři pokaždé párek s rohlíkem, je potřeba dost přemýšlet. To jsme udělali v redakci za vás a v následujících bodech přinášíme tipy, jak ušetřit na jídle prakticky každý den.

Některé body jsou známé a jen si je připomeneme, jiné pro mnoho z vás budou možná novinkou. A pozor, nekončíme! I nadále budeme mapovat ceny potravin v obchodech a restauracích a budeme spolu s odborníky hledat cesty, jak ušetřit při běžném vaření doma. Následující body jsou přesto jakými základem, který může pomoci už teď. Co tedy můžete dělat: 

  1. Vytvořte si seznam
    Jednoduché, staré, ale pořád platné. Popřemýšlejte dopředu, co budete následující týden vařit, všechna jídla si sepište a podle toho vytvořte nákupní seznam. Jinak se totiž lehce může stát, že vyrazíte do obchodu pro máslo a rohlíky a nakonec odjíždíte s plným košíkem a částkou na účtu o 1000 i více korun nižší.
  2. Nenechte se zlákat 
    Do obchodu choďte zásadně najezení. Zní to možná banálně, ale je to důležité. S plným žaludkem se snáze budete držet přímo svého seznamu a nepřihodíte si do košíku lahůdky, které nepotřebujete. Zároveň vám prozradíme tajné triky obchodníků: levné zboží bývá v regálech níže, dražší a to, co chtějí aktuálně prodat, máte obvykle přímo před očima. Pamatujte, že o nákupu rozhodujete vy, nikoli reklama.
  3. Nakupujte v akci, ale obezřetně
    Další možností, jak ušetřit na potravinách, jsou nákupy v akci. Což ovšem znamená, že máte přehled o cenách základních potravin nebo těch, které máte rádi. Nemá smysl nakupovat v akci to, co by doma nikdo nejedl. Pokud ale třeba milujete tuňáka v konzervě nebo těstoviny, vyplatí se při slevách udělat si zásoby. To se ovšem týká hlavně trvanlivých potravin.

    Jakmile jsou v akci potraviny určené k rychlé spotřebě, zvažte, kolik jich nakoupíte. Aby se nestalo, že se necháte unést výhodnou nabídkou a nakoupíte třeba 10 jogurtů, které nakonec vyhodíte, anebo je naopak spořádáte za tři dny, což byste jinak neudělali. Vždy si také zkontrolujte datum spotřeby. Nebojte se ovšem v akci pořídit například máslo. To můžete snadno zamrazit a v lednici vydrží až rok.
  4. Sledujte data spotřeby 
    Za výhodnější cenu často v obchodech seženete potraviny, jimž skončila nebo pomalu bude končit trvanlivost. Ty mnoho lidí vyhazuje, není to však nutné. Rozdíl je totiž v datu minimální trvanlivosti a datu spotřeby. Datum spotřeby se uvádí u rychleji se kazících potravin (třeba masa či mléčných výrobků) a stanovuje dobu jejich zdravotní nezávadnosti. Po jeho uplynutí se už produkt nesmí prodávat v obchodech. Neznamená to ale, že by třeba jogurt den po datu spotřeby byl na vyhození. Jen už za něj výrobce neručí a je na vás, jak senzoricky zhodnotíte (zrakem, čichem), zda je ještě v pořádku. 

    Trochu jiné se je to s datem, jež je uvedeno za spojením „Minimální trvanlivost“. Potraviny, na nichž je toto uvedené, je možné konzumovat i po uplynutí data, výrobce již však nezaručuje, že budou mít tu správnou původní chuť, konzistenci a budou z hlediska výživy tak kvalitní jako před uvedeným datem. Každopádně, těstoviny, konzervy, mouka a jiné trvanlivé potraviny můžete obvykle bez obav konzumovat týdny až měsíce po datu minimální trvanlivosti.
  5. Využijte sdílení jídla
    Pokud se vám přece jen stane, že jste toho nakoupili hodně nebo třeba odjíždíte na dovolenou a je vám jasné, že zásoby z ledničky už nesníte, podívejte se na Facebook. Na něm najdete různé skupiny zaměřené na sdílení jídla, kde můžete udat, co vám doma přebývá a co by jinak skončilo v koši. A naopak tu můžete zase něco získat zadarmo, třeba polévku, guláš nebo i polovinu dortu. Hledejte profily nazvané např. Sdílení jídla Praha nebo Veřejné lednice Praha.
  6. Vyměňujte se sousedy 
    Výborným tipem, jak ušetřit je rovněž výměnný obchod. Ten obvykle dobře funguje hlavně na vesnici, ale rozjel se dávno i ve velkých městech. Na sociálních sítích jej obvykle najdete pod názvem "swap". Ve skupinách, na toto zaměřených, si pak lidé mezi sebou vyměňují věci bez peněz, a často i jídlo. Třeba přebytky ze zahrady nebo jedlé "nechtěné" dárky.  Podívejte se třeba na facebooku na profil Swap Prague.
  7. Kupujte potraviny těsně před vyhozením
    Ovoce nebo zelenina, které už není tak výstavní, nebo kosti na polévku, které by se brzy musely vyhodit... To jsou "úlovky", které můžete, když budete mít štěstí, sehnat v supermarketech za výrazně nižší cenu. Třeba tříkilovou bedýnku ovoce a zeleniny pořídíte za za 25 Kč nebo balík vepřových kostí za 10 Kč. Samozřejmě, tato nabídka není všude a není stále. Bedýnky hledejte v blízkosti pokladen, na kosti se ptejte v řeznictví (nebo v oddělení masa v supermarketu). A nemusíte mít obavy. V bedýnkách najdete třeba nepoškozené kousky ovoce z prasklých sítěk nebo protržených obalů, případně lehce ovadlou, ale stále dobrou zeleninu.
  8. Nevyhazujte jedlé suroviny  
    Když nakujete ředkvičky, mrkev nebo kedlubny, natě vždycky odtrháváte a necháváte v koši v obchodě nebo je v lepším případě házíte doma na kompost? I natě se ovšem dají využít, z té mrkvové uděláte třeba vynikající pesto, lístky ředkviček můžete povařit a vychutnat si je jako špenát. V mnoha supermarketech dokonce najdete některé natě zcela zdarma, třeba ty kedlubnové poměrně běžně. Přečtete si, jak různé natě chutnají a jak je využít
    Vyhazovat nemusíte ani odpad ze zpracované zeleniny, třeba z čistých bramborových slupek vytvoříte ještě chipsy poodbně dobré jako ze samotných brambor. To samé platí i při zpracování masa. Zvíře by se mělo, pokud možno, využít celé. Z tučnějších částí lze udělat škvarky, kůže může posloužit jako obal na sekanou a podobně. Výhodnější je také kupovat celé kuře a naporcovat si je doma.  
  9. Stáhněte si šikovnou aplikaci
    Chodíte rádi do restaurací a je vám líto, že se je teď třeba nebudete moci dovolit? Nespoléhejte se jen na polední „meníčka“, levněji můžete jídla pořídit i díky projektu Nesnězeno. Stačí si stáhnout do telefonu stejnojmennou aplikaci a zjistit si, která restaurace ve vašem okolí nabízí pokrmy, které nestihla přes den vyprodat a večer by je museli vyhodit. Často tu najdete poměrně zajímavé nabídky a můžete tak ochutnat dobroty, které by se vám jinak zdály nedostupné.
  10. Vyhledejte levnou restauraci 
    Máte pocit, že ve velkých městech jsou jen samé drahé restaurace, kde za jídlo utratíte majlant? Neplatí to vždy. Levnější restaurace ale obvykle nenajdete v centru města. V Praze se dobře a levně najíte třeba v restauraci U Dandů na pražských Vinohradech, kde vaří klasickou českou kuchyni za příznivé ceny. Mají zde výborný guláš za 110 Kč nebo smažené tvarůžky za 105 Kč.
    V restauraci u Vávrů, také na pražských Vinohradech, pořídíte v poledním menu polévku za 25 Kč, hlavní jídlo za 125 Kč. Na výhodné polední menu narazíte také v Zanzibaru Ládví - polévka stojí také jen 25 Kč, hlavní jídlo dokonce pouhých 65 Kč. 
  11. Inspirujte se na facebooku
    Užitečné tipy, jak uvařit levně a a dobře najdete i na facebooku, podívejte se třeba na skupinu Skromné vaření a pečení pro každého, kam recepty s fotkami přidávají samotní členové skupiny a mnohdy jde opravdu o rodinné poklady. Skvělým tipem pro vegetariány, vegany i milovníky zeleniny je také skupina Vegan socka. Najdete zde zajímavé tipy na chutná veganská jídla, často i s rozpočtem, na kolik vás vyjdou.
  12. Pátrejte ve starých kuchařkách
    Máte-li doma poklady ve formě kuchařek od Anuše Kejřové nebo Marie-Janků Sandtnerové, nahlédněte tam. Případně se zeptejte babiček a tet, co vařívaly kdysi, jak se snažily ušetřit. Inspirujte se zkrátka u našich předků, kteří mnohdy také museli otáčet každou korunu. 

Recepty k tomuto článku