Kdy sklízet cukety: Jak poznat jejich zralost a proč je nenechat přerůst
29. 6. 2022 Ostatní
Pěstujete na zahrádce cukety? Není to těžké a úroda bývá dobrá. Proto jsou tolik oblíbené. Víte ale, kdy tuto zeleninu sklidit? Zjistěte, jak poznat zralost cuket a kdy je včas sklidit.
Proč využívat cukety
Cukety mohou mít různou barvu (pruhované, žluté, zelené, načernalé), dužina je ale vždy zelenavě bílá. Lišit se mohou i tvarem. Listy a květy bývají podobné. Tedy tmavozelené listy a tmavě žluté květy. Cuketa je velmi vděčným pokrmem, dá se z ní připravit nejen polévka, ale také různé placičky, dokonce i dezerty. Skvělé na cuketě je i to, že ji můžete skladovat po delší dobu.
Mohlo by vás zajímat
Proč nenechat cuketu přerůst
Možná jste se setkali s tím, že se někdo chlubil, jaká velká cuketa mu vyrostla. Proč ale sklízet mladé kusy? Jsou totiž šťavnaté a mají měkkou slupku, kterou nemusíte odstraňovat. To ovšem není případ přerostlých cuket, kdy pak slupku odstraňujete škrabkou a míří do koše. Je velmi tuhá a konzumace není nic příliš lahodného. Kromě toho uvnitř cukety jsou velká tvrdá semínka a ty nejspíše potká stejný proces jako slupku. Větší cukety už mohou být i nahořklé a ke konzumaci méně vhodné.
Obsahuje hodně vody a málo kalorií, takže je dietní. Je v ní vitamín C, vitamíny skupiny B, vitamín P, draslík, vápník, sodík i hořčík. Cuketa si cestu do českých kuchyní i srdcí tuzemských strávníků…
Kdy správně sklízet cuketu
Proto je dobé sáhnout po cuketě mladší. Kromě toho, když zralý plod odříznete nožem nebo ukroutíte rukou (u malých cuket to není těžké), má rostlina sílu na nové cukety. Nakonec tak získáte více kusů, než kdybyste pěstovali maxi cuketu. Při odřezávání je dobré, když zůstane u cukety pár centimetrů stopky. Takto vydrží v chladu i pár týdnů. Pokud ale chcete z cukety semínka na příští roky, nechte jednu cuketu přerůst.
Jak velká by tedy měla být zralá cuketa? Ideální jsou kusy cukety mezi 10-20 cm. Sklidit ale můžete i menší kusy než 10 cm. Čím menší, tím křehčí slupka a chutnější cuketa. Kusy do 20 cm nejenže neloupete, ale díky tomu získáváte celou cuketu se všemi cennými látkami, které se v této zelenině (botanicky se ale jedná o ovoce) nacházejí. Většinu sice tvoří voda, ale kromě toho obsahuje cuketa betakaroten, vitamíny skupiny B a vitamín E. Také je bohatá na minerální látky, jako draslík, hořčík, vápník a fosfor. Syrová cuketa obsahuje velmi malé množství kalorií (14 kcal / 100 g). Důležitá je také obsažená vláknina.
Zdroj informací:
https://www.nutridatabaze.cz
https://www.gardeningknowhow.com
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Den francouzské omáčky
Traduje se, že francouzských opravdu mateřských omáček je celkem pět. Jsou to bešamel, velouté, espagnole, holandská a rajčatová. Z nich je možné… Číst více
Tajemství elixíru dlouhého života? Střeží ho mniši z kláštera Grande Chartreuse
Dějiny alchymistického umění pamatují řadu… Číst více
Křehké, lehké a krásně barevné: Návod na pravé makronky podle profi cukrářky
Byť k nám tenhle proslavený francouzský moučník… Číst více
Velikonoce ve Francii: Na stole nesmí chybět chřest s vajíčky a majonézovou omáčkou. Jak na to?
Velikonoce jsou ve Francii významným svátkem, a… Číst více
Chutě slavných: Napoleon Bonaparte snídal kuře, bál se fazolek a miloval čerstvé mandle, kterých klidně spořádal celý talíř
Milovaný i nenáviděný francouzský vojevůdce,… Číst více
Cukrářka Míša Landová poradí, jak na dokonalé makronky s arašídy a mléčnou čokoládou
Francouzské elegantní a pestré makronky se na… Číst více
Ve Francii zakázali prodej pálivých českých chipsů, jsou prý nebezpečné pro zdraví. Varujeme před tím, brání se výrobce
Výzva na internetu, chipsy s vysokým obsahem… Číst více
Lékařka Kateřina Kotíková k zakázaným českým chipsům: Po požití většího množství chilli hrozí zvracení i šok, pomoci může mléko
Francouzská média minulý týden informovala o… Číst více
Malá útrata nebo nedostatečné spropitné, důvody, proč vás do některých restaurací v Saint-Tropez nepustí
Slavný filmový četník by se divil. V jeho Saint… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Elon Musk: Nejbohatší muž planety se cpe každý den koblihami, musí mít sushi a „litry“ kávy z vlastní pražírny
Jak připravit linecké? Aby bylo těsto tvárné a cukroví pak krásně křehké, nejdůležitější se vybrat tu správnou mouku
Na Vánoce patří vaječňák: Nejlepší je z kvalitního rumu a smetany. Pravá vanilka z něj udělá delikatesu