Severské koláčky skoleboller jsou ideální odměnou za vysvědčení. Víme, jak je připravit…
29. 6. 2022 Vaření
Konec školního roku je za dveřmi, což je třeba náležitě oslavit nejlépe něčím sladkým na zub. Kynuté koláčky skoleboller vonící kardamomem jsou ideální volbou a zajímavým zpestřením. Norské děti je dostávají na svačinu a přímo je milují, na oslavu začátku prázdnin se tak hodí přímo báječně.
Nejoblíbenější z norských koláčů
Pokud jste někdy byli v Norsku, o koláčcích skolebollar nebo také skolebrød jste už možná slyšeli. Jde o oblíbené a tradiční norské pečivo, stejně jako různé podobné sladké kynuté buchty. Připravují je tu v mnoha verzích, ty s pudinkovou náplní známé právě jako skolebollar ovšem mají nejraději a z pultů obchodů mizí nejdříve. V překlady by se tyto koláčky daly nazvat jako školní buchty a původně byly určeny výhradně školáčkům. Zbožňují je ovšem i dospělí.
Mohlo by vás zajímat
Nejlepší buchty na svačinu do školy
Původ těchto sladkých voňavých severských buchet není úplně jasný, zřejmě ale vznikly v první polovině 20. století, a to přímo v norském hlavním městě Oslu. Sladkou buchtu poprvé upekla roku 1939 jistá Gerda Nielsen pro svého syna Jense do školy na oběd. Chlapec dal zřejmě koláč ochutnat spolužákům, kterým zachutnal, a Jens posléze tyto koláče začal prodávat v různých školách v Oslu. A protože byly určené školákům, začalo se jim říkat skolebrød neboli školní chleba.
Skoleboller voní kardamomem
Vzhledem k jejich popularitě mají buchty skoleboller mnoho variant. Tyto koláčky se podobají našim českým kynutým koláčům, v jejich středu je ale pudinkový krém vonící vanilkou. Na rozdíl od našich koláčů se ale těsto navíc dochucuje kardamomem a někdy i skořicí a okraje koláčů se ještě cukrují, sypou se strouhaným kokosem nebo s k tomu všemu navíc ještě polévají cukrovou polevou a teprve pak zdobí kokosem. Kynuté těsto na skoleboller je krásně jemné nadýchané a buchtičky se přímo rozplývají na jazyku. Vzhledem k tomu, že sladkosti na svačinu v současnosti nejsou v norských školách doporučované, dnes je děti do školy nedostávají, skoleboller jsou ovšem oblíbené i tak.
Mohlo by vás zajímat
Recept na pravé koláčky skoleboller
Norové si skoleboller kupují nejčastěji v obchodech. Když už si je pečou doma, je to většinou jen při nějakých výjimečných příležitostech, o víkendech ve svátcích nebo na nějakou oslavu. A takovou slavnostní události zakončení školního roku určitě je. Pokud vás tedy skoleboller zaujaly, můžete si je upéct podle následujícího receptu.
Na těsto budete potřebovat: 3 dl mléka, 1 vejce, 500 g hladké mouky, 75 g cukru, 2 lžičky kardamomu, ¼ lžičky soli, 25 g čerstvého droždí nebo 8,5 g sušeného droždí, 75 g másla nakrájeného na kousky. Na krém si připravte: 2 žloutky, 55 g cukru, 2 lžíce kukuřičného škrobu, 5 dl plnotučného mléka, ½ vanilkového lusku. Na polevu si nachystejte: 3 dl moučkového cukru, 3 lžičky bílku, 3 lžičky vody, 4 dl strouhaného kokosu a 1 lehce rozšlehané vejce na potření.
Postup: Mléko trochu zahřejte, aby bylo vlažné. Všechny suché ingredience nasypejte do mísy kuchyňského robota. Přidejte ohřáté mléko a vejce. Zapněte na nízký výkon a hněťte asi 8 minut bez přestávky. Zastavte mixér a přidejte do těsta máslo. Pak zapněte stroj na střední rychlost a ještě 5 minut hněťte. Hotové těsto přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě 1 hodinu kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
Zatímco těsto kyne, připravte si krém tak, že v míse vyšleháte cukr a žloutky (bílky si schovejte na pozdější použití do polevy). Přidejte kukuřičný škrob a míchejte, dokud směs nebude světle žlutá a hustá. Plnotučné mléko dejte do hrnce a přidejte dřeň z vanilkového lusku. Mléko zahřejte těsně k bodu varu a sundejte ze sporáku. Postupně a pomalu přilévejte mléko do mísy s cukrovou směsí za stálého šlehání, aby nedošlo ke sražení vajec. Pak vše vlijte zpět do hrnce a vraťte na sporák. Na mírném ohni směs vařte, dokud nezhoustne. Pak nechte krém vychladnout.
Vykynuté těsto přendejte na vál a vytvořte z něj váleček a ten nakrájejte na 12 dílů. Z každého dílu vytvarujte kulatý bochánek a přemístěte je na plech vyložený pečicím papírem. Mezi jednotlivými bochánky nechte rozestupy. Přikryjte utěrkou a nechte buchty ještě 30 minut kynout.
Mezitím si připravte polevu. V misce utřete moučkový cukr, bílek a vodu dohladka. Předehřejte Troubu předehřejte na 225 °C. Do středu každé buchty udělejte důlek. Každý důlek naplňte asi 2-3 lžícemi připraveného. Strany každé buchty potřete rozšlehaným vejcem. Skoleboller pak pečte ve vyhřáté troubě 10-12 minut. Nechte je vychladnout a pak okraje potřete připravenou polevou. Ještě než poleva zaschne posypejte nakonec koláčky kokosem.
Zdroje informací:
Anasnorwegianbakeri.com
Northwildkitchen.com
Breadbyelise.com
Témata
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jak připravit linecké? Aby bylo těsto tvárné a cukroví pak krásně křehké, nejdůležitější se vybrat tu správnou mouku
Norsko na talíři: Norové si pochutnávají na rybách, zvěřině nebo speciální sladké kaši
Legendární severské skořicové rolky: Upečte si je podle pravého švédského receptu!