Ledové pochoutky: V čem se od sebe odlišují zmrzlina, gelato, sorbet, šerbet a granita?
3. 7. 2022 Vaření
Zmrzlina je tím nejlepším ochlazením v horkých letních dnech. Když na ni dostaneme chuť, většinou jen řešíme, zda si dát kopečkovou, točenou nebo nanuka. Co ale, když přijdete do zmrzlinárny, kde nabízejí gelato či sorbet? Chutnají stejně nebo se tyto mražené dobroty od běžné zmrzliny nějak liší?
Ta "naše" klasická zmrzlina
Zmrzlina je asi nejoblíbenějším letním dezertem a také úplným základem mezi chlazenými letními dobrotami. Může být v mnoha příchutích a verzích, vždy se ale skládá z mléka nebo nějakého jiného mléčného výrobku a cukru. Původně se do zmrzliny přidávala ještě vejce nebo vaječné žloutky. Chuť zmrzlině pak dodávají různé další ingredience, jako je ovoce, čokoláda, oříšky, karamel a další. Pokud jste někdy zmrzlinu připravovali doma, určitě víte, že hmotu nestačí jen tak vložit do mrazáku, ale je nutné ji pravidelně promíchávat, aby se rozbily ledové krystaly a zmrzlina byla krásně hladká. Promícháváním se zmrzlina našlehává, dostává se do ní navíc vzduch, takže je pak nadýchaná a krémová. V kvalitní zmrzlině by mělo být vzduchu okolo 30 %. Zmrzlina obsahuje poměrně hodně mléčného tuku, cca kolem 14-25 %, minimálně však 10 %.
Mohlo by vás zajímat
Pravé italské gelato
V poslední době se i v různých moderních zmrzlinárnách, kterých je u nás čím dál tím víc, můžete setkat s označením gelato. Tak se říká zmrzlině v Itálii a vzhledem tomu, že jsou Italové v přípravě zmrzliny mistři, název gelato nám signalizuje, že tato zmrzlina by měla být tak nějak o trochu lepší. Název gelato však není jen doslovný překladem slova zmrzlina a odlišuje se od ní hlavně svou konzistencí. Gelato je na rozdíl od zmrzliny hustší a hutnější, neboť v něm není tolik vzduchu. I když to možná u zmrzliny zní zvláštně, pocitově působí tak trochu tepleji, což rovněž zajišťuje intenzívnější vnímání chuti. Gelato kromě toho není tak tučné, je v něm obvykle od 4 do 9 % tuku, tučnější se někdy nazývá crema. Díky nižšímu obsahu tuku, pak gelato není tak kalorické jako běžná zmrzlina. Navíc menší množství tuku zajistí i lepší a výraznější chuť gelata.
Sorbet plný ovoce
Pokud z nějakého důvodu nechcete nebo nemůžete zmrzlinu, jejíž součástí je nějaký mléčný výrobek, řešením je pro vás sorbet. Sorbet je vlastně to, co někdy označujeme jako vodovou zmrzlinu, to bychom ale sorbetu trochu křivdili. Ten poctivý totiž obsahuje hlavně ovoce, respektive ovocnou šťávu, (minimálně 25 %) a cukr (někdy i med) na rozdíl od těch nekvalitních, v němž jsou jen cukr, voda, umělá aromata a barviva. Přestože někteří lidé volí sorbet v domnění, že je zdravější než zmrzlina, nemusí to být úplně pravda, aspoň co se množství tuku týče. Některé sorbety totiž obsahují úplně stejně cukru jako smetanová zmrzlina a často i více, neboť je v něm navíc ještě cukr z ovoce. Jako sorbet se také někdy označuje dezert s alkoholem (vínem, sektem či destilátem), který se podává ve skleničce. Sorbety se připravují jako zmrzliny promícháváním sladké ovocné směsi, aby měla hladkou texturu.
Mohlo by vás zajímat
Šerbet – trochu krémovější sorbet
O šerbetu by se dalo říct, že je takovým kompromisem mezi zmrzlinou a sorbetem. Na rozdíl od sorbetu obsahuje trochu tuku (jen kolem 2 %), který se do něj dostává prostřednictvím mléka, kysané smetany, jogurt nebo podmáslí. Díky tomu má šerbet krémovější konzistenci než šerbet, někdy se jí dosahuje i pomocí vaječných bílků nebo želatiny. I šerbet je nutné pravidelně promíchávat, aby byl dokonale jemný.
Další ledové ovocné pochoutky
Sorbetu se ještě podobají další mražené speciality - granita, ledová tříšť a mražená ovocná dřeň. I ty se skládají jen z ovoce a cukru, na rozdíl od sorbetu se ale směs neprovzdušňuje jako v případě zmrzliny, což způsobuje, že v ní zůstávají ledové krystalky a není tedy tak jemná. Granitu je jen třeba občas promíchávat, aby se rozbily velké kusy zmrzlé hmoty, ale přitom zůstaly malé ledové vločky. Granita se také často vylepšuje alkoholem a pak se popíjí jako nápoj brčkem nebo se jí lžičkou. Má hodně blízko k tříšti, která ale bývá tekutější a dá se pít opravdu jen brčkem. Mražená ovocná dřeň je asi nejjednodušší možností, jak si udělat domácí zmrzlinu. Stačí jen rozmixovat ovoce, směs osladit a dát do kelímku nebo tvořítek na nanuky a nechat zamrazit.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Historie pizzy a jak si ji upéct doma
Pizza a jak to s ní všechno začalo Pizza, oblíbené jídlo spojované s Itálií, měla své předchůdce už ve starověkém Řecku a Egyptě. První pizzerie… Číst více
Jídelníčky slavných: Brad Pitt spořádá plato vajec k snídani a nepije alkohol
Na stříbrném plátně se objevuje od roku 1987 a… Číst více
Ajvar je pikantní zeleninová směs, kterou využijeme na topinky, špagety nebo pizzu. Poradíme, jak vyrobit ajvar doma
Ajvar pochází ze Srbska, rozšířil se v zemích bývalé Jugoslávie a na Balkáně. Základem ajvaru jsou pečené červené papriky, lilky a nepovinně rajčata.… Číst více
Pizza podle Masterchefa potřebuje omáčku z čerstvých rajčat, buvolí mozzarellu a pár facek!
I když se pizza jeví jako poměrně jednoduchý a… Číst více
Pečeme s Ivou: Vyzkoušejte jednouchou nahou pizzu scondita! Je skvělá i na snídani
Po vánočním období, tak bohatém na dobroty všech… Číst více
Oblíbenou bazalku můžeme snadno pěstovat za oknem i na zahrádce. V těchto receptech najde ideální uplatnění
Na zahrádky ji lze sázet až od poloviny května, protože je citlivá na nízké teploty. Vyžaduje slunnou polohu a kyprou dobře prohnojenou půdu. Nesnáší… Číst více
15 nejoblíbenějších receptů na špagety: Inspirujte se výběrem z našeho receptáře
Těstoviny si můžeme připravovat také doma, na těsto využijeme pouze 3 ingredience - mléko, vejce a vodu. Z vyváleného plátu vykrajujeme těstoviny… Číst více
Jak se nezbláznit v kuchyni? Zapojte děti! S recepty pro nejmenší to půjde hravě
"Mami, co bude dneska k večeři?" A je to tady… Číst více
Byliny v kuchyni: Oregáno je skvělé na pizzu i k léčbě svalových křečí
Je nedílnou součástí provensálské kořenící směsi… Číst více
Historie neapolské pizzy: Oblíbená Margherita dostala název podle mlsné šlechtičny
Je všeobecně známo, že Italové považují tuhle… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Jak využít pivo při vaření: Hodí se nejen pod špekáčky, ale i do těsta na závin a při přípravě jiných moučníků
Sorbet, šerbet, dřeň nebo tříšť? Ledové osvěžení jako z luxusní restaurace připravíte během pár minut
Kávové dezerty: Dokonalé tiramisu vyžaduje správné suroviny. Jak na mraženou granitu?
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 5 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 9 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Komentáře
21. 6. 2023 07:50