Langoše podle Martiny: Zkuste je s vepřovou panenkou jako vítězka pořadu Peče celá země
7. 7. 2022 Vaření
Sympatická a stále usměvavá vítězka pořadu Peče celá země Martina Kynstlerová nedávno pokřtila svou kuchařku Sladce, slaně, boubelatě. Ano Martina sice v soutěži nejvíce bodovala sladkým pečením, ale ve své knížce ukazuje, že umí i slané věci. Zkuste třeba její vytuněné langoše.
Občerstvení cestovalo vlakem
Martina je svá, a tak na křest své knihy sama připravila občerstvení. Hosté, mezi kterými nechyběli ani porotci ze soutěže Josef Maršálek a Míša Landová, si mohli pochutnat na slaninových trubičkách s nivou, křupavých cibulových tyčkách, laskonkách s dvojitou náplní nebo třeba na koláči se sušenými meruňkami a pistáciemi. To vše a další Martina připravila doma za pomoci rodiny a do Prahy přivezla vlakem! Prostě, když si něco vezme do hlavy, vlak přes to nejede.
Mohlo by vás zajímat
Martina se po skončení soutěže pořádně rozjela, kromě kuchařky připravuje ve spolupráci s Gurmet academy na podzim kurzy pečení, ve kterých se frekventanti naučí upéct sladké i slané dobroty z její kuchařky Sladce, slaně, boubelatě. A my pro dnes máme už druhou ochutnávku z knížky, tentokrát slanou. Minule jste si podle Martiny mohli upéct bublaninu paní D., dnes to budou langoše jako od Maďara!
Langoše s vepřovým a nivou
Langoše s vepřovou panenkou si můžete dát jako skvělou letní večeři, ale klidně se dají připravit i na piknik s přáteli. Jako sladkou variantu občerstvení můžete hostům předložit již výše zmíněnou bublaninu podle paní D.
Na těsto na langoše budete potřebovat: 300 g hladké mouky + na podsypání, 175 ml vlažného mléka, 18 g droždí, 30 g změklého másla, 8 g soli, 1 vejce, 1 kávovou lžičku cukru krystal a cca 1 litr řepkového oleje na smažení
Na náplň: olej, 900 g vepřové panenky, sůl, pepř, 1 polévkovou lžíci kremžské hořčice a 150 g nivy
Na dohotovení: česnek dle chuti, olej, sůl, tatarská omáčka
Doporučené pomůcky: váha, kuchyňský robot (hnětač), utěrka, pánev, vařečka, miska, stěrka,, zaoblená cukrářská karta, papírové utěrky, mašlovačka
Jak na to? Všechny suroviny na těsto dáme do mísy robotu a vymícháme hladké těsto. Zakryjeme ho utěrkou a necháme cca 60 minut kynout na teplém místě.
Mezitím si připravíme náplň. Na pánvi rozpálíme olej. Panenku nakrájíme na tenké nudličky, zprudka orestujeme, osolíme, opepříme a přidáme hořčici. Odstavíme, zakryjeme a necháme na teplém místě.
Na potření langošů si utřeme v misce česnek s olejem a špetkou soli.
Vykynuté těsto propracujeme a rozdělíme na cca 6 částí (dle požadované velikosti langošů). Každý díl zformujeme do koule a prsty roztáhneme na placičku. V hrnci rozpálíme olej. Těsto ještě jednou protáhneme do požadovaného tvaru a vložíme do rozpáleného oleje. Smažíme z obou stran dozlatova.
Hotové langoše položíme na papírové utěrky a necháme odsát přebytečný tuk.
Na talíři každý langoš potřeme česnekovou pastou, přidáme orestovanou panenku i rozdrobenou nivu a podle chuti doplníme tatarskou omáčkou.
Niva všude, kam se podíváte
Svou láskou k tomuto sýru je Martina proslulá. V soutěži Peče celá země šokovala porotce, když v díle, kde se smažily koblihy, jako jediná zvolila koblihu slanou, plněnou nivou. Právě tuhle originalitu ale nakonec Josef Maršálek s Míšou Landovou oceňovali. Pokud vás zajímají Martininy recepty, tak vězte, že tento není zdaleka poslední, který na našich stránkách uvádíme. Máte se ještě na co těšit!
Témata
Třetí řada Peče celá země
Peče celá země 2024 byla už třetí řadou oblíbeného soutěžního pořadu, který Česká televize zařadila do svého programu na začátku roku 2024.
Porotci, soutěžící a moderátoři Peče celá země 2024
Celkem v deseti soutěžních kolech poměřilo své pekařské schopnosti dvanáct účastníků. Třetí řada Peče celá země nabídla souboj učitelky, pracovníka v IT, hudebnice ze slavné rodiny i gymnazisty. Jejich výkony hodnotili dva porotci - pekař a cukrář Josef Maršálek a cukrářka Michaela Landová. Moderování se chopili herci Tereza Bebarová a Václav Kopta.
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Elon Musk: Nejbohatší muž planety se cpe každý den koblihami, musí mít sushi a „litry“ kávy z vlastní pražírny
Na Vánoce patří vaječňák: Nejlepší je z kvalitního rumu a smetany. Pravá vanilka z něj udělá delikatesu
Vítězka Peče celá země Martina pokřtila svoji kuchařku: Tekly slzy štěstí, bouchalo šampaňské a ochutnávaly se trubičky s nivou