Indický nápoj lassi je dokonalým letním osvěžením. Je libo sladký, slaný nebo ovocný?
9. 7. 2022 Vaření
Lassi známe z jídelníčků indických restaurací, prodává se ale i v obchodech - koupíme ho v kelímku jako jogurt. Ten je ostatně základem tohoto nápoje a díky němu je lassi báječně osvěžující. Když je někde v nabídce, většina lidí si objednává mangové, v Indii si ale pochutnávají i na různých kořeněných verzích.
Indický nápoj na osvěžení
Lassi nebo také lassí či jen lasí trochu připomíná turecký ayran, a to díky hlavní ingredienci – bílému jogurtu. Lassi je typickým indickým nápojem, který pochází ze státu Paňdžáb na severozápadě Indie, oblíbený je ale po celé Indii, dokonce i v okolních zemích a vlastně po celém světě. Lassi je ideálním nápojem do velkého horka, které je pro Indii typické, a osvěží vás báječně i v teplejších dnech našeho českého léta. Podává se vždy důkladně vychlazené, podle některých receptů se doporučuje mixovat z ledové vody nebo do něj navíc přidat kostky ledu.
Nápoj je krásně krémový a našlehaný, hodně připomíná dnes tak oblíbené smoothie. A stejně jako smoothie si jej můžete namíchat v mnoha variantách. Jediný rozdíl od smoothie je v tom, že součástí lassi musí být vždy jogurt. V Indii používají speciální hustší jogurt zvaný curd, který se vyrábí z kravského, buvolího, případně i kozího mléka. Bez obav jej ale můžete nahradit třeba hustším řeckým jogurtem.
Mohlo by vás zajímat
Mangové či banánové lassi pro turisty
V Indii nejčastěji jogurt prošlehávají s vodou, když k němu ale přidáte mléko a ovoce, vznikne vám ještě krémovější nápoj, který si pak můžete vychutnat místo dezertu. Pro hustší drink lze vodu či mléko úplně vynechat. Na severu Indie mají v oblibě sladké lassi, ovšem ne takové, na jaké jsme zvyklí u nás. Ovocná lassi totiž vznikla jako nápoj pro turisty, samotní Indové si dávají lassi jogurtové, které je oslazené pouze cukrem či medem. Vylepšují ho pouze kořením, jako je například šafrán, který mu dodává krásnou žlutou barvu. V Pákistánu nebo v Bangladéši pak dávají přednost slanému lassi ochucenému římským kmínem nebo kurkumou, případně mátou. Ve sklenici pak nápoj zdobí třeba sušeným ovocem nebo jedlými květy.
Mohlo by vás zajímat
Lassi upraví zažívání
Hlavním přínosem lassi je, stejně jako v případě ayranu, nejen to, že výborně zchladí v horku, ale také prospívá zažívání. Díky jogurtu jde o ideální probiotický nápoj, který udržuje zdravou střevní mikroflóru, a tím zlepšuje zároveň imunitní systém. Dobrému zažívání napomáhá i již zmiňované koření nebo právě máta, které se do nápoje často přidávají.
Díky obsaženému jogurtu dodáte popíjením lassi tělu i další důležité živiny, třeba vápník nebo bílkoviny. Podle ayurvédy se doporučuje podávat lassi před jídlem nebo v průběhu konzumace jídla, což má nejlepší vliv na trávení. Hodí se i pro lepší zažívání po skončení jídla. Nejdůležitější však je, aby se lassi připravovalo vždy čerstvé a z čerstvého jogurtu. K oslazení se v případě sladké varianty hodí nejlépe cukr, můžete ale použít i jiné zdravější sladidlo, třeba med, kokosový cukr, datlový či čekankový sirup nebo ovoce, jako třeba mango nebo banán. V případě, že byste raději ochutnali původní indické verze lassi, můžete se inspirovat následujícími recepty.
Sladké lassi s kardamomem
Budete potřebovat: 2 šálky jogurtu, 1 šálek studené vody nebo mléka, 4 až 5 lžic cukru, 1 lžička kardamomového prášku nebo 1 lžíce růžové vody, 10 až 12 šafránových nitek (není nutné), 6 až 8 kostek ledu, 1 až 2 lžíce nasekaných ořechů (kešu, mandle, pistácie).
Postup: Do misky dejte vychlazený jogurt. Metličkou pak jogurt šlehejte, dokud nebude hladký. Přidejte cukr a studenou vodu či mléko a opět šlehejte. Pro řídké lassi můžete vodu přidat, pro hustší verzi jí dejte méně. Šlehejte, dokud se cukr nerozpustí a na povrchu nevznikne napěněná vrstva. K mixování můžete použít i ponorný mixér. Nakonec přidejte rozdrcený kardamom a šafránová vlákna. Dobře promíchejte. Zkontrolujte chuť a v případě potřeby přidejte více cukru. V Indii často připravují lassi i s růžovou vodou, která mu dodá příjemné květinové aroma. Hotové lassi nalijte do vysokých sklenic a přidejte několik kostek ledu. Posypejte špetkou kardamomu nebo 2 až 3 rozdrcenými nitkami šafránu a nasekanými ořechy.
Mohlo by vás zajímat
Slané lassi s mátou
Budete potřebovat: 2,5 šálku jogurtu, 1 šálek vody, 1 lžičku černé soli nebo obyčejné soli, 1,5 lžičky praženého mletého římského kmínu a 6 až 7 lístků máty.
Postup: Jogurt dejte do misky a dochuťte solí a praženým kmínem. Pomocí metličky vše dobře rozmixujte dohladka. Osolené lassi nalijte do sklenic. Ozdobte lístky máty. Pokud chcete, můžete přidat několik kostek ledu. Slané lassi můžete dozdobit i lístky koriandru a lehce posypat praženým kmínem nebo chilli kořením pro milovníky pikantních chutí.
Kořeněné masala lassi
Budete pořebovat: 2 šálky jogurtu, 3 až 4 zelené kardamomy (semínka vyjměte a rozdrťte v hmoždíři), ¼ lžičky drceného černého pepře, 1 až 2 špetky mletého muškátového oříšku, 2 polévkové lžíce nasekaných mandlí, kešu či pistácií, 10 až 12 šafránových nitek (můžete vynechat), 5 až 6 lžic nasekaného palmového cukru nebo normálního třtinového, ⅓ až ½ šálku studené vody nebo mléka.
Postup: Do mixéru dejte jogurt, rozdrcená kardamomová semínka, drcený černý pepř, strouhaný muškátový oříšek, nasekané mandle nebo kešu oříšky či pistácie nebo směs všech tří ořechů. Přidejte šafránová vlákna, cukr a přilijte vodu. Mixujte, dokud nevznikne hladká a pěnivá hmota. Ochutnejte, případně doslaďte a znovu rozmixujte. Ihned podávejte posypané několika šafránovými nitkami nebo nasekanými ořechy.
Zdroje informací:
Food.ndtv.com
Vegrecipesofindia.com
Timesnownews.com
Margit.cz
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Propadněte studeným polévkám: Naučíme vás slavné gazpacho i bulharský tarator
Znáte slané jogurtové mléko ayran? Nejoblíbenější turecký nápoj zvládnete udělat sami doma
Čech na výletě v Dubaji ochutnal virální dubajskou čokoládu: Prozradil nám, kolik za ni zaplatil i jestli stojí za ten humbuk kolem