Hit letošního léta: Na nepečenou bábovku troubu nepotřebujete! Stačí jen forma a malý kastrůlek
11. 7. 2022 Vaření
Po výborném obědě je lákavé dopřát si něco sladkého. Nemusí se vždy jednat o pečené dezerty, i mezi těmi nepečenými je z čeho vybírat. Už jste vyzkoušeli nepečenou bábovku? Je snadná, lahodná a šťavnatá. V létě nás navíc příjemně osvěží.
Co ukrývá nepečená bábovka
Bábovek je velké množství a o inspiraci rozhodně není nouze. A jednou z možností je i nepečená bábovka. Také tento typ dezertu může mít několik variant. Protože je léto, zvolili jsme bábovku šťavnatou, plnou ovoce a svěžesti. Tu můžete připravit z tvarohu, jogurtu, zakysané smetany, ovoce a želatiny, nebo čistě jen ze želatiny a ovoce. Počítejte ale s tím, že dezert potřebuje zhruba tři hodiny v lednici, kde bude tuhnout.
Mohlo by vás zajímat
Co budete potřebovat na nepečenou bábovku
Je léto a k dispozici je množství nejrůznějšího sezónního ovoce. Pokud máte zahradu, projděte ji a posbírejte, co najdete: jahody, rybíz, třešně, maliny a jiné lahodné plody. Sytost dezertu popoří a chuť vylepší také piškoty, ať už ty kulaté, nebo pokrájené cukrářské. Pokud na ně budete mít chuť, pár jich do dezertu přidejte. Nejsou ale nezbytné.
Na základní "bílou" nepečenou bábovku budete na menší formu potřebovat 800 g zakysané smetany (jogurtu, tvarohu), 160 g cukru, 30 g plátkové želatiny, 100 ml vody, lžičku vanilkové esence, ovoce na ozdobení a bylinky na ozdobu.
Maliny jsou plody ostružiníku maliníku a při procházce v lese je nejraději mlsají děti. Keřů obsypaných růžovými bobulkami totiž bývá víc než dost. Maliny mají zároveň velké využití při vaření; dají…
Jak připravit nepečenou bábovku
Připravte si bábovkovou formu. Vypláchněte ji vodou nebo lehce vytřete olejem. Želatinu nechte deset minut nabobtnat ve vodě. V misce smíchejte zakysanou smetanu s cukrem a vanilkovou esencí. Dobře promíchejte. Želatinovou směs dejte do kastrolu a na mírném plameni ji rozpusťte. Pozor, želatina nesmí projít varem! Horkou želatinu opatrně přimíchejte do smetanové směsi. Nachystejte si ovoce. Odstopkujte ho, případně pokrájejte, zvlášť pokud se jedná o větší plody. Do bábovkové formy nejdříve nalijte trochu krému, pak přidejte ovoce, pak opět krém. Jednotlivé vrsty můžete proložit piškoty. Poslední vrstvu musí tvořit krém.
Nechte vychladnout a pak bábovku překryjte potravinovou folií a dejte ji na ztuhnutí do lednice. Trvá to zhruba dvě až tři hodiny. Po zatuhnutí ji vyndejte z lednice a vyklopte na talíř. Tam ji můžete dozdobit dalším ovocem, ale i lístky meduňky nebo máty. Pokud byste chtěli vyzkoušet jinou variantu, můžete polít zákusek karamelem, javorovým sirupem nebo třeba rozpuštěnou čokoládou - podle toho, na co budete mít chuť. Na povrchu to bude slušet opraženým plátkům mandlí nebo posekaným vlašským ořechům, samozřejmě budou i skvěle chutnat (opražené mají mnohem výraznější chuť a jsou voňavější).
Chcete vyzkoušet další nepečené bábovky? Můžete si připravit ledovou variantu bábovky, pro milovníky oříšků a kakaa je zase lákavý tento nepečený zákusek.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Byliny v kuchyni: Jak snadno vypěstovat pažitku? Vitamínová bomba u vás nesmí chybět
Jaro je v plném proudu, a to volá po pěstování… Číst více
Mýty vs. fakta: Je zdravé jíst vajíčka? A kolik denně je akorát?
Mnoho z nás si nedokáže dobrou snídani bez… Číst více
Byliny v kuchyni: Lipový čaj pomáhá při horkosti. Kdy sbírat květy, aby byly nejúčinnější?
Lípa je českým národním stromem, kterému se dříve… Číst více
Byliny v kuchyni: Vyrobte si karmelitánské kapky z meduňky! Zmírní bolesti i depresi
Máte pocit, že nestíháte, jste ve stresu a nevíte… Číst více
Pravda o sádle: Výživová specialistka vysvětluje, proč se tuků nemáme bát a jak je to s neslavným cholesterolem
Sádlo se na několik let ocitlo v nemilosti… Číst více
Jaký tuk se hodí na přípravu jíšky? Máme několik možností
Tuk přidá do pokrmu vlastní chuť, proto ho vybírejte hlavně podle druhu pokrmu, který připravujete a podle výsledné chuti, kterou má mít. Mezi… Číst více
Na čem smažit bramboráky? Jedině na sádle budou chutnat jako ty od babičky
Bramboráky byly dříve jídlem chudých, dnes jsou však oblíbeným jídlem všech. Kdo by neměl rád jejich křupavé okraje. Jenže jak na to? Odpověď je… Číst více
Kokosový olej
Kokosový olej (viz kokosový ořech) našel uplatnění v potravinářství, lékařství i průmyslu. Za studena lisovaný kokosový olej má vysoký obsah… Číst více
Palmový olej
Palmový olej se lisuje z oplodí palmy olejné. Získává se z dužiny plodů. Z oddělených jader těchto plodů se získává i jiný typ oleje, tzv.… Číst více
Řepkový olej
Řepkový olej se získává z rostliny řepky olejné. Všichni znají kvetoucí lány žluté řepky, z jejichž semen se lisuje. Získaný olej se používá do mnoha… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Jak pracovat s želatinou, agarem a jak použít dortové želé polevy. Toto je jednoduchý přehled pro začátečníky
Bratislavské rožky: Legendární slovenské pečivo z kynutého těsta je vynikající s makovou i ořechovou náplní
Co je nezbytné přidat do velikonoční hlavičky? Jaké maso a bylinky na nádivku použít, aby skvěle chutnala
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 3 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 7 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12