Užijte si Šťavnaté léto a ochutnejte speciality špičkových šéfkuchařů!
21. 6. 2013 Historie a zajímavosti
Léto – doba jako stvořená pro cestování, poznávání, dobrodružství a zábavu. Nezapomenutelné zážitky přichystejte i svých chuťovým buňkám, a to nejen v podobě osvěžujícího koktejlu, jahod ze zahrádky nebo tradičního letního grilování. Letos si totiž můžete vychutnat léto ve velkém stylu: od 10. do 30. června 2013 na vás v 25ti vybraných restauracích v rámci festivalu Šťavnaté léto, dalšího dílu seriálu Festival chutí, čekají osvěžující letní menu za výhodné ceny. Jak říká Pavel Suchánek, ředitel Alakarte.cz: „Chtěli jsme, aby lidé mohli ochutnat ještě zajímavější a kvalitnější pokrmy, proto jsme dali restauracím možnost vytvořit festivalová menu ve třech různých cenových hladinách, a to za klasických 290 Kč, dále ale i 390 Kč a 490 Kč.“
Léto – doba jako stvořená pro cestování, poznávání, dobrodružství a zábavu. Nezapomenutelné zážitky přichystejte i svých chuťovým buňkám, a to nejen v podobě osvěžujícího koktejlu, jahod ze zahrádky nebo tradičního letního grilování. Letos si totiž můžete vychutnat léto ve velkém stylu: od 10. do 30. června 2013 na vás v 25ti vybraných restauracích v rámci festivalu Šťavnaté léto, dalšího dílu seriálu Festival chutí, čekají osvěžující letní menu za výhodné ceny. Jak říká Pavel Suchánek, ředitel Alakarte.cz: „Chtěli jsme, aby lidé mohli ochutnat ještě zajímavější a kvalitnější pokrmy, proto jsme dali restauracím možnost vytvořit festivalová menu ve třech různých cenových hladinách, a to za klasických 290 Kč, dále ale i 390 Kč a 490 Kč.“
A co si pro vás kuchaři zvučných jmen a vyhlášené české restaurace připravili? Těšit se můžete na pravou letní atmosféru a chuť, a to především na pokrmy z čerstvých a kvalitních sezónních surovin, pochoutky z grilu nebo pravé barbecue. Například v proslulé restauraci MOOD si pod taktovkou šéfkuchaře Jaroslava Zahálky vychutnáte toto osvěžující menu: „Jako předkrm jsem zvolil plátky zprudka opečené argentinské svíčkové se salátem z hrášku, rajčátek a rukoly s rozmarýnovým olejem a hoblinkami parmazánu. Hovězí svíčková u předkrmu je připravena metodou Sous Vide (vaření ve vakuu) a posléze grilovaná. Doplněná čerstvým hráškem, hráškovým pyré, Deterino rajčátky, vyzrálým parmazánem a rozmarýnovým olejem. Jako hlavní chod nabízíme Quesadillas, což je pšeničná tortilla s grilovaným kuřecím stehnem, guacamole, jalapenos, slaninou a uzeným čedarem, celé podáváme se zakysanou smetanou. Naše šťavnaté menu pak zakončí Pana cotta s teplými jahodami s bazalkou a kurkumou“.
Své kulinářské umění na otevřeném ohni předvede šéfkuchař Martin Weiss z restaurace Koliba U Pastýřky: „Grilování na otevřeném ohni je naší specialitou, já sám se jím zabývám už více než dvacet let. V podniku máme gril přímo uvnitř, takže hosté mohou sledovat, jak se jejich jídlo připravuje. Grilujeme na dřevěném uhlí, zajímavé to je hlavně pro svou specifickou vůni a samozřejmě i chuť“.
Lákavý domácí hovězí cheeseburger z bio hovězího hanger steaku pro vás připravil Jiří Roith z Restaurace Nad Jezerem, podle něhož spočívá tajemství dobrého burgeru v kvalitním steakovém mase a správném poměru libového masa a kvalitního tuku (80%/20%). Důležité je dále pozvolné grilování: „Dobré je pak burger dokončit na studenější části grilu pod pokličkou, aby si zachoval svoji šťavnatost“, dodává Roith.
Svoje eso z rukávu vytáhne i restaurace U Modré kachničky I, a tím je grilované kachní prsíčko se salátem s jahodovým balsamikem. Vaše chuťové buňky budou rozmazlovány i v Mon Rouge Pif, a to grilovaným hovězím steakem na zeleném pepři s jahodami.
Všechna festivalová menu naleznete na festivalových stránkách www.stavnateleto.cz, kde se jimi můžete nejen pokochat, ale přímo si je i zarezervovat.
Léto plné chuti si s festivalem Šťavnaté léto užijete v těchto vybraných restauracích:
U Modré kachničky I (Praha)
U Modré kachničky II (Praha)
Restaurant MOOD (Praha)
U Bílé krávy (Praha)
Restaurant Galerie (Praha)
Koliba U Pastýřky (Praha)
GreenYacht Hotel & Restaurant (Praha)
Bibita Nuova (Praha)
Restaurant Černý jelen (Praha)
Ristorante Piazza (Brno)
Restaurant Čertův mlýn (Praha)
Costa Praga Restaurant (Praha)
Le Papillon - Hotel Le Palais (Praha)
Chateau St. Havel (Praha)
Ambroisie Caffé Restaurant (Praha)
Mon Rouge Pif (Praha)
Zlatý had (Praha)
Restaurace Nad Jezerem (Staré Splavy)
U Emy Destinnové (Praha)
Aloha Restaurant & Cocktail Bar Praha (Praha)
Jewel Café Bar (Praha)
Ristorante Pizzeria Giovanni (Praha)
Jáma Steakhouse (Praha)
Café Buddha (Praha)
Bangkok Restaurant (Praha)
Důležité informace:
Datum: 10. června – 30. června 2013
Cena tříchodových menu: 290Kč/ 390Kč/ 490Kč
25 zúčastněných restaurací
Rezervujte na www.stavnateleto.cz
A nakonec pár rad profesionálních kuchařů pro nadcházející grilovací sezónu. Jaroslav Zahálka z vyhlášené restaurace MOOD radí: „Pokud používáme kvalitní maso, tak bychom si ho neměli kazit žádnými marinádami. Další důvod je ryze praktický, při grilování z olejových marinád odkapává příliš mnoho tuku a dojde-li pak k tomu, že uhlí začne hořet, může se vám stát, že maso znehodnotíte. Pokud nakládáme, tak do marinád z vody a bylinek, nebo alkoholu…“ Obdobný názor má i šéfkuchař restaurace Mon Rouge Pif Michal Tanko: „Při otevřeném grilování vždy nerad vidím suroviny naložené, ba až zalité v oleji, či špízy napíchané na špejlích. Tohle by se dnes už dít nemělo. Pokud už nakládat chcete, pak nesolit, jen zlehka potírat olejem a nebát se používat bylinky. U steaku se musí hlídat teplota a výška masa, nakládat jen do kvalitního oleje, bez soli a například tedy s bylinkami. Solíme až na konec, jinak by nám sůl z masa vytáhla vodu a celkově se pak i nabourává celá struktura masa a na grilu by nám to pak pustilo spolu s vodou i chuť“. Podobně šéfkuchař restaurace Černý jelen Vlastimil Mihálik radí, že bychom se rozhodně měli vyhýbat takzvaným grilovacím kořením. Ta totiž obsahují z 60% sůl, která z masa vytáhne veškerou vláčnost a vlhkost. Nejlepší je tak používat bylinky a třeba trochu česneku.
Proto neváhejte a na www.stavnateleto.cz si zarezervujte festivalové tříchodové menu a těšte se na jedinečný chuťový zážitek. Platit budete až na místě a vybranou restauraci nezapomeňte následně ohodnotit na www.alakarte.cz.
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
V čem a kde skladovat koření a bylinky? Chráníme je před světlem, teplem a vlhkem
V čem obalit vanilkové rohlíčky? Úžasné voňavé cukroví dotvoříme nejlépe domácím vanilkovým cukrem
Čech na výletě v Dubaji ochutnal virální dubajskou čokoládu: Prozradil nám, kolik za ni zaplatil i jestli stojí za ten humbuk kolem
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejlepších receptů z kapra: Máme pro vás výběr tradičních i nových receptů
Zázvorový čaj pomáhá při nachlazení. Důležitá je správná doba luhování, s medem a citronem krásně prohřeje i báječně chutná
Na Vánoce patří vaječňák: Nejlepší je z kvalitního rumu a smetany. Pravá vanilka z něj udělá delikatesu
Komentáře