Netradiční ovoce českých zahrádek: Josta připomíná rybíz a připravíte z ní tenhle delikátní likér
17. 7. 2022 Vaření
Když jostu uvidíte někde na keříku, snadno můžete nabýt dojmu, že byl jeho majitel značně úspěšný při pěstování černého rybízu a kuličky mu dorostly víc než je obvyklé. I když josta vypadá jako černý rybíz, jde o specifický druh ovoce chutí se podobající nejen rybízu, ale i angreštu.
Neobvyklé keře josty
Na českých zahrádkách můžete v poslední době narazit i na méně obvyklé druhy ovoce než jsou tradiční angrešt, rybíz, maliny nebo angrešt. Čím dál tím častěji lidé pěstují kanadské borůvky, muchovník, moruše nebo právě jostu. Josta je kříženec černého rybízu a angreštu a vyskytuje se v mnoha odrůdách. Roste na keřících, které mohou dorůstat výšky až 2 metry, výhodou je, že na nich nejsou trny, takže se dobře trhají. Plody víc připomínají černý rybíz, listy zase angrešt, jsou ale větší. Temně fialové kuličky s pevnější slupkou měří obvyklekolem 1 cm, dozrávají přibližně v druhé půlce července a jednou z jejich mnoha předností je, že neobsahují mnoho zrníček.
Mohlo by vás zajímat
Kříženec angreštu a rybízu
Toto zajímavé ovoce je poměrně mladé, vyšlechtěno bylo roku 1977 v Německu, tedy v bývalém NDR a v tomto případě rozhodně „soudruzi chybu neudělali“. Cílem bylo vytvořit ovoce, které se bude snadno pěstovat, bude odolné vůči nemocem a ještě bude výborně chutnat. I název josty je odvozen z němčiny, konkrétně z německého výrazu pro rybíz (Johannisbeer) a srstku angrešt (Stachelbeere). Jde o první dvě slabiky slov – JO + STA.
Mohlo by vás zajímat
Josta plná vitaminů
Stejně jako název josta vznikl z německých názvů pro rybíz a angrešt, je i samotné ovoce spojením chutí obou těchto plodů. Díky tomu je josta lehce nakyslá po rybízu, ale není kyselá příliš, stejně jako angrešt. Dala by se charakterizovat jako štiplavě sladká. Čím déle jsou plody ponechány na rostlině, tím lépe, protože se tím zvyšuje obsah cukru. V chuti byste mohli možná rozpoznat ještě trochu borůvky a překvapivě také kiwi. Josta je zkrátka spojením všech pozitivních vlastností svých předchůdců, včetně obsahu živin. Vzhledem k tomu, že jsou samotný rybíz i angrešt bohaté na vitamin C, je josta přímo zásobárnou tohoto nejen pro imunitu prospěšného vitaminu.
Z josty smoothie, džem nebo raději likér?
Díky vysokému obsahu vitaminu C, který se tepelnou úpravou ztrácí, je nejlepší si pochutnávat na jostě syrové. Využijete ji do různých smoothie a limonád, je z ní vynikající zmrzlina a krásně se vyjímá i jako ozdoba na dortech. Jinak je její využití stejné jako v případě angreštu a rybízu. Můžete z ní upéct koláč i bublaninu a přímo vyzývá k tomu ji zavařit ve formě džemu nebo sirupu. Do sirupu je dobré ji nakombinovat s červeným rybízem. Díky své navinulé chuti se dobře hodí i na pikantní čatní. Pokud byse vám vydařila úroda, můžete si plody josty klidně i zamrazit. A pokud byste měli chuť na něco ostřejšího, je možné udělat z josty i výborný snadný likér.
Budete na něj potřebovat: 500 g josty, 500 vody, 400 g cukru a 1 l brandy nebo vodky.
Postup: Omytou a očištěnou jostu dejte do hrnce, zalijte ji studenou vodou a vařte na mírném ohni 15 minut. Vmíchejte cukr a míchejte, dokud se cukr nerozpustí. Poté vařte na mírném ohni dalších 15 minut. Pak nechte směs odstát přes noc a přeceďte přes sítko. Do šťávy přidejte 1 litr brandy, likér protřepejte a láhve dobře uzavřete. Skladujte v chladu.
Zdroje informací:
Healthbenefitstimes.com
Naturemite.info
Témata
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Na Vánoce patří vaječňák: Nejlepší je z kvalitního rumu a smetany. Pravá vanilka z něj udělá delikatesu
Encyklopedie bobulovin: Víte, jak vypadá josta a jak v kuchyni nejlépe využít angrešt, černý bez či rakytník?
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Přečtěte si Zobrazit více
Nejlepší rybízové dezerty v retro stylu: Kynutý koláč, sněhovou pěnu nebo sladký rosol si zamilujete!
Josta na zahradě: Tento kříženec angreštu a černého rybízu potřebuje dostatek prostoru. Využití je obdobné
Voňavá povidla z muchovníku: Jak na netradiční ovocnou pomazánku podle receptu bylinkářky