Obědy pro děti do 30 Kč na porci uvaříte i v době zdražování. Zkuste třeba plněnou tortillu nebo egyptský falafel
22. 7. 2022 Domácnost

Období nekontrolovaného zdražování potravin a energií není pro rodiče s nízkými příjmy jednoduché. Ušetřit na jídle se však dá snadno, aniž byste museli dělat kompromisy v pestrosti a nutriční hodnotě. S našimi tipy se hravě vejdete do 30 korun na jednu porci i s rezervou na spotřebu energií.
Vsaďte na sezónní suroviny
Ceny zeleniny a ovoce se během roku mění podle dostupnosti, a toho je třeba využít ve váš prospěch. Například dýně hokkaido, kterou v době sklizně lze sehnat velkou za 30 Kč, mimo sezónu může stát až čtyřnásobek. A ne jinak je to i s ostatními druhy. Zaměřte se tedy více na sezónní zeleninu a ovoce a během roku jídelníček podle toho obměňujte.
Mohlo by vás zajímat
Brambory na tisíc způsobů
I v době zdražování jsou brambory stále relativně levnou surovinou, se kterou naděláte spoustu parády. Vděčným pokrmem jak na oblíbenost dětí, tak i šetrnost pro vaši peněženku jsou zapečené brambory. K bramborám nakrájeným na tenké plátky přidejte oblíbenou zeleninu, zalijte smetanou, posypte trochou sýra a pečte na 190 °C asi 45 – 50 minut. Se zapečenými bramborami skvěle ladí například brokolice, květák, pórek, cuketa nebo nastrouhaná mrkev. Místo sladké smetany můžete vyzkoušet i tvaroh nebo zakysanou smetanu. Jedna porce této zapečené dobroty přijde přibližně na 25 korun (brambory – 6 Kč, tvaroh – 5 Kč, zakysaná smetana – 4 Kč, cibule – 2 Kč, česnek – 2 Kč, máslo – 4 Kč, tuk a koření – 2 Kč)
S bramborami se ale dá kouzlit i jinak. Velmi levnou dobrotou jsou třeba klasické bramboráky nebo bramborové placky, lokše naslano i nasladko, šišky s mákem či noky s nejrůznějšími smetanovými a rajčatovými omáčkami. A vyzkoušíte-li univerzální bramborové těsto, dostanete desítky dalších tipů na levná a chutná jídla. A na kolik vyjde bramborové těsto podle Top receptů? Jedna porce vás bude stát asi 18 korun (brambory – 7 Kč, mouka – 3 Kč, krupička – 3 Kč, vejce – 5 Kč).
Mohlo by vás zajímat
Luštěniny zasytí a dodají potřebné živiny
Chcete-li ušetřit a maso patří na váš stůl každý den, bude třeba snížit jeho spotřebu. Zvyšující se cena masa totiž zasahuje do rozpočtu nemalou měrou. Aby to však nebylo na úkor příjmu bílkovin a dalších nezbytných živin, luštěniny jsou skvělou alternativou, která navíc zasytí na dlouhou dobu.
Špatná stravitelnost luštěnin, která bývá častou příčinou, proč se nevyskytují v jídelníčku častěji, se dá eliminovat použitím koření a bylinek. Luštěniny nejprve namočte do studené vody na několik hodin, poté vodu slijte, přidejte čistou a vařte společně s majoránkou, saturejkou, kmínem, fenyklem, anýzem nebo zázvorem.
Červená čočka nakyselo s volským okem a nakládanou okurkou vás přijde na asi 19 korun (červená čočka – 5 Kč, cibule – 2 Kč, mouka - 1 Kč, česnek – 1 Kč, vejce – 5 Kč, kyselá okurka – 3 Kč, tuk a koření – 2 Kč). Podobně levné jsou luštěninové karbanátky, do kterých stačí přidat vejce, strouhanku, nadrobno nasekanou cibulku, česnek a majoránku. Dobře stravitelná pro děti je i cizrna, ze které můžete připravit vydatný salát nebo egyptský falafel. Suroviny na 1 porci pořídíte za zhruba 26 korun (cizrna – 6 Kč, cibule – 2 Kč, petrželka – 6 Kč, mouka – 2 Kč, tuk a koření – 10 Kč). Fazolový guláš je opravdová pochoutka nejen pro děti, které uvaříte plný hrnec a bude chutnat ještě lépe po uležení další den.
Mohlo by vás zajímat
Těstoviny s omáčkou za pár korun
Děti těstoviny milují ve všech podobách. Inspirujte se nejoblíbenějšími omáčkami na těstoviny, mezi kterými najdete i ty, které rozpočet určitě nezatíží. Mezi levnými jídly z těstovin samozřejmě nesmí chybět ani tradiční šunkofleky a těstovinové saláty, které spojíte jogurtem, majonézou nebo zakysanou smetanou.
Obiloviny nemusí být jen příloha
Typickým obilným pokrmem, který patří do těch levnějších, je rizoto. To ovšem nemusí být připraveno pouze z rýže. Za vyzkoušení stojí také pohanka, jáhly nebo kroupy. Do rizota lze spotřebovat téměř vše, co se doma běžně nachází, např. kořenová zelenina, cibule, maso i uzeniny, sýr nebo sušené houby.
Naši předkové nejlépe věděli, jak na levná jídla z dostupných surovin. Typickým příkladem je staročeský houbový kuba, který je sice tradičním vánočním pokrmem, ale proč si ho nepřipravit kdykoli během roku. Základ tvoří pouze kroupy, sušené houby a česnek. A kolik vás bude stát 1 porce? S vlastními sušenými houbami vyjde na přibližně 16 korun (kroupy – 3 Kč, sušené houby – z vlastních zdrojů, česnek – 4 Kč, cibule – 3 Kč, tuk a koření – 6 Kč).
Pšeničné nebo kukuřičné tortilly se dají naplnit zeleninou, masem i různými směsmi. Mexická quesadilla je navíc zapečená se sýrem a chutná skvěle na všechny způsoby.
Mohlo by vás zajímat
Ušetřit se dá i s masitými jídly
Víte, že samotná kuřecí prsa mohou stát až dvojnásobek peněz v přepočtu na kilogram, než když koupíte celé kuře? To se dá zpracovat na minimálně 4 jídla pro celou rodinu. Prsa se hodí na nejrůznější směsi se zeleninou, řízky nebo rolky, ze stehen vytvoříte plný hrnec kuřete na paprice, ze skeletu a křídel bude vývar na polévku a z drobů uděláte výbornou omáčku k rýži nebo knedlíkům. Suroviny pro 1 osobu vyjdou zhruba na 29 korun (srdíčka – 9 Kč, játra – 9 Kč, cibule – 1 Kč, špek – 3 Kč, vývar – 4 Kč, mouka – 1 Kč, koření – 2 Kč).
Zpracovat zbytky masa, zeleniny i luštěnin lze do jídel z jednoho hrnce. Tzv. eintopf je tradičním pokrmem německé kuchyně a může mít nekonečně mnoho podob a chutí.
Levnou ingrediencí jsou i játra, která se připravují na minutku nebo je z nich výborná omáčka.
Mohlo by vás zajímat
Sladké pokrmy šetří čas i peníze
Chcete-li se blýsknout skvělým jídlem, kterým nepohrdne žádné dítě, a navíc ušetřit spoustu peněz, pusťte se třeba do knedlíků plněných sezónním ovocem, palačinek či lívanců s marmeládou, nudlí s mákem, žemlovky nebo krupičné kaše. Víte, jak na dokonalou krupičnou kaši? Z 1 porci zaplatíte asi 19 korun (krupice – 6 Kč, mléko – 5 Kč, máslo – 3 Kč, ochucení bez ovoce – 5 Kč).
Další levná a jednoduchá jídla
Sezónní zelenina se dá připravit v trojobalu jako řízek. Výborný je z cuket, celeru nebo patizonu, jako příloha se hodí vařené brambory nebo bramborová kaše. K dalším úsporným pokrmům patří např. halušky se zelím, knedlíky s vajíčkem nebo vaječné omelety, ve kterých lze opět využít zbylou zeleninu, pečené maso, sýr nebo uzeniny.
![]()
autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová
„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““
Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více